Včeraj se je vlada odločila, da bo odstopila ob nakupa osemkolesnikov boxer, ker je njihov nakup negospodaren kot so ugotovili z revizijo. Ex vlada, v kateri je bil Tonin minister za obrambo in je podpisal to pogodbo 11. maja, ko je bilo znano, da so izgubili na volitvah se je tudi strinjala z 20 odstopno kaznijo ob prekinitvi pogodbe, čeprav je v “poslu” ponavadi ta znesek 10 odstotkov! Kdo je tu nor!

To, da bo morala Slovenija plačati 70.000.000 evrov odstopne kazni se sliši veliko. Se spomnite TEŠ6 in koliko denarja je šlo v ta projekt – ker smo se vseeno odločili za gradnjo (ja, Pahor, tebe gledam), ker bi sicer morali plačati penale? Precej boljše bi bilo, če bi jih plačali kot pa da smo ta projekt preplačali vsaj 10-krat.

In enaka zgodba bi se ponovila pri boxerjih, ki jih je naročil Tonin, vendar so to osemkolesniki brez oborožitve, brez komunikacijskega sistema … In verjetno bi ugotovili, da manjka še cel kup stvari pri tem nakupu. V bistvu bi dobili kup starega železa, ampak za Tonina, ki je to pogodbo podpisal 11. maja, ko je bilo jasno, da so desnosučni izgubili na volitvah to ni bilo dovolj in se je vseeno odločil za podpis pogodbe.

Zakaj Tonin ne odgovarja za to potezo? In zakaj ne plača penalov iz svojega žepa, če se je uspel že spogajati za 20 odstotno odstopno kazen? Kdaj bo odgovornost za takšne nakupe končno tudi sankcionirana in bo podpisnik tako škodljive pogodbe pristal za zapahi, ali pa bo moral odplačevati škodo, ki je nastala državi?

matej tonin.jpg