Oziroma Blejski otok ostaja v držvni lasti, vsaj tako je odločilo Ustavno sodišče RS. Kljub tej odločitvi je Danijel Starman, odvetnik blejske župnije, razočaran nad to odločitvijo. Svoje razočaranje utemeljuje s tem, da je držva vrnila ostale kulturne spomenike denacionalizacijskim upravičencem.
Meni pa se zastavlja drugo vprašanje. Ali imajo cerkve, ki so na vsakem hribčku, v vsaki vasi in mestu, vso potrebno gradbeno dokumentacijo? Ali se za vsak turn, ki se na novo gradi ali obnavlja pridobi vsak potrebna dokumentacija? Ali pa je vsa stvar precej bolj preprosta, ker gre v končni fazi za dobrobit cerkve, ki jo vzdržujemo tudi ateisti?
Upam, da se kdo spozna na te stvari in mi bo lahko podal odgovore.

27 Responses to Blejski otok je naš!

 1. ikari pravi:

  jooooooj boooogi antiteisti (ateistov ni; vsakdo v nekaj verjame, pa čeprav v “najvišjo modrost” ali pa “drevo svobode”). res se jim godi krivica (ROTFL krat 2)

  oni bi častil Broza, pa ne morejo ker jih je stari zajebu pa poginu, morjo pa cerkve obnavljat v potu svojega obraza… hhhhhhhhhhh

  no zdj vam je ustavno sodišče dalo “pomembno zmago” nad “klerikalnim sovragom”… tko da kar zastavco v roke pa tečt na blet… če se vseh pet zadrtih brezvercev, kučan zdj po novem hodi vcelo h katoliškim mašam (da bi ga vsaj še kdo kje videl, pa če se prav potem pljuva po njem), na otoku zbere pa priredi “žur” z musko pa se še nav do bleda slišal!

  mi se tko al tko rolamo po tleh… starman je najbl neverodostojn advokat držvi in Blejski župnik totaln amater v odnosih z javnostjo. Njega bi bilo treba faktično nadomestit s kom bolj sposobnim (pa ne da tip ni sposoben, samo ni talent za javno nastopanje)

  hvala sodišču da nam je odvzel ta otok… kolk debilnih sem slišal zarad tega otoka- mejte ga… mi bomo pa dobil cerkev in potem bomo iz upravljanja v španoviji naredl pekel za civilnega upravitelja otoka… bote še vidl hudiča (mi ga poznamo, vam ga rade volje pokažemo. Za razumno vstopnino se razume)

 2. had pravi:

  cerkev zelo dobro pere mozgane, mar ne? sedaj pa hitro deset ocenasev, da ti bo odpusceno.. saj bo slo, ce se bos potrudil..

 3. ikari pravi:

  se ni treb atrudit… enim to pride povsem naravno… probaj… po 12 letih prakse bo tut tebi to bolj naravno kot “živel druže v rito”…uppps ti-to

 4. had pravi:

  lepo da priznas, da je ze tako cisto oprano, da tudi vanish ne bi mogel narediti boljse..

  me pa veseli, da me berejo tudi 12letniki..

 5. DfunkyDrek pravi:

  Po mojem je kar nekaj teh lokacij brez potrebne dokumentacije. Bo že Bog vse poštimal. :) Lepo, da ji niso priznali otoka. Že tako so preveč stvari pokradli.

 6. Sunshine pravi:

  @ Ikari: In koji klinac si ti, da mi boš tukaj zdaj trdil da v nekaj gotovo verjamem?? A je res tako težko sprejeti dejstvo, da nekateri ne rabimo nikogar in ničesar, ki bi prevzemal odgovornost za naša dejanja, ampak raje sami živimo svoje življenje, ga usmerjamo in smo zanj odgovorni?

 7. AzzQim pravi:

  Bolj kot si bi mislil oz. želel.

 8. andraz pravi:

  najboljs je to da spranim ljudem na eni in na drugi strani enostavno ni jasno, da ima lahko kdo drugacno mnenje in da zato se ni nujno da je komunist ali verski fanatik.

  Lahko si namrec cist normalen :)

 9. blogar pravi:

  Samo počakajmo na davek na nepremičnine… bomo takoj videli koliko cerkev “potrebuje” cerkvico. Potem nas bojo še na kolenih prosili naj kupimo nekaj gozdov in hiš.

 10. kreg pravi:

  @ikari, pa kva tebi ni jasno, Cerkev bi imela vse, pa nobenega davka plačala, župnike, plačujemo tudi mi davkoplačevalci, pa elektriko in popravilo cerkva itd. Cerkev je najbogatejša institucija v držvi, zakon bi bilo potrbno spremeniti in jih obdavčit, tako, da bi prodajali svoje neprimičnine, da bi lahko gradili stanovanja za mlade družine. Dal ti bom en lep primer.
  Cerkev v Zalogu pri Ljubljani, zgrajena je že kar nekaj let, če se ne motim najman 8 let ali več, pa bom rekel več kot manj, pa nimajo denarja za zvon, SRAMOTA, da je ni večje, naj prodajo par hektarjev zemlje in par nepremičnin pa bodo dobili denar za zvon. Nisem nek velik vernik, vendar imam vse zakramente.

 11. stieber pravi:

  Tistemu nekoliko višje: kaj točno in komu in kdaj pa je cerkev pokradla? Če že obtožuješ, imaš zagotovo neovrgljive dokaze.

  Gradbenih dovoljenj pa veliko cerkva zagotovo nima. Veš, had, v srednjem veku, ko so bile zgrajene, kaj takega niti ni bilo potrebno. Gradbeno dovoljenje v sodobnem smislu so po mojem ‘iznašli’ šele v 19. stoletju ali pa celo še kasneje.

 12. AzzQim pravi:

  No dejstvo je, da bi ji morali obdavčit vse premoženje, delavci v cerkvah naj se plačujejo sami, za vsako storitev naj ti izstavijo račun pa še ‘verski davek’ naj se uvede, kdor se pač izreče za vernika, naj tej veri plačuje nek davek, pa bomo videli, koliko je ‘pravih’ vernikov.

 13. Sekret-ar pravi:

  Glede na to, da je bila zemljiška knjiga v naših krajih uvedena še za časa Avstrije, dvomim da ob njeni vpeljavi držva ni legalizirala vseh obstoječih objektov.

  Druga priložnost za legalizacijo je bila konec 60. ali v začetku 70. let (za natančen datum bi moral malo pobrskati), ko je bila v stari Jugi neke vrste splošna amnezija. Takrat je bilo mogoče vsako že zgrajeno stavbo legalizirati in opremiti s papirji za majhen denar.

  PS: Zakaj npr. misliš, da MOL pri obnovi ljubljanskega gradu ima vse potrebne papirje, posamezne župnije pa pri obnovi cerkva ne?

 14. ikari pravi:

  pejte vi vsi skupaj kdaj na vikend na koupo pa se malo sprostite…

  iz tega sestavka diha en ogromen pohlep po tujem denarju. poanta je ta: ne glede na to ali je otok cerkven ali držven…. kaj spljoh pomeni a je nekaj “držvno”- da je potem od vseh????—še vedno boste plačeval 7 evrov vstopnine… le da bo ta denar zdj šel v proračun občine bled in am poniknil v birokratskem pesku interesov župana in podžupana.

  s tem danarjem bi župnija obnovila cerkev in še organizirala kak dalnoročni program…na to seveda vi ne znate mislit

  na temo obdavčenja pa: to je tako komunistična izjava. nikjer po svetu, v katerega tako trdijo, na levici, da želijo bit vključeni, verske inštitucije niso obdavčene. Če bi se to zgodilo v slo bi bili nedvomno nadvse negativno izjemni… kot garjavi psi v tropu.

  vsem ostalim pa: antiteisti so ljudje ki trdijo da boga ne sme biti. to so vsi boljševiški komunisti. ateisti so teoretiki oni pravijo da boga ni. ne da ga ne sme biti. in takih ki v nič ne verjamejo je zelo malo. Zakaj? ker zahteva ogromno osebnega poguma in prekleto močno osebnost da zdržiš grozo ne-verjetja… poglejte rastlinico iz zaplane. leta in leta je bil brezverec. zdj ko se mu je politični svet “podvrgel” in bi lahko imel vse pa mu je bolezen temeljito podrla vse. in tip je postal navaden gurujčič -.-

  najbolj dolgočasno mnenje na tem sajtu izhaja iz teorije: če ne tuliš z volkovi te raztrgajo. v cerkvi zelo dobro mislimo, če nebi, nebi mogli naredit 24 izpitov za 12 predmetov v enem letu!!!! potrebno je ogromno branja in še več razmišljanja prfoksi kot Drago K Ocvirk, Jamnik, Kolar in podobni ne prenesejo “nadudlanih” študentov ki ne znajo poveza snovi iz 4 predemetov v en preprost odgovor. (se zgodi da pri zgodovini cerkve odgovarjaš na trinitariko, nauk o cerkvi, liturgiko in patrologijo istočasno….)

  vsem pa blagoslovljen dan

 15. ikari pravi:

  PS: že v prvem sestavku sem rekel da mi je vseen. kr mejte ga. mi bomo mel pa cerkev… samo bomo mi vlekl poteze, blejska občina bo pa “krvavi pot potila” …sam nj si kj začnejo domišljat.

 16. had pravi:

  nekaterim ni potrebno dneva blagosloviti, da se dobro pocutimo..

  “v cerkvi zelo dobro mislimo, če nebi, nebi mogli naredit 24 izpitov za 12 predmetov v enem letu!!!”

  hmm.. kaksne veze ima to z blejskim otokom? aja, hoces povedati, da bos nekoc teolog in kot tak, moras zagovarjati tisto, kar ti recejo.. imas prav..

  koupo pa so ocitno uporabili za kaj drugega kot pa za kopanje, mar ne? sem ze v prvem odgovoru zelo dobro ugotovil, kje je problem..

  “poglejte rastlinico iz zaplane”

  ce je govora o predsedniku drzave, potem te prosim, da taksne mnenje zadrzis zase.. ni potrebe po zaljenju..

 17. had pravi:

  “kr mejte ga. mi bomo mel pa cerkev… samo bomo mi vlekl poteze, blejska občina bo pa “krvavi pot potila” …sam nj si kj začnejo domišljat.”

  a celo grozis? hmm.. zanimivo.. verski fanatik.. no ja, upam, da meni ne bos storil kaj zalega, ker sem brezvernik :evil:

 18. ikari pravi:

  to ni žlitev… to je ironiziranje neke banalne situacije. pravico da našega “shizofrenega” predsednika ironiziram si jemljem, ker sem glasoval PROI njemu.

  zdj celo kučana spoštujem bolj kot njega… kučan je bil na škofovem pogrebu. medtem ko so eni pekli kruh medvedu in plesali okoli drevesa…

  objava je odgovor večim osebam… niso vsi deli neposredno odgovor na tvojo izjavo.

  Jst sem začel mislit prvi dan osnovne šole: ker smo se doma pred jedjo pokrižli sem se tudi v šolski menzi. takoj sem imel zagovor pri ravnatlu da se to pa ne dela in zakaj… od takrat naprej sem si bil v svesti da je nekaj narobe z drožbo. in potem se je pokazalo da tako misli dovolj ljudi. celo toliko da smo pod svojo težo pokopali prejšnji režim

  mim grede pokojni nadškof Å uštar je ss svojimi zvezami veliko pripomogel da je bila vojna za slovenijo krajša in manj krvava. Pa še eno prijazno obvestilo: katolikov je 70-73%. skupaj s protestantskimi in pravoslavnimi brati nas je skor 80% populacije. Ekklezija ali skupnost verujočih je največja inštitucija in civilnodružbena organizacija…

 19. ikari pravi:

  had, priporočam ti da nehaš pit kavo… škoduje ti. pridi k nam v (cerkveno) kardio ambulanto da ti zmerimo pritisk… ;)

 20. had pravi:

  ostalih nebuloz ne bom komentiral..

  glede kave pa se pac motis :evil: kako pricakovano..
  https://www.had.si/blog//2007/05/15/kava/

  :)

 21. ikari pravi:

  v okviru širše razprave, če bo to sploh resna razprava, me je vedno zanimalo nekaj “dejstev” slovenske realnosti:
  1. od kje levici (to je povsem legitimna politična opcija, ki je sposobna ljudem zagotoviti povsem realne socialne pravice in ugodnosti) izhajajoči povsem in boljševiško-leninistično-teroristične prakse pravica, da svojo “opozicijo” konstantno napada kot “nesposobne misliti”? Ve se da komunizem boljševiškega tipa ni ideologija kjer raja sme razmišljati… vse je plansko vodeno z vrha- tudi požigi škofov ipd ( vse sta organizirala jst-sem-si-pa-neki-zmislu-oče-samozadovoljevanja-s-temelji-seksizma in kovinar-s-kumrovca)
  2. od kje tebi pravica da dvomiš v pravico cerkvenih stavb do obstoja… ve se da ZK po letu 1945 nikoli ni prišla iz te ilegale. v obdobju kraljevine so KP prepovedali in je ta potem kot taka ostala na oblasti med leti 1945 do 1991.

  drugač je pa cerkev preživela komunizem brez vseh svojih tostranskih posesti pa bi lahko kot taka ostala še naprej.
  Takrat se je dejansko pokazalo kje so “zakladi” cerkve. Ko sta tako Rožman in Vovk zavrnila vodenje “narodne katoliške cerkve” (pri hrvatih pa Stepinac, kar ga je koštalo življenja) in ta “upor” oba drago plačala.
  a zakaj bi se mi morali omejevati v svojih dejavnostih, ko pa so “komunisti še vedno med nami” kot je na pogrebu opozoril eminenca kardinal Rode?

 22. had pravi:

  “od kje tebi pravica da dvomiš v pravico cerkvenih stavb do obstoja”

  baje, da zivimo v demokraciji.. zadnje leto je sicer bolj cudno, ampak se vedno verjamem v to dejstvo..

  “ko pa so “komunisti še vedno med nami” kot je na pogrebu opozoril eminenca kardinal Rode?”

  strahovi bodo vedno prisotni, mar ne.. v bistu bi rad napisal, da te razumem, pa ne morem..

  carpe diem

 23. ikari pravi:

  ok, dialoga ne bo…. škoda

  vsekakor mojstrsko iz konteksta potrgane izjave… na levici to znate, mar ne

  (kdo ti omejuje pravico misliti??? meni je ni nobena partija v osemdesetih. pa so poskušal na vseh ravneh…)

 24. blogar pravi:

  višek ironije je, da nam crkveniki očitajo da je bil komunizem isto kot nacizem in praskajo naokoli kot mačke, ki jih poliješ z vodo, medtem ko imajo sami za seboj inkvizicijo, skoraj 1000 let zatiranja, ubijanja, vojskovanja, prisilnega pranja misli in v zadnjih letih zlorabljanja otrok. Bush v božjem imenu “prisilno vpeljuje demokracijo” pa je Vatikan tiho kot miš.

  Zame je cerkev simbol zatiranja in ni nič drugačen od simbola nacizma. Ampak jaz kljub vsemu kar je cerkev zgrešila še vedno rečem naj vsak veruje v kar hoče, le mene in mojo denarnico naj pusti pri miru. Prav tako pa naj se umakne iz držve in tudi njo pusti na miru.

  Za čaščenje ne potrebuješ templjev, saj Bog vse vidi in sliši, ane. Ali te je mogoče strah, da te ne bo maral ker mu nisi kaj žrtvoval?

 25. blogar pravi:

  Druga če pa čisto tako mimogrede: Hitler: »Delam samo to, kar cerkev počne že 1500 let, vsekakor temeljiteje!«

 26. kreg pravi:

  Kakor sem jaz bral in poslušal župnika pri pridigi, Jezus nikoli ni kopičil bogastav in si lastil nepremičnine itd, vedno je vse delil z ljudstvom.
  Samo cerkev si predstavlja enosmerno, tako kot so to delali njihovi predniki, pobijali, kradli, mučili in zažigali pri živem telesu. Ker pa je ljudstvo sedaj bolj izobraženo in ne verjame več cerkvi, so se začeli župniki pa spravljat na naše otroke sramota!!!! :evil:

 27. janko1 pravi:

  Danijel Starman, odvetnik blejske župnije,

  Ali ni ta odvetnik najdražji v SLO.
  Samo en primer in se vidi da je Cerkev do skrajnosti skorumpirano kradljivo združenje, ki se kot tako izkaže, ko pride na oblast.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.