had blog roni kordis had blog roni kordis

Zakaj bojkotirati olimpijske igre v Beijingu – Pekingu?

Olimpijske igre v Beijingu – Pekingu na Kitajskem, ki se začnejo 8. avgusta 2008 in s sloganom One World One Dream, v zadnjem času dvigujejo veliko prahu. Vse skupaj se je začelo z izjavami znanih osebnosti, da bodo bojkotirale otvoritveni ceremonial v Beijingu zaradi nespoštovanja človekovih pravic, ki se dogajajo v Tibetu, Burmi in na Kitajskem.
Britanski princ Charles in Richard Gere jih bosta bojkotirala v podporo Tibetu, Mia Farrow zaradi Darfurja, Paul McCartney zaradi pravic živali, Steven Spielberg zaradi Sudana…

Na internetu se pojavljajo blogi in spletna mesta v podporo bojkotu olimpijskih iger in opozarjanju na stvari, ki se dogajajo na Kitajskem: Boycott 2008 Communist Olympics, Olympic Watch, BoycottBeijing, Blogs about: Boycott Beijing Olympics, Reporters without borders

Olimpijske igre naj bi bile dogodek, kjer je šport najpomembnejši. Vse ostalo naj ne bi imelo nobenega vpliva na vse skupaj. Vendar je zgodovina pokazala olimpijske dogodke v drugačni luči:

Olimpijske igre Berlin 1936 – Adolf Hitler jih je želel izkoristiti za promocijo nacizma.
Olimpijske igre Mexico City 1968 – deset dni pred otvoritvijo je bilo ubitih preko 250 demonstrantov, ki so se zavzemali za demokracijo
Olimpijske igre Muenchen 1972 – pripadniki Palestinskih teroristov iz skupine Črni september so zajli Izraelske športnike in jih 11 ubili.
Olimpijske igre Montreal 1976 – 22 afriških držv bojkotira igre
Olimpijske igre Moskva 1980 – 65 držv bojkotira OI zaradi napada Rusije na Afganistan. Pobudnik bojkota so bile ZDA.
Olimpijske igre Los Angeles 1984 – 14 držv bojkotira OI

Slovenijo bo na OI bo zastopalo 59 športnikov:

Atletika: Buč Boštjan, Kejžr Roman, Kozmus Primož, Kranjc Matija, Osovnikar Matic, Poljanec Andrej, Prezelj Rožle, Rovan Jurij, Vodovnik Miran, Zlatnar Damjan, Javornik Helena, Langerholc Brigita, Ratej Martina, Rodič Snežna, Roman Sonja , Šestak Marija
Badminton: Tvrdy Maja
Gimnastika: Pegan Aljaž, Petkovšek Mitja
Jadranje: Hmeljak Karlo, Nevečny Mitja, Vinčec Gašper, Žbogar Vasilij, Černe Alja, Černe Teja, Dekleva Paoli Vesna, Maučec Klara
Judo: Drakšič Rok, Jereb Sašo, Ferjan Klemen, Ferjan Primož, Ceraj Matjaž, Nareks Petra, Polavder Lucija, Sraka Raša, Žolnir Urška
Kajak-Kanu: Kauzer Peter, Župančič Regent Jernej, Ponomarenko Špela
Kolesarstvo: Valjavec Tadej, Štangelj Gorazd, Murn Uroš, Mugerli Matej, Klemenčič Blaž
Plavanje: Godec Jernej, Mankoč Peter, Markič Matjaž, Tahirovič Emil, Turk Luka, Čarman Anja, Isakovič Sara,
Klinar Anja
Strelstvo: Debevec Rajmond
Veslanje: Čop Iztok, Špik Luka, Kolander Rok, Pirih Miha, Pirih Tomaž, Rozman Rok

In s tem je povezana tudi izjava ministra za šolstvo in šport Milana Zvera, kako naj bi se športniki vzdržli izjav o stanju človekovih pravic na Kitajskem ob prihajajočih poletnih olimpijskih igrah, ki jo je Zares označil za nesprejemljivo.

Ko je šel Samo pred dobrimi tremi meseci fotografirati v Beijing, je imel velike probleme. Namesto sonca je bila cele dneve megla in smog in ko je želel narediti fotografije v olimpijskem bazeni, je ugotovil, da je to nemogoče. Voda v bazenu je bila prekrita s sajami in povsem črna. In v to okolje se podajajo športniki.

FREE TIBET: Boycott Olympic Games in Beijing 2008

Boycott Beijing Olympics 2008

FREE BURMA – BOYCOTT BEIJING 2008 OLYMPICS

 1. Takrat ko bodo športniki bojkotirali OI jim bom prisluhnila.

 2. Po pravic povedan je bojkotiranje olimpijskih iger ta cas malce prepozno. Vsi smo vedeli kaj pocne Kitajska, se preden je bila izbrana za gostiteljico OI. Ce bi hoteli imeti efekt, bi bil pravi cas za bojkotiranje v casu selekcije. Danes pa je le to metanje peska v uci, samo zato ker nekdo pac (misli da) lahko.

  Poleg tega pa, ce “smo” ze vsi tako proti tem OI oz Kitajski, zakaj se zmeraj premikamo svoje tovarne na Kitajsko in zakaj se zmeraj kupujemo “nike-ice” in ostale stvari ki so “Made in China” in s tem poganjamo Kitajsko industrijo. Vsota denarja, ki gre za OI je pljunek tistega, kar ji prinese cela industrija.

  Imeli smo cas za pritozbe, zdaj pa pustite da se te OI v miru zacnejo in koncajo in da bodo le te potekale v najboljsem moznem sportnem duhu, kar, vsaj kolikor je meni znano, naj bi OI tudi predstavljale.

 3. Bojkotiranje OI nima zveze s športnim duhom, v bistvu je skregano z načeli športa, ki naj bi bil povsem ločen od politike.

 4. Ja onesnaženje tam je resnično veliko. Da bi nekoliko zmanjšali onesnaženje, naj bi jih večina imela dopust, obenem naj bi bil tudi precej omejen promet. Čeprav sam dvomim, da bi se to lahko potem drastično izboljšalo.

 5. joj tazadn filmck je prov smesn :)
  “zastuplajo nas z igracami” in podobni stavki so res smesni. k da namerno hocjo pobijat. gre zgor za kapitalizem, ki je tako priljubljen v ameriki in pac za nizjo ceno se gre v skrajnosti. pa to s psi,… pac to je druga kultura, drugac dojemajo, mi isto delamo s polhi,…

 6. @bur: strinjam se, da je za bojkot že malo pozno, a vseeno upam, da bomo kaj dosegli
  kar počnejo na kitajskem (ne samo z ljudmi, še posebej z živalmi) je totalno nasprotno s podobo, ki jo sedaj želijo pokazati svetu. namesto da bi stvari popravili jih raje zakrijejo in se pretvarjajo, da teh problemov ni.

  kritika gre tudi na športnike. res je, veliko športnikov si bojkota ne more privoščiti je pa naravnost odvratno, ko nekateri sodelujejo v raznih kampanjah za pomoč revnim, bolanim, otrokom, itd. ko pa se vse skupaj dogaja direktno pred njihovim nosom raje pogledajo stran!!

  kitajska je manj civilizirana kot je bilo marsikatero ljudstvo v srednjem veku!!

  lp*

 7. @monnika: Kitajci pravzaprav ne pocnejo nic drugacnega kot pocnejo zahodne drzave. Lep primer je Amerika, ki naj bi bila “velesila”, model idilicne drzave. Oz se bolj domaci primer, kot je bila Jugoslavija, preden se je zacela drobiti, ce nisi bil tiho so te hitro utisali. Tako da ne govorimo koliko so kitajci slabsi od nas. So prav tako ljudje kot mi, samo danes jih vsi opisujejo kot neke neandertalce.

  Glede tibetanskega vprasanja: Vsi vemo da je problem, ki ga zal kitajska resuje nepravilno. Prav tako pa tudi tibetanci resujejo problem napacno. To da se fizicno spravljajo nad nosilce olimpijske bakle pokaze samo in le eno stvar zal, in to je da v resnici tibetanci niso nic drugacni od kitajcev. Ce bi tibetanci hoteli pokazati koliko zlega jim je naredila Kitajska, bi morali to izraziti po drugacnih kanalih. Predvsem pravnih in diplomatskih. Protesti pa bi morali biti v miru in brez nasilja! Lep vzor za to sta Ghandi in Martin Luther King! Nasilje zal samo krepi nasilje, in se redko konca v prid ene ali druge strani.

  Omenila si sportnike, te so po vecini pod vplivom sponzorjev, in kot verjetno ze ves ima vecina svoje tovarne na Kitajskem, tako da si lahko le redki sportniki privoscijo totalno bojkotiranje iger.

  Upam da se bo tibetansko vprasanje resilo cimprej v dobro obeh strani. Prav tako pa upam da bodo pustili da se igre koncajo v miru, tako kot so si to zastavili anticni Grki.

Komentarji so zaprti.