Štorklje, domačini v Prekmurju jim pravijo štrki, so dolgonogi, dolgovrati močvirniki z dolgimi krepkimi kljuni iz družine Ciconiidae. Ker so štorklje neme, se sporazumevajo s klopotanjem s kljuni, prehranjujejo pa se z žbami, ribami, žuželkami, deževniki. Štorklje so na svoje gnezdo, ki je lahko večletno, zelo navezane, celo bolj kot na svojega partnerja, ki ga lahko zapustijo, gnezda pač ne.
Prav zaradi slednjega imajo zelo velik kulturni in mitološki pomen, saj se verjetno vsi spomnimo pravljic, kako nas je prinesla štorklja.
Vir: Wikipedia

4 Responses to Prekmurska štorklja – štrk

 1. ambala pravi:

  iiiiii lep post… privabi nasmešek na ustnice. In spomine na domovino! thanx!

 2. Crap pravi:

  Å torklje so izredno lepe živali, samo problem je, da so se v zadnjem času, ko so zaščitene, preveč razmnožile in so prav zdesetkale število žb. Tako da bo počasi potrebna kakšna čistka…

 3. had pravi:

  @crap: hmm.. vidis, tega podatka pa nisem vedel.. je pa res, da jih je zelo veliko.. prej nisem nikoli opazil nobene, sedaj pa jih je bilo na enem mestu ene 5..

 4. Jamez pravi:

  A štorklje obožujejo žbe? Potem se priporočam za kakšno štorkljo ali dve, v domačem okrasnem ribniku se je zaredilo lepo število žb, ki regljajo cele noči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.