Fotopis Hum 1 Fotopis Hum 1

Fotopis Hum

Hum, najmanji grad na svijetu / najmanjši kraj na svetu. Kljub temu, da sem se mimo peljal neskončno krat, se nikoli nisem ustavil in si ga ogledal. Sedaj sem naredil drugače.

Čas: cetrtek, od 10. do 14. ure
Kraj: avto prevoz Izlake-Hum, 165 km (ena smer), sicer na poti proti Istri
Stroski: bencin: 3000 sit, cestnina: 1300 sit (ena smer)

Cesta proti Istri je cesta, ki sem jo prevozil ze vsaj 500 krat, odkar imam vozniski izpit. Zakaj? Ker se vozim po tej cesti cez Buzet proti Kavranu, kjer imamo vikend. In vedno znova sem se spraseval, ko sem v kraju Roc videl napis Hum, najmanji grad na svijetu, kaksen kraj mora to biti, da je najmanjsi na svetu. In nikoli se nisem vzel casa, da bi zavil s ceste in si ga ogledal.

Tokrat je bilo drugace. Vreme je bilo rahlo oblacno in ni se nama nikamor mudilo. Prvi pogled na Hum je bil prijazen in nekako skrivnosten, kajti vse je skrito za obzidjem, tudi celo mesto. Stik s prvo prebivalko me je nasmejal, kajti niti pod razno se ni dala odgnati in bi se kar igrala z menoj. Sledila nama je do vhoda v samo mesto, kjer so na stenah plosce z napisi v glagoljici .

Vhod je impozanten in temacen, ko pa stopis skozi vrata, pa se ti odpre pogled na cudovito urejene hiske, z veliko rozami in grajski stolp, ki se dviguje visoko v zrak. Mesto je polno cudovitih detajlov in detajlov in clovek tezko ostane ravnodusen do vsega tega. Prav zazelel sem si, da bi prezivel kaksen dan v tej oazi miru in tisine. Le redki turisti so si prisli ogledat Hum in njegovo trdnost, ki kljubuje casu. Zal mi je bilo, ker nisem srecal nobenega domacina, da bi se z njim pogovoril in da bi mi razlozil vec o zgodovini Huma.

Ko sva zapustila mesto, sem moral skociti se na bliznje pokopalisce, kjer sem se sprehajal med starimi nagrobniki, razpeli in obcudoval cerkev, zgrajeno iz kamenja, ki stoji ze od leta 1811 in kljubuje casu in vremenu. Spet tisti obcutek, da cas ne obstaja in da se sprehajam skozi cas.

Ampak klic morja je bil mocnejsi in skok v avto in oddrvela sva naprej.

Komentarji so zaprti.