Pula, nekoc mesto, kjer je imela JLA mogocna oporisca in ogromno vojasnic. Po vojni, ki je divjala na hrvaskih tleh, je vecina teh vojasnic obsojenih na propad. Par kilometrov iz Pule, lezijo Monumenti (taksno ime sem nasel na internetu), velik, mogocen kompleks, ki ga je uporabljala vojska se desetletje nazaj. Sedaj pa propada.

Prvi pogled na kompleks je prebudil v meni podjetnisko idejo, kako bi ta del ozivil. Kako bi nasel investitorje, ki bi vlozili svoj denar v ta projekt in kako bi naredil iz bivse vojasnice kompleks, ki bi zadostil tudi najbolj peticnim gostom. Okrog vojasnice je visoka ograja, kot se je spodobilo za tisti cas. In notranjost propada, ampak okolica je idilicna. Okrog in okrog morje, in mostic, ki vodi do otoka, kjer so napol porusene hise.

Na otoku bi bil prostor za zabavo, kjer ne bi hrup nikogar motil. Prav tako bi bilo mozno urediti pristanisce za peticne jahte in njihove lastnike. Kompleks stavb ne bi veliko spreminjal, kajti postavljene so tako, da imajo pogled na morje in so velike in prostorne. Si kar predstavljam uzivanje vojakov, ki so prezivljali svoj vojaski rok v njih. Morje je cisto in precej neokrnjeno. Prav tako pa se vidi, da je bila okolica zelo urejena, kajti se sedaj, po 14 letih se vidi nasadi roz in stezice.

Bolj kot razmisljam o tem, bolj mi je sama ideja vsec, ampak se zavedam, da je projekt megalomanski in toliko denarja ne bi nihce investiral. Se mi pa poraja vprasanje, zakaj tega ne uredi sama obcina Pula, ali pa kaksen hrvaski tajkun, ki je ravno z vojsko zasluzil bajne vsote denarja in bi ga lahko zelo dobro oplemenitil in spremenil podobo propadajoce vojasnice.