Prihajam iz Zasavja in od ostale Slovenije se locimo po nasem narecju, ki je vecini ljudi neznano in predstavlja veliko smesnih situacij, ko ljudje ne razumejo meni povsem normalnih besed in govorice. Ker je zasavski jezik redkost in se cedalje manj uporablja, je nekdo (ce kdo ve kdo, naj mi javi) spisal ta slovar. Jaz sem ga samo prekopiral in si s tem ne lastim avtorskih pravic, skrbim le za ohranjanje znamenitih zasavskih besed, ki tonejo v pozabo. Verjetno vam besede niso znane in boste imeli probleme z branjem, vendar ko odkrijete pravilno naglasevanje, je vsa stvar precej lahka. Sicer pa nas cela Slovenija pozna po “mat kurba, fotr pa knap” vzkliku.
Slovar zasavskega knjiznega jezika

6 Responses to SZKJ

 1. ju-nov-hu pravi:

  Zasavje, kje je to, v Aršvendlunterbozenhajmi? :))

 2. ma3ca pravi:

  Živjo!

  V rit naj gre božji hram!

 3. Black Betty pravi:

  o razsvetljenje!

  Jaz sem bila prepričana da se reče: “mat kurba, fotr pa pjanc”.

  Ah mi lublanska deca..

 4. aly pravi:

  Nisem iz Zasavja, ampak nekaj 10km vzhodneje, preko Savinje, ampak razumem večino neknapovskih besed, če sklepam po pregledu besed, ki se začnejo na prvih nekaj črk abecede. Vzrok temu je gotovo izvor besed iz nemščine in bolj ali manj podobna zgodovina pokrajin. Sicer pa pohvale vredna zbirka.

 5. had pravi:

  se strinjam.. ta, ki je to zbral skupaj, se je zelo potrudil.. in prav zelim si, da bi se mi javil, da bi on dobil zasluge za ta slovar..

  res je.. besede so si precej podobne.. problem je bolj v nasem zavijanju ob izgovorjavi :evil:

 6. ofelia pravi:

  Avtor je baje g. Lubo Odlazek iz Trbovelj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.