Hrvati s Canadairjem pomagajo gasiti požar na Krasu / hvala Toninu, da je raje nabavil staro železo za vojsko

Požari so v teh dneh naša realnost. Gori v Italiji, Hrvaški, Portugalskem, Španiji. Gori tudi pri nas na Krasu. In Hrvati, ki si lastijo štiri Canadairje so nam prišli na pomoč z enim od njih, ki je opravil 33 “zajemov” vode v morju včeraj in tako “razlil” preko 174.900 litrov vode nad Krasom. Hrvatom gre na tem mestu en velik hvala in ena velika graja Toninu, ki je zadnji dve leti zapravljal milijone za staro železo za vojsko in kupil letalo za “misije” preko spleta.

Suša in visoke temperature, ki smo jim priča v teh dneh so znova dokaz, da se naše podnebje spreminja. Da Branko Grims, zanikovalec klimatskih sprememb, nima prav je vsem jasno in da bomo morali marsikaj spremeniti, če bomo želeli še sobivati z naravo. Struge rek so suhe, jezera kažejo žalostno podobo – ta vikend sem bil na Rabeljskem jezeru v Italiji in z začudnjem opazoval kako malo vode je v jezeru. Tega nisem še do sedaj opazil. Ko sem se premaknil k Belopeškim jezerom sem bil še bolj presenečen, saj vode skoraj več ni v zgornjem jezeru, ampak je vse skupaj postal travnik. Ampak nazaj k gašenju.

Matej Tonin, tisti osebek, ki se je hvalil z gasilsko uniformo in bil najbolj srečen, ko se je lahko slikal v vojaški opravi in hodil na izlete po svetu, da se je vozil naokoli z vojaškimi letali, je očitno pozabil, da bomo v Sloveniji potrebovali “orodja” za gašenje. Če že ne potrebujemo Canadairja, čeprav sam sem mislim, da bi bil tak nakup povsem smotrn, saj nas v naslednjih letih čaka vse več in več požarov in če ne drugega bi lahko z njim priskočili na pomoč sosedom kot so sedaj oni nam – bi lahko nabavil vsaj par helikopterjev s katerimi bi lahko gasili gozdne požare.

Vendar ne. Njemu in njegovim to ni bilo v interesu. Zakaj, je drugo vprašanje. Pa si ni potrebno preveč beliti glave, saj je odgovor verjetno precej preprost. Namesto, da bi imeli odlično opremljene gasilce in pripravljene ekipe za reševanje požarov takšnih razsežnosti, je Tonin raje nabavil letalo za “misije” in pa “boxerje”, ki bodo verjetno kmalu postali staro železo.

Kapo dol vsem gasilcem, ki se v teh razmerah soočajo s situacijo na Krasu in srčno upam, da bo kmalu kaj več dežja, ki bo pomagal pri gašenju in ki bo zalil suho zemljo povsod po Sloveniji. Glede na to, da se že omejuje in prepoveduje uporaba pitne vode za zalivanje njiv, pranje vozil in podobno, nas verjetno ob nadaljevanju takšne situacije čaka še kakšna redukcija. In ne, za to ni kriva vlada dr. Roberta Goloba, kot določeni desnosučneži že tvitajo …

Spodanja galerija fotografij Canadairja v akciji je iz leta 2010, ko je bil požar v Igranah na Hrvaškem.