Zakaj Zoo Zagreb se sprasujes? V njem nisem bil ze zelo dolgo. In me je zanimalo, ce so kaj spremenili. Prav tako pa sem bil presenecen nad vstopnino v sam Zoo. Ob ponedeljkih je vstopnina za odrasle samo 10 kun, kar ni primerljivo s 1400 sit za vstopnino v Zoo Ljubljana.

Pot je bila prijetna in hitra in Zagreb je mesto, kjer se gradijo novi objekti. In ko se vozis po Zagrebu, ne smes biti presenecen, ce za seboj zagledas taksno posast. Obstaja pa en problem pri zagrebskem zivalskem vrtu. Nima svojega parkirisca. Kar predstavlja za Slovence oviro, ko iscemo kam bi lahko parkirali avto in se srecujemo na vseh zasedenih parkiriscih. Na koncu sem parkiral pred Dinamovim stadionom. Skok cez cesto in ze sva bila v precudovitem parku, ki vodi do zivalskega vrta. Prav taksen je tudi zivalski vrt, cudovito urejen, cist in v prijetnem okolju, ki ti ne da slutiti, da je na drugi strani ograje glavna cesta cez Zagreb.

Na zacetku so kletke s pticami, kjer te prijazno pozdravijo razne redke vrste sov, raznobarvni Ibisi, caplje , razne sorte rack in ostale perjadi. Med bolj prijazne in zelo fotogenicne zivali spadajo prerijski psi, ki radi pokazejo kako se prehranjujejo. Tjulnji se radi igrajo z obiskovalci in uzivajo v Coca Colinih plastenkah. Se pozna vpliv potrosniske mrzlice tudi v zivalskih vrtovih. Vidra je takoj pokazala kako zna plavati in ko je videla, da jo vsi opazujemo, se je nastavila v toliko razlicnih polozajih, da sem skoraj izpraznil baterijo na fotkotu.

Nutrije niso bile obremenjene z obiskovalci in so sladko spale skupaj v klobcku. Lemurja sta uzivala na soncku in se lovila po vejah. Medvedi niso bili najbolj razpolozeni, kajti vrocina je tudi njim ze zacela presedati, tako da so bili vecinoma v brlogu. Tapir, smesna zival, ki hodi tako zelo ponosno, pa vendar ne sodi med najlepse, se je prav radovedno smukala okrog obiskovalcev, verjetno je pricakovala dodaten obrok hrane, ki pa je na njeno zalost prepovedan. V tematskem parku kar mrgoli mrcesa, na sreco varno zaprtega. Kace, so bile videti tako spokojne, se bolj spokojen pa je bil krokodil, ki je ravno odsel v solarij. Volkovi so bili precej podobni psom, ki cuvajo okoliske kmetije in so prav z veseljem opazovali mlado srnico. In stavim, da niso imeli pokvarjenih misli. Vasabiji, zelo podobni kengurujckom, so za trenutek pokazali narascaj, potem pa ga spet skrili v vreco. Bizoni so bili povsem brez besed, tako kot te zivali, katerim ne vem niti imena. Kitajski leopard je spal sanje pravicnega. Sibirski tiger pa se je navelical obiskovalcev in se je skril v varno zavetje vrat.

Za konec pa ostane se kralj zivali lev, ki pa nekako ne sodi v zivalski vrt, tako kot tudi ostale zivali ne, ampak tokrat bom zadrzal svoje mnenje zase in ga nekje drugje, nekoc napisal. Pogled v levove ocke, ko je bil nemocno za resetkami je povedal veliko, predvsem se mi je zdelo, da me je spraseval, zakaj hudica je on, kralj zivali, obsojen na zivljenje za mrezo?
Ah ja, lepo je bilo..