niet zagorje 3 niet zagorje 3

Koncert skupine Niet v Zagorju in moje odraščanje ob njihovi glasbi

Ta vikend je bil v Zagorju koncert skupine Niet, skupine s katero imam “več kot 30-letno zgodovino”. Predskupini Nietom sta bili Hard division in Pink Panker, ki sta odlično opravili svoje delo – vendar je večina obiskovalcev čakala Niete in njihove že ponarodele pesmi, ki so zaznamovale cele generacije mladih in sedaj že malce starejših. Koncert je bil odličen in tudi precej obiskovalcev se je zbralo. Samo mrzlega piva je prehitro zmanjkalo!

Skupina Niet je ena izmed tistih skupin, ki je pustila pečat pri meni. Pri sedemnajstih letih sem prišel v stik z njihovimi komadi – takrat so se presnemavale kasete in to je bilo po Habičevem overdoseu. Takrat smo kot mulci šli z vlakom na Žale na njegov grob. Komadi, ki jih je pel Habič so kmalu postali “evergreeni” in veliko punk skupin jih je preigravala. Nieti so bili takrat “idoli” neke izgubljene generacije.

Čez par let so se Nieti znova združili. Posneli nove komade in Habiča je na mikrofonu zamenjal Dernovšek. Kmalu po tem je skupina zopet razpadla. Ampak ni utonila v pozabo. Vmes se je zgodila izdaja plate Drž’te jih! To niso Niet!!!, kjer so domači bandi preigravali komade Nietov.

Potem je prišlo leto 2008, ko so se Niet znova združili in takrat so predstavili tudi novega pevca. Borut Marolt je stopil v “velike čevlje”, ampak to opravil z odliko. S svojim glasom je dodal piko na i skupini, ki je kasneje nastopila v oddaji Izštekani in par let kasneje izdala album Trinajst.

Leta 2017 so se znova poslovili. Za par let in se leta 2019 znova vrnili na odre. V vsem tem času sem jih videl velikokrat na koncertih. Vedno znova fasciniran, da jih mlajše generacije poznajo, predvsem pa da večina obiskovalcev pozna vse njihove pesmi in včasih sploh Borutu ni potrebno peti na odru, ker to zanj opravi publika.

Če se vse spreminja, lahko mirno zapišem, da Niet ostajajo enaki kot so bili. Zamenjajo se člani, menja se okolje, spreminjajo se družbene ureditve, vendar Niet so še vedno prisotni in še vedno aktualni. Kot so bili nekoč.

In kljub temu, da se staram, so mi Niet še vedno blizu. Ne samo zato, ker so pustili pečat na mojem odraščanju in so bili del mojega odraščanja, ampak tudi za to, ker se jih ne naveličam. Oni so pač Niet … In tako je bilo tudi v Zagorju. Odlično odigran koncert in navdušena publika, ki je prepevala njihove komade.