Roaring Kitty Roaring Kitty

Roaring Kitty po 3 letih mirovanja ponovno povzročil pravo manijo na delniškem in kripto trgu

Pred skoraj petimi leti je navdušenec nad podjetjem GameStop Keith Gill z naložbo v svojo najljubšo trgovino z videoigrami v vrednosti 53.000 dolarjev prišel na naslovnice. Ta teden je njegovo premoženje naraslo na več kot 289 milijonov dolarjev. 

Gill, znan kot „DeepF——Value“ na Redditu in „Roaring Kitty“ na YouTubu in X, je septembra 2019 začel deliti svoj položaj v družbi GameStop z deležem v višini 53.000 dolarjev. Njegovo zagovarjanje je navdihnilo skupino maloprodajnih trgovcev, da so se uprli hedge skladom, ki se ukvarjajo s kratko prodajo. Do konca izredne sage aprila 2021 je Gill izkoristil svoje nakupne opcije in tako zbral 200.000 navadnih delnic.

Ko se je tri leta pozneje ponovno pojavil na spletu, se je obseg njegovih pozicij znatno povečal.

Kako je Roaring Kitty orkestriral short-squeeze delnice GameStop? 

Gill je sredi leta 2019 začel vlagati v delnice družbe GameStop, saj je menil, da je delnica precej podcenjena. V nakupnih opcijah in delnicah je kupil približno 53.000 dolarjev, svoje analize in investicijske teze pa je dosledno objavljal na Redditovem forumu WallStreetBets in na svojem Youtube kanalu.

V objavah je podrobno opisal svoje prepričanje, da je družba GameStop pripravljena na preobrat zaradi dejavnikov, kot so prihajajoči cikel osveževanja konzol in strateške spremembe v podjetju. Njegova dosledna in podrobna analiza je pridobila veliko privržencev, številni mali vlagatelji pa so verjeli njegovemu prepričanju, da ima GameStop potencial za znatne dobičke.

Z naraščajočim zanimanjem za GameStop se je povečal tudi nadzor nad njegovim močno okrnjenim statusom. Januarja 2021 je bil delež kratkih pozicij v družbi GameStop eden najvišjih na trgu, saj so si velik del njenih delnic izposodili hedge skladi, ki so stavili na padec delnic. To je bilo podlaga za klasični »short squeeze«, pri katerem naraščajoče cene delnic prisilijo prodajalce na kratko, da odkupijo delnice, da bi pokrili svoje pozicije, kar še dodatno zviša ceno.

Prelomna točka se je zgodila konec januarja 2021, ko se je cena delnic podjetja GameStop močno povečala. 27. januarja 2021 so delnice podjetja GameStop skokovito narasle, naložba Keitha Gilla, ki je bila sprva vredna 53.000 dolarjev, pa je narasla na več kot 48 milijonov doraljev. Nakupno mrzlico so spodbudili mali vlagatelji na platformah, kot je Robinhood, ki jih je navdihnila Gillova samozavest in kolektivna akcija, predlagana na WallStreetBets.

Zaradi stiskanja kratkih pozicij so hedge skladi, kot je Melvin Capital, ki so imeli precejšnje kratke pozicije proti družbi GameStop, utrpeli precejšnje izgube. Zato je Melvin Capital potreboval skoraj 3 milijarde dolarjev kapitala od podjetij, kot sta Point72 in Citadel, da bi stabiliziral svoje finance.

Kdo je Roaring Kitty? 

Keith Gill je 37-letni mali vlagatelj in finančni analitik iz Massachusettsa. Gill je svojo pot na področju financ začel z dokumentiranjem svojih naložbenih strategij na družbenih omrežjih, zlasti na YouTubu in Redditu. Njegovi preprosti, poučni videoposnetki in podrobne objave so pritegnili veliko privržencev, zlasti v skupnosti r/WallStreetBets, ki je namenjena razpravam o trgovanju z delnicami.

Gillove natančne raziskave in privlačna osebnost so mu pomagali pridobiti ugled spretnega vlagatelja. Njegova vloga v sagi GameStop ga je pripeljala v javnost, kar je privedlo do nastopov pred kongresom in široke medijske pozornosti.

Stavni trgi si manejo roke ob fenomenu Roaring Kitty 

Ponovni vzpon Roaring Kitty ni vplival le na delniške trge in trge kriptovalut, temveč je postal tudi osrednja točka za stavne trge in igralnice. Spletne igralnice, kot je NationalCasino Slovenija, so ustvarila stavne poole na različne izide, povezane z Gillovimi dejanji in morebitnimi pravnimi posledicami. Eden od aktivnih trgov na primer špekulira o tem, ali bo Gill do konca leta 2024 uradno obtožen, kar odraža veliko zanimanje javnosti in medijev za njegov vpliv na trg. Ta pojav je podoben igralniškim stavam, kjer udeleženci stavijo na izide z visokimi vložki, kar še bolj zabriše meje med finančnimi špekulacijami in igrami na srečo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja