Med čakanjem na prijatelje, opazim oglasno desko Zavoda RS zaposlovanje. (ne, ne iščem novega delovnega mesta. vseeno hvala za skrb! če bom, ti sporočim :evil:)
Ta oglas je pritegnil moj pogled. Sicer nič nenavadnega, da v bolnišnici iščejo zaposlene, vendar naziv diplomirana babica je precej nenavaden in priznam, da sem se tokrat prvič srečal z njim.
Seveda so takoj padle ideje, kaj naj bi takšen naziv pomenil. Moja prva ideja je bila, da je to babica (stara mama, nona, kakorkoli jo že imenuješ), ki je nekoč diplomirala. Vendar se prijatelji niso strinjali z menoj.
Diplomirana babica je naziv, ki si ga lahko pridobijo tako moški, kot ženske (babice in babičarji), ko uspešno zaključijo srednjo šolo in končajo visokošolski študijski program babištva na Visoki šoli za zdravstvo. Njihovo delo je vodenje normalnega poroda pri zdravi nosečnici in pa negovanje in svetovanje v času nosečnosti, med porodom in v poporodnem obdobju.

12 Responses to Diplomirana babica

 1. david pravi:

  http://www.lampelina.net … evo ena babica to be …

 2. Hirkani pravi:

  http://www.observantmidwife.blogspot.com/

  Evo, še ena babica, ki ima lastno prakso in vodi porode na domu (v Sloveniji še dolga leta utopija).

 3. neikka pravi:

  Toliko zmede ob imenu babica le zato, ker moški nikoli niste rojevali IN NE BOSTE, do konca koncev bo to samo domena žensk, hehe.

  Babice boste že lahko, a le diplomirane:)))

  Je že tako, ko česa ni.

 4. Maja pravi:

  Lepo, da si nas tudi zavestno odkril – z vsaj eno si se namreč že srečal, ko si privekal na ta svet :)

  Od razgledanega človeka za kakršnega te imam po vtisih bloga, bi sicer pričakovala, da si že slišal za nas. Se pa dogaja, da bolj pogosto od moških dobivam začudene poglede, ko povem, da študiram babištvo.

  Lp, bodoča dipl.bab. :)

 5. had pravi:

  maja, priznam vse.. namrec, mislil sem si, da je to poimenovanje “babica” samo beseda, ki se uporablja od pamtiveka.. prav tako nisem do vceraj se slisal, da obstajajo diplomirane babice..
  ampak sem se nekaj naucil.. in sedaj drzim pesti, da bo cim vec, cim boljsih babic, ki bodo pomagale moskim, ki padajo v nezavest, medtem ko se zenske trudijo z rojevanjem :)

 6. Hirkani pravi:

  Eh, Had, še en stereotip si privlekel na plano, ki ne drži. Današnji moderni fotri preštudirajo vse naprave in zadeve v porodni sobi in ne padajo več v nezavest.

 7. Maja pravi:

  Edino vsake toliko kakšen pobegne… :D Drugače pa ja, včasih so še “preveč” naštudirani.

 8. Odyn pravi:

  Pol so pa pametni, pa vse že vejo, pa te hočjo popravlat?
  Kaj je ponavadi bolje, da je oče zraven ali ne? Ko vidim, da ste ‘iz prakse’ nekatere tuki…

 9. Hirkani pravi:

  Odyn, moj rojstva najinih otrok za nobeno ceno ni hotel zamuditi.

  Vsekakor je dobro, da je oče pripravljen in ve kaj pričakuje. V pogovorih z drugimi pari so vsi povedali, kako pozitivno je prisotnost očeta pri porodu vplivala na njun partnerski odnos.

  Vsekakor pa sem mnenja, da ni nobenega smisla, da se nekoga ki ne morda želi biti pri porodu, v to prisili ali čustveno zmanipulira.

 10. Maja pravi:

  Jaz mislim, da je zelo pozitivno, če je zraven, a le v primeru, da si oba to želita. Saj so vedno kaki dvomi, ampak želja mora bit. V nasprotnem primeru je bolje, če žensko spremlja kak drug družinski član, prijatelj-ica, ali da je sama, če tako želi.

 11. nina pravi:

  jst bom študirala za diplomirano babico

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.