had blog roni kordis had blog roni kordis

Hitler

Danes, pred 117 leti, se je rodil zgoraj omenjeni clovek. Sicer si ne zasluzi, da bi ga omenjal, ampak danasnji trendi v Sloveniji, odkar imamo novo ablast, so drugacni. Mogoce, ce bo slo tako naprej, ga bomo cez par let zaceli castiti, kot ze sedaj nekateri castijo domobrance. Pa vendar. Nekaj priznavam. Hitlerjeva karizma in moznost manipulacije mnozic mi je fascinantna. Ceprav navaden soboslikar, ki mu ni uspelo priti na studij umetnosti, je bil zelo dober govorec. Njegova dejanja so vredna obtozb, vendar, ce bi zivel v drugem casu in drugem svetu, bi bil lahko zelo sposoben voditelj, kar mu priznavajo tudi drugi. Glede na to, da je dvignil Nemcijo iz ekonomske krize po 1. svetovni vojni, bi verjetno lahko storil se marsikaj drugega, koristnega. Milijoni ljudi so izgubili zivljenja in unicili so se vec druzin v tej nesmiselni vojni. Vsaka vojna in vsako nasilje je nepotrebno!

 1. Ljudem je govoril, kar so morali slišati. Največji dosežek posameznika na področju manipulacije.

 2. to je res, in se celo pred 10 minutami sem na tvslo gledal neko oddajo, kjer so omenili Adijevo rojstvo. Kako se pa oddaja imenuje, pa ne vem.

 3. prehit sem prtisnu submin, hotel sem samo povedati kaksno nakljucje :)

 4. Ceprav navaden soboslikar, ki mu ni uspelo priti na studij umetnosti

  Odkod pa ta podatek, da je bil soboslikar? Prvič slišim za kaj takega. Dejstvo je, da je na študij umetnosti res neuspešno poskušal priti, ampak to, da bi se bil kdaj ukvarjal s soboslikarstvom, pa prvič slišim. Če se ne motim, se ni izučil za noben konkreten poklic — končal je neko gimnazijo ali nekaj podobnega. Potem se je do izbruha vojne preživljal s slikanjem čisto pravih slik, le da niso imele kaj prida umetniške vrednosti — večinoma so bili prizori turističnih znamenitosti, kakršne bi človek drugače pričakoval na razglednicah (včasih jih je tudi res preslikoval z razglednic), ki jih je potem prodajal turistom na Dunaju in kasneje v Munchnu.

 5. sicer ne bom trdil da je bil soboslikar, ampak ta podatek imam v glavi ze od otrostva.. nekako tako so mi ga predstavili.. sem pa malce pogooglal.. v bistvu imas ti prav, pa delno tudi jaz.. odvisno od interpretacije..
  Diktatori često dolaze iz seljačkih ili provincijalnih porodica i imaju teško i nesretno djetinjstvo. Staljin je sin bivšeg kmeta, siromašno djetinjstvo je proveo sanjajući kocku šećera, a Hitler je, poznato je, bio siromašni provincijski soboslikar.

  The persistent misconception that Hitler was a mere “house painter” is an obvious distortion of the facts.

  odvisno od strani, ki ga zeli prikazati..

 6. odvisno od strani, ki ga zeli prikazati..

  Uhm, jaz si domisljam, da je Hitlerjevo zivljenje dovolj dobro raziskano, da je to, ali je bil kdaj soboslikar ali ne, dobro preverljivo dejstvo, ne pa nekaj, kar mora biti odvisno od tega, katera stran ga zeli prikazati.

  Oz. z drugimi besedami, edina “stran”, ki jo je pri taksnih stvareh smiselno upostevati, so resni zgodovinarji — na primer Kershaw, iz katerega se ne spominjam nič o kakšnem soboslikarstvu.

Komentarji so zaprti.