Kavran – raj na morju in skoraj štiri leta odkar smo podrli hiško

Grem na morje – podirat idilično hiško v Kavran v Istri, zapis izpred štirih let, ki mi je obrnil na glavo vikende na morju, predvsem pa počitnice, ko sem resnično dal lahko možgane na off – brez elektrike, oz. na sončno elektriko, svoj rezervoar za vodo, predvsem pa mir in tišina in neokrnjena narava.

Štiri leta so že skoraj minila, odkar smo morali podreti hiško in jaz sem bil od takrat sedaj prvič na parceli! Takrat sem zapisal:

Ko bom od jeze tolkel po stenah in bo iz mene bruhala jeza, bom po eni strani vesel, da se je končala agonija, pred katero sem raje bežal. In ko bo od idilične hiške ostal samo kup prahu, bom končno naredil korak naprej. Nikoli več isti, veliko bolj previden, vendar tudi močan, ker v končni fazi se zavedam, da je najtežje, da rušiš za seboj stvari, ki so ti drage in v katerih si užival.

V bistvu me je bilo groza – kraj, kjer sem preživljal počitnice in veliko časa zadnjih petnajst let, sem rajši imel ohranjen v spominu, kot pa da sem si ogledal kaj je ostalo od “raja”, ki smo ga imeli. No, nisem razočaran, v bistvu sem vesel, da sem videl, da sedaj cel predel Kavrana klavrno propada, namesto da bi se celotna vas in vse skupaj “urbaniziralo” in dobilo smiselno podobo.

Parcele v Kavrano so sedaj kot območja, ki so bila v vojni. Vse je porušeno, razbito, povsod so kupi smeti, predvsem pa je vse prazno in zapuščeno. Le še rože, ki sedaj cvetijo, dajejo občutek, da je bilo to nekoč nekaj drugega. Ampak takle mamo. Hrvaška bo mogoče nekoč prišla v EU in bodo ugotovili, da Slovenci ne bomo vsega uničili in naredili večjega sranja, kot ga imajo sedaj in nam bodo mogoče celo pustili, da ponovno zgradimo hiško in uživamo na idiličnih dopustih!

Ampak morje je še vedno enako – neokrnjeno, čisto, predvsem pa so plaže še vedno takšne, kot sem jih imel v spominu. In takšne naj ostanejo za vedno. In jaz se bom vračal, pa čeprav samo za en skok v morje – dovolj bo, da se bom spomnil v mislih na to in bo šlo vse skupaj lažje!

 1. Had, kje točno pa je ta kavran, kje blizu pule v katero smer?
  Ker imamo tudi mi sezidano hiško na hrvaški obali blizu pule – seveda na parceli, ki še nima gradbenega dovoljenja me zanima tole rušenje o katerem pišeš. To ste dobili od inšpekcije nalog za rušenje? So Vam napovedali možnost za urbanizacijo območja in nato proti plačilu dovoljenja tudi legalno gradnjo?

 2. kavran je v smeri marčane, duge uvale.. jeap.. dobili smo od inspekcije, da je treba hisko podret v tednu dni, sicer jo oni podrejo, mi pa placamo cel kup denarja..

  jeap.. bilo je govora o urbanizaciji.. ampak nikoli ni prislo do tega.. podret in konec.. in sedaj je vec kot 1000 parcel podobnih “povojnemu obmocju”..

  upam, da boste imeli vec srece!

 3. Zakaj ste morali podreti bajto? Ni obstajalo zakonske luknje za obdrzanje? Recimo mobilna bajta / po dolocenem casu (20 let) je bajta legalna ali nekaj takega?

 4. Škoda, zgleda lepo morje tam … definitivno se bom kdaj zapeljal mimo …

  Uživam v tvojih turističnih zapisih sicer! :)

 5. Lepo da te veseli propad. Seveda, vsak bi vikend na morju za 4000 – 5000 evrov. Nelegalno zgradit pol pa po oblasti pluvat, edino pravilno.

 6. Had, živjo! Tudi mi smo na istem. :( Po slikah sodeč zelo, zelo blizu. :) Morda veš, je zdaj znanega že kaj več. Nekateri se mi zdi, da še vedno vztrajajo in prespijo na parcelah?

 7. Zivjo, zdaj vidim, da se mogoce celo poznamo – kje pa ste imeli hisko? V soncni ulici mogoce? Isto se je zgodilo nam, hiska, cap, konec. Skoda – lepa narava, cista voda, fajn druzba .. kako kaj zdaj izgleda? Bi se dalo kaj narediti?
  Dominik

  1. oj :) mi smo imeli pod “osmatracnico” – opazovalnim stolpom … ravno zato, da ne bi bilo v “morskem pasu” … :)

Komentarji so zaprti.