Chariyo / prva slovenska platforma za množično dobrodelnost

Od danes lahko povsem brezplačno prispevamo za slovenske dobrodelne projekte. Zaživela je namreč prva slovenska platforma za množično dobrodelnost Chariyo, ki obiskovalcem omogoča, da z ogledom oglasa namenijo 1 EUR za dobrodelni projekt po njihovi izbiri. Gre za pobudo mladega startupa, ki želi dobrodelnost pripeljati v digitalno dobo.

Chariyo omogoča vsakomur, da na brezplačen in enostaven način daruje konkretnim projektom slovenskih dobrodelnih organizacij. Obiskovalci darujejo tako, da si na platformi chariyo.com ogledajo video oglas enega od sodelujočih podjetij, to pa v zameno daruje za dobrodelni projekt po izbiri uporabnika.

»Sredstva prispevajo podjetja, ki so naklonjena družbenokoristnim projektom in del oglaševalskih sredstev namenijo za dobrodelnost. Oglaševalski denar na nek način spreminjamo v dobrodelnega,« pojasnjuje David Černuta, 26-letni ustanovitelj startupa.

V prvi fazi sodelujejo tri dobrodelne organizacije, kmalu še več

Na platformi v prvi fazi sredstva zbirajo tri slovenske dobrodelne organizacije, vsaka s svojim dobrodelnim projektom. Ustanova za pediatrično kliniko zbira sredstva za tehtnico za novorojenčke, Zavod Mačja hiša za boljše življenje prostoživečih muc, društvo Vesele nogice pa zbira denar za knjižnico orodij za nadomestno komunikacijo za otroke s hudimi govorno- jezikovnimi motnjami.

»V naslednji fazi bomo nabor projektov še razširili in povabili še druge družbenokoristne organizacije,« napoveduje Černuta. V kratkem bodo svoje projekte na chariyo.com objavili še Gasilska zveza Slovenije, Slovenska karitas, Zveza Sonček in Rdeči noski – klovni zdravniki.

Pobudo že podprli Sanolabor, Remington in Fanta

Plarformi Chariyo so se že pridružila prva partnerska podjetja – Remington, Fanta in Sanolabor, ki so prepoznala prednosti takšnega načina dobrodelnosti. “Chariyo je sveža in zanimiva ideja in smo zato s svojim sodelovanjem v tem projektu želeli v prvi vrsti podpreti slovensko znanje, katerega potencial je včasih premalo izkoriščen. Po drugi strani pa omogočamo posamezniku doživeti občutek zadovoljstva, ko lahko nekomu, ki je pomoči potreben, nameni konkreten prispevek v denarju,« je zapisal direktor družbe Sanolabor Marko Bokal.

Nizozemsko-slovenska ideja

Platforma Chariyo je plod slovenskega znanja, ideja pa je nizozemsko-slovenskega porekla. »Idejo sva skupaj s prijateljem z Nizozemske dobila pred skoraj tremi leti, ko nisva našla enostavnega in digitalnega načina, kako pomagati dobrodelnim projektom. Razmišljala sva – cel internet temelji na oglaševanju, podjetja za to porabijo ogromne zneske – kaj če bi model obrnili v prid dobrodelnim organizacijam,« pojasnjuje Černuta.

Klik, ki res pomaga!

Tako je nastala ideja za platformo za množično dobrodelnost. Obiskovalci lahko na njej darujejo povsem brezplačno, dobrodelne organizacije dobijo dodatna sredstva, podjetja pa prek platforme na pozitiven in nevsiljiv način komunicirajo s potrošniki.

Šestčlanska ekipa želi s platformo ljudem pokazati, kako so lahko dobrodelni v digitalni dobi. »Mnogi še vedno mislijo, da klik ali pa všeček na Facebooku kaj spremeni, kar žal ni res. Na Chariyu pa 60 sekund pozornosti dejansko pomeni 1 EUR za nekaj dobrega,« poudarja Černuta.

IZJAVE SODELUJOČIH ORGANIZACIJ

doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med. predsednica uprave Ustanove za novo Pediatrično kliniko:
»Veseli smo, da je ekipa portala Chariyo prepoznala naš projekt kot pomembnega za naše otroke in ga uvrstila med prve tri, ki bodo prek spleta zbirali donacije. Ustanova za novo Pediatrično kliniko z zbiranjem sredstev za naprave in druge pripomočke, ki jih Pediatrična klinika potrebuje, poizkuša višati kakovost zdravljenja otrok v naši največji bolnišnici za otroke. Začetki so vedno poseben izziv in izbrali smo projekt nabave nove tehtnice za novorojenčke, ki jo potrebujejo na Kliničnem oddelku za neonatologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana. In ni težko najti povezave. Mi se trudimo za tiste, ki so komaj prvič zadihali, medtem ko se pri Chariyo s polno sapo na svoj inovativen in za donatorje spodbuden način trudijo za tiste organizacije, ki želimo svoje projekte spraviti v življenje. S tem s skupnimi močmi pomagamo ljudem, ki so bolni in še kako potrebujejo našo pomoč.«

Spomenka Valušnik
Predsednica Društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice:
»V življenju otrok s posebnimi potrebami se velikokrat srečujemo z njihovo nezmožnostjo komunikacije. Veliko jih, žal, ne zmore govoriti in se sporazumevati z nami. Nadomestna komunikacija pa nam je pri tem lahko v veliko pomoč. Društvo Vesele nogice želi izpostaviti knjižnico – izposojevalnico za nadomestno komunikacijo. Sredstva, zbrana v projektu Chariyo, bomo namenili za nakup specifične opreme za nadomestno komunikacijo, ki jo bomo nato posojali uporabnikom. Zaradi specifične rabe in namena posamezne opreme, ki je tudi zelo draga, bomo s tem omogočili več otrokom s posebnimi potrebami lažji dostop do potrebne opreme. V učenju nadomestne komunikacije se namreč nekatera oprema potrebuje samo nekaj tednov in prav zato je izposoja eden od boljših načinov, kako čim več posameznikom zagotoviti dostop do do nje.«