Sem navdušenec nad skupino Me First and the Gimme Gimmes in že dolga leta se sprašujem, zakaj hudiča nimamo v Sloveniji banda, ki bi preigraval slovenske popevke v “punk izvedbi”. No, sem se spraševal do sobote, ko sem v Ajdovščini, na festivalu Pivomanija odkril skupino Odprava zelenega zmaja, ki dela ravno to, kar sem sam dolga leta iskal.

Me First and the Gimme Gimmes so skupina, ki jo spremljam že zelo zelo dolgo. Njihove priredbe znanih komadov: Summertime, Sloop John B, Believe, Uptown Girl, Me and Julio Down by the Schoolyard, Straight Up, Isn’t She Lovely, Jolene, Science Fiction/Double Feature, (Ghost) Riders in the Sky, Crazy for You, I Believe I Can Fly… so vedno atraktivne.

In tudi Odprava zelenega zmaja me je “sezula”, kar se mi zadnje čase na koncertih ne dogaja najbolj pogosto. Band sestavljajo David Božič, Simon Mislej, Gašper Černigoj, Jure Kogoj, Matej Likar, ki sicer igrajo v skupinah Harry in Start at Zero.

Priznam, podobnost z Me First je očitna. Tudi pri oblačenju, saj so fantje “ogvantani” – vsak svojo barvo kravate, ki paše k hlačami in črno srajco. Imajo dober scenski nastop, predvsem pa imajo energijo. In komadi, ki jih preigravajo so “evergreen” komadi slovenskih bandov: Gu-Gu, Big Ben, Faraoni, Obvezna smer, Agropop, Martin Krpan, Pop design, Panda, Oto Pestner, Stane Mancini, Janez Bončina – Benč, Vlado Kreslin, Majda Sepe, Ditka Haberl …

Tako je bilo tudi v Hiši mladih v Ajdovščini, kjer so v več kot uro in pol dolgem programu preigrali pesmi, ki jih nisem slišal že vrsto let in so me dejanko tako navdušili, da sem prepeval zraven – ja, na srečo je bila glasba tako glasna, da me ni nihče slišal.

Aja, kako zvenijo?

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis