policija avtocesta policija avtocesta

Ali za policijska vozila, ki niso na nujni vožnji, ne veljajo omejitve na avtocesti?

Uvoz Trojane. Zapeljem na avtocesto, ko vidim, da s precej visoko hitrostjo vozi policijsko vozilo po prehitevalnem pasu. Pred predorom je “radar” in hitrost pokaže 113 km/h. Omejitev je 100 km/h. Z nezmanjšano hitrostjo policist zapelje v predor in sodeč po sami vožnji še pospešuje. Zastavi se mi preprosto vprašanje – ali za policijska vozila, ki niso na nujni vožnji, ne veljajo omejitve na avtocesti?

Kasneje to isto vozilo (registrska tablica je zapisana, prav tako Tesla, lepo opravi svoje delo in posname vožnjo) vidim, kako dirka po avtocesti. Brez prižganih lučk, kar bi mu, če jaz pravilno razumem zakone, dalo možnost, da vozi z višjo hitrostjo, kot je dovoljena.

Po skromni oceni vozilo vozi krepko preko 170 km/h po avtocesti, kjer je sicer omejitev hitrosti na 130 km/h. Razumem, Se mu pač mudi. Zagotovo ima dober razlog za to. Nadaljujem vožnjo z enakomerno hitrostjo – ja, Tesla omogoča precej kvalitetno avtonomno vožnjo in malce pred izvozom Šentjakob me taisto vozilo še enkrat prehiti. Še z višjo hitrostjo.

Pomislil sem, da bi preklopil “v standardni način pospeševanja” namesto v “chill” in tako dobil pospešek do 100 km/h v 44 sekundah. No, tega nisem naredil, kajti vseeno se mi ne da bockati s policisti, predvsem pa jim “dokazovati,” da so oni kršili predpise – kajti v končni fazi bi jaz dobil zagotovo kakšno kazen – če nič drugega, verjetno za to, ker nisem vozil po sredini voznega pasu, (jeap, za to obstaja kazen).

Sam sem bil prepričan, da so policijska vozila enakovredna ostalim udeležencem v prometu, če niso na nujni vožnji. Očitno sem se motil. Očitno se lahko policisti izživljajo na avtocesti in dirkajo, ker so pač policisti. In ko bo naslednji kdo spet omenjal avtocestno policijo – če je to dirkanje s službenimi vozili po avtocesti, opravljanje delovnih nalog, potem tega zagotovo ne potrebujemo.

Mi je pa zanimivo, da ko se pojavijo 45 kilometrski zastoji, da ni nikjer nobenega policista?! Aja, ker ne morejo voziti preko 200 km/h po avtocesti takrat se raje skrijejo, namesto da bi se postavili na odstavni pas in urejali promet ob zastojih.

Fotografija je simbolična!

policija avtocesta
policija avtocesta