Včeraj je bil zanimiv dan, saj je vlada sporočila, da je epidemija v Sloveniji podaljšana do 18. decembra. Ampak za občutek kako te stvari potekajo pri nas je potrebno spremljati dogajanje skozi cel dan. Ob 11. uri na tiskovni konferenci nihče ne omenja podaljšanja razglasa epidemije, v parlamentu minister za zdravje pove, da bodo čez 14 dni začeli sproščati ukrepe. Na popoldanski tiskovni konferenci pa dobimo podatek, da bo vlada podaljšala epidemijo do 18. decembra.

Zgoraj je samo en primer napačne, predvsem pa nespametne komunikacije, ki se jo gre ta vlada že od samega začetka bitke s Covid-19. Ena stran govori nekaj, druga stran nekaj drugega in tretja stran pove nekaj povsem tretjega. Seveda ljudje, ki so poslušali samo prvo tiskovno konferenco ne vedo kaj se je dogajalo na drugi in se jim niti ne sanja kaj to pomeni za njih, saj nihče ne komunicira o tem.

Seveda je takšna situacija najboljša za vlado, saj so ljudje zmedeni, zbegani, predvsem pa nikomur več ne zaupajo – saj se informacije spreminjajo na uro. Glede na to, da nismo v vojnem stanju, kjer je potrebno korigirati stvari iz ure v uro, ampak gre za 2. val Covid-19, bi lahko vlada poskusila z drugačno retoriko, predvsem pa s premislekom o tem kako in kdaj kaj skomunicirati.

Edino. Edino, če jim je v interesu, da smo ljudje povsem zmedeni in da ne razumemo pol odlokov, ki nam jih predpišejo – predpišejo pa nam jih lahko za to, ker so oni na oblasti. In ker nismo pridni, kar poslušamo že od začetka koronavirus krize v Sloveniji, potem nam grozijo s palico.

Zanimivo je, da ukrepi, ki so jih predpisali vladajoči, niso dosegli rezultatov. Številke se niso “prelomile” in število okuženih in mrtvih ni začelo padati. Ampak za to smo krivi državljani, kot smo krivi tudi za vse ostalo … Lahko je, če imaš narod, ki je vedno vsega kriv, kajne vlada?

Ko bo vlada 18. decembra razglasila konec epidemije – pa sledi veseli december in še več in več okužb in 3. val Covid-19 … Eh, prozorno …

Preventivni ukrepi za preprecevanje okuzbe s koronavirusom SARS CoV 2019