sicilija sicilija

Sicilija / z avtom ali letalom na Sicilijo

Na Sicilijo z avtom ali letalom? Odgovor ni povsem preprost, saj se mora vsak sam odločiti, kaj si želi in koliko je pripravljen za tudi plačati. Zagotovo pa priporočam obisk Sicilije, naj si bo to z letalom ali pa z avtom.

Dve leti nazaj sem se odločil, da bom prvomajske praznike preživel na Siciliji. Čas po koroni. Čas, ko so letalske družbe odpovedovale lete zaradi omejitev. Takrat je padla odločitev. Na Sicilijo grem z avtom.

Ampak to je daleč, kajne? Ja. Je. In na Sicilijo ni mostu, ampak je potrebno uporabiti trajekt – na katerega pa se lahko vkrcate v različnih krajih Italije. Ko sem se malce bolj poglobil v vse skupaj, sem našel rešitev, ki je bila zame primerna.

Z avtom do Neaplja, potem na trajekt in z avtom po Siciliji. Ta opcija mi je bila všeč, ker se se v Neaplju lahko ustavil v moji priljubljeni pizzeriji.

Do Neaplja je okoli 950 kilometrov vožnje po avtocesti. Cestnine v Italiji so precej drage v primerjavi z vinjeto pri nas, vendar je na njihovih avtocestah precej manj prometa, ker Italijani se veliko vozijo po regionalnih cestah. Če obstaja možnost, potem priporočam vožnjo po avtocesti, ker je manj stresno – še posebej v primerjavi z vožnjo po naših avtocestah.

Ker je poraba goriva odvisna od »težke« noge voznika in tudi od samega vozila, si mora vsak sam narediti preračun, kaj se mu splača. Astra ima porabo pod 5 litrov dizla na 100 kilometrov in takrat, ko še ni bilo krize z Ukrajino, so bile cene goriva precej bolj prijetne in primerne. Takrat sem za vožnjo do Neaplja (cestnina + gorivo), ki sem jo oddelal v enem »šusu,« porabil okoli 130 evrov. Ob prihodu v Neapelj, naprej do pizzerije, kjer sem za pičlih 6 evrov pojedel zame najboljšo napolitansko pizzo.

In potem pride trik, kajti marsikdo bi se vprašal, če me vožnja ni izčrpala. Seveda je precej naporno, ampak saj se ustaviš, vmes se sprehodiš in poješ kaj na bencinskih postajah na avtocesti v Italiji. Trik pa je v tem, da v Neaplju greš na trajekt, ki do Palerma vozi čez noč – predhodno rezerviraš sobo na trajektu in se po vkrcanju stuširaš, nekaj poješ in potem celo noč prespiš. Seveda je potrebno vzeti v zakup, da se trajekt »gunca« in da je precej ropotanja. Ampak po dolgi vožnji paše počitek. In ko se zjutraj zbudiš – trajekt pristaja v Palermu in se lahko začne odkrivanje Sicilije s svojim vozilom.

Trajekt s spanjem stane okoli 120 evrov – odvisno od sezone, odvisno od sobe (zunanje ali notranje), ampak je super rešitev za vse tiste, ki se radi vozijo s svojim vozilom na oddaljene destinacije.

8 dni Sicilije je takrat povsem prehitro minilo in pred dnevi sem se odločil, da ponovim to. Ampak tokrat na drug način. Kot je razvidno že iz samega naslova – tokrat ne z avtom, ampak z letalom.

Letalske karte za Ryanair so precej poceni. Let iz Trevisa do Trapanija, ki sem ga rezerviral dva dneva pred odhodom, je bil v eno smer 110 evrov, nazaj pa 22 evrov. K temu je potrebno prišteti še prtljago in vse skupaj je prišlo okoli 150 evrov v eno smer.

Ker na Siciliji nisem želel biti nemobilen, sem se odločil, da rentam tudi avto. Tukaj pa je potrebno biti pozoren. Namreč, ko sem iskal najbolj ugodne cene za najem vozila, sem naletel na »posrednika,« ki je imel res ugodne cene. Za 8 dni za vozilo Golf bi dal okoli 500 evrov. Rezerviral, plačal in potem čez 40 ur dobil obvestilo, da ni vozila in da mi lahko ponudijo Golfa za 850 evrov + dodatno zavarovanje za okoli 120 evrov.

WTF. Dan, preden sem šel na pot, sem začel z iskanjem drugega vozila pri drugem ponudniku. Cene so precej visoke in so me presenetile. Namreč, na koncu sem rezerviral Fiat 500 Hybrid in za 8 dni odštel 820 evrov z vključenim dodatnim zavarovanjem. Seveda je potrebno plačati še »kavcijo« za vozilo, ki stane 650 evrov. Pa tudi zgodba s tem drugim vozilom je bila precej smešna. Ko sem preko bookinga plačal rezervacijo, je spletna stran nehala delovati – zavedam se, da je booking samo posrednik in nima svoje flote vozil na destinaciji. Ampak presenetilo me je, da me bodo o uspešni ali neuspešni rezervaciji obvestili v roku 48 ur. Takrat bom jaz že na Siciliji, je bila moja prva misel, in sem poskusil pospešiti celoten proces. No, seveda ni šlo in sem bil prepuščen na milost in nemilost bookinga in ponudnikov rent a carja v Trapaniju.

Večer pred odhodom so me obvestili, da imam vozilo, kajti sicer sem razmišljal, da bi se na pot odpravil z vozilom in ponovil zgodbo izpred dveh let. Ker se je vse dobro izšlo, sem moral prevoziti zgolj 250 kilometrov do Trevisa, tam pustil avto – na parkirišču, ki stane okoli 10 evrov na dan in me bo parking stal okoli 80 evrov za 8 dni, in se vkrcati na letalo.

In tole pišem medtem ko se vozim z letalom proti Trapaniju in kjer me, vsaj upam, pričakuje vozilo. Glede na izkušnje z rent a carji po svetu me zagotovo ne bo pričakalo vozilo, ki sem ga rezerviral, ampak nekaj podobnega.

Kaj sam priporočam za odhodo na Sicilijo? Jaz sem ljubitelj vožnje – torej vožnjo z avtom. Ampak zgolj pod pogojem, da se radi vozite in da uživate v tem. Sicer je pot precej dolga, vendar lahko v avto naložite veliko več stvari, kot pa jih nesete s seboj na letalo. No, tudi »šoping« na Siciliji je lahko odločilen, saj imajo zelo dober outlet in njihovo sadje in zelenjava sta vrhunska.

Če pa ste radi hitreje na cilju in vam je vožnja odveč, potem pa zagotovo izberite let z letalom. V končni fazi me bo let z letalom in rent a car stal več, kot če bi šel na pot s svojim vozilom. Vendar če bi želel povsem natančno »računico,« potem bi moral upoštevati še amortizacijo itd itd itd, …

Aja, kaj delati na Siciliji? Lahko zgolj ležite na plaži in uživate v neskončni modrini ali pa greste naokoli in odkrivate stara mesta in njihovo zgodovino. Vse je odvisno od vas samih in želja, ki jih imate. Zagotovo pa je Sicilija lepa in vredna obiska.

sicilija
sicilija