Recesija je ena izmed najbolj uporabljenih besed v zadnjih parih mesecih.
recesija – ekon. nazadovanje, upadanje gospodarske aktivnosti: gospodarstvu grozi recesija; zaradi recesije se je brezposelnost povečala; obdobje recesije; recesija, depresija in kriza / med recesijo je podjetje propadlo / gospodarska recesija (vir SSKJ)

Vendar pogled na trgovine, sploh med vikendi, kaže povsem drugačno podobo. Kakšna recesija?? Horde ljudi s polnimi vrečkami. Po nekem čudnem naključju sem se danes znašel v Hervisu, kjer poteka akcija kupiš dva izdelka, tretjega dobiš zastonj. Horde ljudi, ki so preračunavali kaj se jim najbolj splača kupiti, da bodo največ privarčevali in iskali izdelke, ki jih niti ne potrebujejo, vendar če že dobijo enega zastonj, se splača kupiti vse!
No, ko sem tako taval med ljudmi in iskal samo en izdelek, sem slišal precej zanimiv dialog. Starejši gospod, ki je povedal da gre letno parkrat smučat je iskal smučarska oblačila. In ko mu je prodajalec kazal izdelke, si je gospod želel najbolj kvalitetne in precej dražje, kot so jih iskali ostali kupci. In tako je gospod obstal pred Descente smučarsko jakno in hlačami. Ker sem firbec, me je zanimala cena.


In ni bila “normalna”, saj je bila jakna malce čez 1000€ in hlače malce manj kot 800€. Recesija? Ah, kje pa. In ko je gospod premišljal ali naj kupi ali naj ne, mu je prodajalec svetoval, da je to nakup desetletja in da mu dolgo časa ne bo več potrebno kupiti nove smučarske opreme. In ker očitno gospod, tako kot jaz, ni vedel za akcijo, mu je prodajalec svetoval, da vzame še novo kolo za 800€. Ko je to gospod slišal in ko mu je prodajalec še dodatno vse skupaj razložil, je bila odločitev potrjena.
Ampak tukaj se zgodba ne konča. Ko sem gledal gospoda v vrsti pred blagajno, je imel poleg smučarskih oblačil in kolesa v rokah še nove smuči, škatlo s pancarji in snowboard. No, pomagal mu je prodajalec, ki je verjetno naredil prodajo dneva! Kljub temu, da me je zanimalo, koliko je vse skupaj gospod plačal, mi ni uspelo videti zneska.
In ta gospod ni bil edini, ki je izkoristil možnost poceni nakupa in je privarčeval več kot 1500€! Ups! Ali je res privarčeval? Ja, če je imel namen to kupiti in je čakal do te akcije. Sicer ni nič privarčeval, ampak je samo zapravil še veliko več, kot bi sicer, ker je bilo ugodno in ker je dobil en izdelek zastonj!
No, v vsakem primeru je bilo takšnih ljudi, ki so kupovali zato ker je poceni, ne glede na ceno, v tiste pol ure ko sem bil v Hervisu zelo veliko. Ali se jim je splačalo? Definitivno da!
In ko sem šel proti avtu sem se spraševal kje hudiča je recesija o kateri toliko govorijo?!