had blog roni kordis had blog roni kordis

Zaposleni na cestninskih postajah

Vsako jutro, ko se peljem sam v službo, je prvi človek, s katerim imam “fizični stik”, uslužbenec ali uslužbenka DARS-a na cestninski postaji. In nekateri uslužbenci so prijazni, drugi malce manj, tretji pač osorni. Zavedam se, da njihovo delo ni ravno najbolj prijetno in preprosto in da je v nekaterih razmerah težko krotiti jezo, ko nesramni vozniki s svojimi dovtipi poskušajo impresionirati. Vem da njihove plače, ali pa študentske urne postavke niso briljantne in da delati na mrazu, ko nate prši dež, ni ravno sanjski poklic.
Vendar če bi se ti ljudje zavedali kako malo je potrebno, da nekomu s svojim nasmehom, ali pa samo s prijaznim pozdravom, lahko polepšajo dan, bi se verjetno drugače obnašali.
Njih primerjam z uslužbenci v hotelih. Kaj pomaga, če ima hotel 5*, če njihovi zaposleni ne znajo pozdraviti zjutraj, če se receptorka ne zna na hodniku nasmejati.
In ker si na potovanjih prepuščen bolj ali manj samo sebi, je ta odnos zaposlenih do gostov zelo pomemben. Marsikomu se lahko polepša dan, če dobi kavico s prijetnim nasmehom in pozdravom, ali pa uniči dan, če ga kdo že za zajtrk “napizdi”. Dejansko je kupec kralj, vendar se mora tudi kupec znati obnašati in spoštovati bonton, sicer se to “razmerje” podre.
Vem, da ima lahko vsak zaposlen slab dan, vendar to ne more biti vsak dan. Utopično si želim, da bi bilo več prijaznih in nasmejanih uslužbencev na DARS-ovih cestninskih postajah, ki bi mi po plačilu cestnine tudi zaželeli srečno pot.
Nasmeh ne stane nič, lahko pa človeku spremeni dan!

 1. Za vse ostalo je tu ABC :)

  Pa se enostavno izogneš vsemu temu.

 2. jeap :) ampak ko se peljem s twingom, v katerem nimam abc-ja, se mi to dogaja.. ko pa se peljem z abc-jem pa stojim dalj casa na kompolju, kajti vsak dan se zgodi ravno to, kar se ne bi smelo zgoditi.. nekdo v koloni na abc pasu ugotovi, da nima kartice :)

 3. Nasmejani in manj obremenjeni bi morali biti vsi, ne samo uslužbenci DARS-a.

 4. Ej had, a ti bi rad da se ti kdo prisiljeno nasmehne četudi bi se on/ona počutil zelo mizerno?

  Sigurno bi na blogu, katerega lastnik bi bil uslužbenec na cestninski postaji, pisala ravno obratna zgodba – da mu dan ne kvari dež in mraz, ampak naduti vozniki …

  Sicer pa – na cestninski na kompoljah dela ene par zeloo lzštnih deklet in če naletiš nanje je tvoj dan zelo lepši :)

 5. @tomaz: ne bos verjel, ampak dejansko si zelim to! kajti tudi jaz, ko sem na sestanku, se moram nasmihati, ceprav bi rajsi brcal..
  ce pogledamo samo manekenke, ki se morajo kljub temu, da tipom slina tece iz gobca, ko se naslajajo na njihovo telo, ostati mirne in se smejati, bi tudi usluzbenci na cestninskih postajah lahko vsaj za trenutek se nasmehnili..

  in razumem tudi obratno situacijo :)

  se pa strinjam, da je v kompolju ene par dobrih :)

 6. zakaj pa ne kupiš ABC tudi za twinga, če je to razlog? :) saj je samo € 17 ali koliko…

 7. No, če smo ravno pri cestninah: meni je glavno, da mi izroči listek in vrne pravilno količino drobiž. Ne rabim pa kakšen nasmešek ali karkoli, ker vem, da se jim ne ljub ravno (mislim, da se vsem ne bi ljubilo). Tako da, glavno da opravi svojo delo dobro, drugega ne rabim. Tudi ne kakega pogovora/nasmeška/dvojnega espressa.

 8. moj prijatelj si je pa ocitno zadal misijo nasmejati darsove usluzbence in vsakic ko placuje, jim rece “o, spet ti, kako neverjetno!” in usluzbenec se vedno nasmeji, vesel mislec, da se ga nekdo spomni :lol:

 9. Hm, na tej cestninski postaji dela moja mama. Zdaj pa ne vem, v katero skupino bi jo dala, v tisto tazoprno ali tisto taluštno. :))

 10. Hmm, samo za tako majhno plačo ni notri všteto tudi prisiljeno smehljanje …

  No navsezadnje tudi jaz vem, da je v poslovnem svetu najboljše ohranini nasmešek in prijaznost – lih zadnič sem mel en bedast sestank z dvema konkurentoma in mojim bodočim delodajalcem – najraje bi tam nekoga sesul ko prasca (sori izrazu) ampak sem se moral na vsak način vzdržti :(
  Smehljal sem se pa zato ker se je šlo za “big bucks” – drugače bi bil masaker :)

Komentarji so zaprti.