Monumenti 10 Monumenti 10

Pula – Monumenti in podjetniška ideja

Meni ljuba skupina Kud Idijoti je nekoč pela: Pula, to je raj, Punta Verudela, plavo more, Pun kurac zvijezda na nebu Pod njima Frida i ti, Hajde, hajde dodji opet tu, Opet tu. In glede na to, da sem mladost na morju preživljal v Kavranu, ki je od Pule oddaljen manj kot 20 kilometrov, je tudi Pula eden izmed tistih krajev na katerega imam lepe spomine. V okolici Pule je precej zanimivih stvari, ki kljubujejo času in propadajo. Monumenti so eden izmed takšnih krajev.

Pula, nekoč mesto, kjer je imela JLA mogočna oporišča in ogromno vojašnic. Po vojni, ki je divjala na hrvaških tleh, je večina teh vojašnic obsojenih na propad. Par kilometrov iz Pule, ležijo Monumenti, velik, mogočen kompleks, ki ga je uporabljala vojska še desetletje nazaj. Sedaj propada.

Prvi pogled na kompleks je prebudil v meni podjetniško idejo, kako bi ta del oživil. Kako bi našel investitorje, ki bi vložili svoj denar v ta projekt in kako bi naredil iz bivše vojašnice kompleks, ki bi zadostil tudi najbolj petičnim gostom.

Okrog vojašnice je visoka ograja, kot se je spodobilo za tisti čas. Notranjost propada, ampak okolica je idilična. Okrog in okrog morje, in mostič, ki vodi do otoka, kjer so napol porušene hiše in industrija. Na otoku bi lahko bil prostor za zabavo, kjer ne bi hrup nikogar motil. Prav tako bi bilo možno urediti pristanišče za petične jahte in njihove lastnike.

Kompleksa stavb ne bi veliko spreminjal, kajti postavljene so tako, da imajo vse pogled na morje in so velike in prostorne. Lahko si predstavljam uživanje vojakov, ki so preživljali svoj vojaški rok v njih. Morje je čisto in precej neokrnjeno. Opazi se, da je bila okolica zelo urejena, kajti še sedaj, po mnogoo letih se opazijo nasadi rož in stezice.

Bolj kot razmišljam o tem, bolj mi je sama ideja všeč, ampak se zavedam, da je projekt megalomanski in toliko denarja ne bi nihče investiral. Se mi pa poraja vprasanje, zakaj tega ne uredi sama občina Pula, ali pa kaksen hrvaški tajkun, ki je ravno z vojno zaslužil bajne vsote denarja in bi ga lahko zelo dobro oplemenitil in spremenil podobo propadajoče vojašnice in ji vdihnil novo življenje, ki si ga zasluži. In zaslužil bi tudi sam.

monumenti-pula01.jpg

monumenti-pula02.jpg

monumenti-pula08.jpg

monumenti-pula07.jpg

monumenti-pula06.jpg

monumenti-pula05.jpg

monumenti-pula04.jpg

monumenti-pula03.jpg

monumenti-pula09.jpg

monumenti-pula10.jpg

monumenti-pula11.jpg

monumenti-pula12.jpg

Komentarji so zaprti.