O cerkvi in prostovoljnih prispevkih, ki jih prejemajo v cerkvah in za katere ne potrebujejo davčnih blagajn (posledično ne plačujejo davkov), sem že parkrat pisal. Vedno znova se jezim, ko vidim, da se država “kao trudi”, da bi dobila več davkov v državno blagajno, po drugi strani pa gredo precej visoki zneski mimo države – v primeru RKC so zneski še posebej visoki in zanimivi.

Podatki, ki jih je RKC objavila pred leti so bili zanimivi (vir) in prikažejo, koliko denarja poberejo različne škofije:

 • Škofija Celje 225.540,00 EUR
 • Škofija Koper 744.000,00 EUR
 • Škofija Ljubljana 2.350.000,00 EUR
 • Škofija Maribor 9.152.500,00 EUR
  SKUPAJ 12.472.040,00 EUR

Tole spodaj je primer prostovoljnih prispevkov, ki jih lahko za birmo prispevate v cerkvi. Ne. Oni nimajo svojega uradnega cenika in tole spodaj je zgolj iluzija. Seveda so to vse prostovoljni prispevki – kar je razvidno iz spodnjega cenika.

Zanima me, ali davčni inšpektorji preverjajo tudi te zadeve, ali pa so jim “burekdžinice” bolj pomembne in jih rajši zapirajo. Zanima me, ali se tudi fotografije in DVD posnetki in spominki pri birmi tretirajo kot prostovoljni prispevki?? Kako bo v tem primeru odreagiral FURS? Ali pa sploh ne bo?

FURSa glede davčnih blagajn v cerkvi.. Ali bodo davčne blagajne obvezne tudi za rimokatoliško cerkev, na primer za nabirke, plačila za maše? (vir)

Cerkvene nabirke so prostovoljni prispevki (darovi), ki niso plačilo za opravljeno dobavo blaga in storitev, zato zanje ni potrebno izstaviti računa v skladu z DDV predpisi. Pri cerkvenih nabirkih gre za prostovoljne prispevke (darove) fizičnih oseb, ki niso predmet obdavčitve z DDV, saj ne gre za plačilo dobave blaga ali storitev. Predmet DDV tudi niso donacije, torej zneski, ki ji davčni zavezanec izplača osebam, ki so skladno s predpisi ustanovljene za opravljanje verske dejavnosti in ne gre za plačilo za opravljeno dobavo blaga oziroma storitev.

Tako gre tudi pri pogrebih in mašah lahko za prostovoljne prispevke (donacije). Ker je pogoj za uporabo davčnih blagajn med drugim tudi ta, da mora zavezanec izdati račun za dobavo blaga ali storitev za plačilo z gotovino, posledično zneski, ki se pobirajo v cerkvi kot darovi ali za pogrebe, niso predmet davčnih blagajn.

V primerih, ko pa cerkvene organizacije opravljajo ekonomsko dejavnost za plačilo (npr. oddajanje nepremičnin v najem), pa so te dobave predmet DDV, predpisana pa je tudi obveznost izdaje računa. V primeru gotovinskega poslovanja v slednjih primerih je uporaba davčnih blagajn obvezna.

p.s.: vsaj lektorja bi lahko dobili..

Scan

7 Responses to Cerkev sprejema zgolj prostovoljne prispevke / cenik za birmo

 1. Anonimno pravi:

  Za informacijo (tako je pri nas): DVD in fotke naredi fotograf s svojo firmo in on plača DDV; za spominek in rože je prav tako DDV plačan ob dobavi. Edina sporna zadeva bi lahko bila prispevek za birmovalca – iz tega razloga sam vedno to odvedem iz prostovoljnih prispevkov.
  Cerkev / župnik / župnija tukaj ni dejanski prodajalec / ponudnik storitve, ampak le zbiralec sredstev za storitev, ki jo opravi in računa (torej tudi odvede davke) nekdo drug. To pisanje je torej pavšalno zavajanje.

  • had pravi:

   seveda.. ker je jasno napisano to na “flyerju”, kajne? da bo nekdo placal davek.. ker cerkev res placuje davke.. bravo!

   • Miha pravi:

    oprosti, ampak res očitno nimaš pojma. Cerkev ne zaračuna nič, starši se predhodno dogovorijo (pri čemer z izkušnjami seveda pomaga tudi župnik, a končna odločitev je od staršev) kdo bo fotograf, kdo bo okrasil cerkev in podobno. Potem pa se to zbere od vseh staršev in se plača direktno izvajalcem, vključno z vsemi davki. Kaj misliš, da bo župnik samega sebe fotografiral?

    S takimi objavami samemu sebi in svojemu blogu samo izbijaš kredibilnost. Nekoč sem te rad bral, a zadnje čase iz tebe prevečkrat seva sovraštvo do drugače mislečih.

    • had pravi:

     seveda. resnica pac boli. in jaz se zmisljujem stvari – na sliki zgoraj imas vse dokumentirano.. argumentirano.. in cerkev zaracuna – imas na sliki ceno..

    • Joško pravi:

     s takimi izjavami pa ti kažeš svojo pristranskost in omejenost v razmišljanju
     “Kaj misliš, da bo župnik samega sebe fotografiral?”

     če bi se spustil na tvoj nivo bi te v tvojem stilu lahko vprašal
     Kaj pa ti misliš da župnik od zraka živi?

     Ti praviš da gre v Had-ovih prispevkih za sovraštvo, on pa samo osvetljuje anomalije in nepravilnosti v sistemu in kot sem ga jaz razumel bi rad samo enaka pravila za vse, kar ni sovraštvo!!

     Ti pa se bojiš, da bi bil na slabšem, če bi bil enak med enakimi!

 2. barbi s pravi:

  FURS je spremenil pojasnilo in za take zadeve cerkev mora izdati račun in to prek davčne blagajne.
  Neobdavčeni so samo še prostovoljni prispevki, plačilo maš, porok, pogrebov, krstov…. pa samo prek davčne blagajne.

 3. Joško pravi:

  v cerkvi furs nima kaj iskat, medtem bi se pa, kot danes v dnevniku berem, država rada napajala pri napitninah!
  kam gre ta svet?
  Če denar v cerkvi zamenja lastnika je to prostovoljni prispevek in ni plačilo storitve, če pa jst dam lušni natakarici, ker je bila nasmejana, pa verjetno brez pravega razloga, je pa to storitev?
  čas da se odselim iz teh butal

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.