had blog roni kordis had blog roni kordis

Tomaž Humar – zgodovina se ponavlja

10.8.2005 – Humar, shuttle in podobno – cela Slovenija je spremljala reševanje Tomaža Humarja iz Nanga Parbata!

Zgodovina se ponavlja – štiri leta kasneje se Tomaž Humar poškoduje med solo vzponom na Langtang Lirunga.

Tokrat se ne bom spraševal kdo bo plačal reševalno akcijo, ker me to ne briga. Niti ne bom pametoval o naših ekstremistih.

Vendar me resnično zanima kaj se dogaja v ljudeh, ki so enkrat “skoraj že občutili smrt” (pred štirimi leti) in jih le to ni izučilo? Je to res odvisnost preko katere odrasel, razumen človek, ne more iti? Povprečen državljan RS si verjetno ne bi niti mogel plačati reševanja iz takšne situacije. Ah, ja! Pa bomo spet spremljali sago reševanja!

 1. Roni, ti se vsak vikend (in še velikokrat vmes) spravljaš na cesto kljub vsem, ki doživijo karambol in isto počnejo tisti, ki so ga že doživeli. In to počneš zavestno in se ne sprašuješ, kaj se bo zgodilo.

  Isto počnejo alpinisti in če vidiš goro, ki jo enostavno moraš osvojiti, je to notranja sila, ki te tja žene ne glede na možnosti smrti ali vsaj poškodbe. Kot so rekli Zmelkoowi – varen si samo, če počivaš doma :)

  Morala zgodbe je, da se ljudje ne bi smeli zgražat nad tistimi, ki uresničujejo svoje sanje in višje potiskajo meje človeštva (še posebej, če si sami organizirajo tudi reševanj) in se takoj zatem odpeljejo na smučišče, polno carverjev in boarderjev ;)

 2. Vsak ima svoje strasti. Mene to ne moti. Prav tako podpiram, da država plača njegovo reševanje. Sej vsak mesec z davkoplačevalsikm denarjem rešujemo politike.

  LP

 3. Jaz ne vem s katerega planeta ste tisti, ki vam je ok, da mu država plačuje reševanje. To je stran vržen denar, naj si pridobi sponzorje za to, ne pa da razmetavamo z davkoplačevalskim denarjem. To je sramota. In osel gre dvakrat na led, če je Slovenec!

 4. Reševanje človeka ne more bit nikoli stran vržen denar.
  (samo, da ne izgubimo kompasa) Če imamo denar za oklepnike, imamo denar tudi za nekaj promocije slovenske človekoljubnosti.

 5. @sashasi: saj se strinjam, vendar ne pri cloveku kateremu se je to zgodilo ze drugic :(

  @luka: res je.. ampak takrat, ko bom 6 dni lezal nekje ob cesti, ko bom imel prometno nesreco, mi verjemi da ne bom nikoli vec voznik.. toliko pa imam zdrave pameti..

  sicer pa se zavedam da so gore en cisto drug svet, ki ga razumejo samo tisti, ki veliko casa prezivijo tam..

 6. ob uspehih je vse ok, ob nesrečah pa takoj vsi pametni kdo bo plačal, zakaj rine,…
  Če konča kariero na vrhuncu spet ni ok, če ne konča so spet komentarji zakaj se pase, pa da samo denar vleče od sponzorjev itd..
  Skratka slovencl ni nikol zadovoljen.

 7. @bostjan: igzekli :) smo le slovenci.. in poleg tega smo najbolj pametni in najbolj tocno vse vemo :)

 8. Hm. Bi samo opozoril, da država pogosto plačuje reševanje ljudi. Če se nekdo zaleti na cesti in ga je treba rezat iz avta, se običajno ne sprašuje, kaj mu je bilo treba vozit se po cesti. Recimo, da se je peljal iz užitka in ne, ker je moral v službo. Po moje je to precej analogna situacija Humarju. Samo zato, ker se mu je to zgodilo v tujini ne naredi nobene razlike.

 9. @Matija

  Bravo…To je čisto res. Humar ima pa poleg vsega tudi zavarovanje za primer reševanja. Tko, da Slovenceljni nehite se sekirat…Nič ni iz vašega denarja:)
  Jaz pa Humarja razumem in mu zavidam, ker je v življenju našel strast za katero je pripravljen iti preko vsega. Vsi nimamo te sreče…

 10. @matjaz: briga mene, ce gre za to denar iz mojega (davkoplacevalskega) zepa.. kot sem zapisal ze v zapisu..

  ko pa je ze govora o ekstremizmu.. jeap.. tocno to drzi za slovence.. tudi ce ga policisti dobijo, ko je pijan za volanom, ga to ne bo odvrnilo da ne bi naredil iste stvari se enkrat..

  evo.. to mene zanima.. kaj se zgodi v taksnem cloveku?

 11. Humar je zelo velik čolvek!Naredil je zelo veliko za Slovenijo,največ je naredil zase,sledil je svojim sanjam in to je največ kar lahko človek stori zase.Iskreno mu želim srečno vrnitev,in naj mu ne zmanjka sanj!

 12. Se kdaj vprašate, s čigavim denarjem se nudijo narkomanom metadinske terapije? S čigavim denarjem se nudi prva pomoč in zdravljenje pijanim voznikom, ki se razbijejo na cesti? Ali pa razsujejo koga drugega?!

  Tomaž – RESPECT!! Drži se!!

 13. Ta sebičnost in materializem…. Kolikor vem je njegovo življenje na nitki, vi pa govorite o tem kdo bo plačal reševanje. Saj ne morem verjeti. In nenehno sponašanje davkoplačevalskega denarja, ki pa tokrat, kolikor vem, sploh ni vprašanje.
  Zdaj lahko upamo le da je še živ (tisti ki pač imamo nekaj sočutja do soljudi, tisti drugi pa raje premislite preden stresate take neumnosti)

  LP

 14. @krispi: ali tako tudi mislis o vseh, ki so ostali brez sluzbe in ne morejo svojim otrokom omogocati dostojnega zivljenja..
  imas socutje do vseh soljudi? in ce imas, kako jim pomagas?

 15. Fantom tam pod Langtang Lirunga: SREČNO jutri!

  Had, vinjen za volan NE smeš, trezen v gore pa ja.

  To da povprečnež ne razume početja vrhunskega športnika ali alpinista je čist normaln. Dve desetletji sem egoistično živel pod kožo športnika, večkrat razmišljal o smiselnosti svojega početja…pa sem srečen, da sem imel jajca in šel svojo pot.
  Familijo pa zdaj, ko gradim bajto bolj zapostavljam, kot v tistih norih časih. No trenutno ne. Pri rekreaciji sem staknil poškodbo, ki me je prikovala, na bit doma, za par mesecev. Kot mulo, sem imel pri svojih ekstremnih početjih srečo, po pa fotr tako nesrečno končam na urgenci. Se zgodi, se dogaja, jutri nov je dan.
  Vse pa se mora enkrat končat.

  Si manj egoist, če 5x/teden zjutraj poljubiš ženo otroke, prideš domov 8h-9h + službene poti, vse to za par Jurčkov, s katerimi potem skušaš nadoknaditi?
  Vsak peha svojo pot in dejmo pustit dihat en drugmu, bodimo drug drugemu v oporo.

 16. Veš, to je sindrom mušice, ki tako dolgo obletava luč, dokler se ne prilepi nanjo in scvre. Žal.

 17. Tomaža Humarja je vzela gora.. 18.2.1969 – 13.11.2009 R.I.P.

 18. Mi je res žal in sem potrt kot vsi ostali, me je pa imela jeza prejšnje dni, zakaj je moral spet tja. Zakaj spet v nevarnost. Škoda za njegovo družino, Slovenija je izgubila velikega alpinista, samo njegova žena je izgubila moža in otroci očeta… Naša bolečina bo minila v parih tednih, njihova bo potrebovala leta… če sploh… res res škoda, da ga ni nihče zaustavil… a kaj čmo zdaj je kar je…

 19. Svojcem izrekam iskreno sožalje. Tomaž počivaj v miru.

  Sicer pa živi in pusti živeti.Vsak človek, ki mu uspe pobeg iz utečenih manir in ponavljanja socialno sprejemljivih življenskih vzorcev je kot svetilnik. Lahko je navdih in običajno je tak človek tudi velik človek. Mejni svetovi k sebi pač ne pripustijo majhnih duš.In vsak plača tako in tako s svojim življenjem. Tomažovo sporočilo je bilo: sledite svojim sanjam…

 20. Pa je vendarle razlika med to odpravo in odpravo leta 2005. Tista na Nanga Parbat je bila skomercializirana do konca, za to ni vedel nihče. Ko so ga po polomu na Parbatu že vsi odpisali, je leta 2007 odjeknila novica, da mu je uspel solo vzpon na Annapurno – po novi smeri. Brez medijev, brez prenosa v živo. Človek je pač počel tisto, v čemer je užival – zaradi česar ga tudi spoštujem.

  Me pa prav zanima, kako so mediji izvohali tole reševanje…

 21. Pač ne komentiraš nečesa, kar ne razumeš, Had. Meni je kul, da nekdo daje upanje s svojimi dejanji in ti je tudi vzor. Nekdo, ki kupuje Patrie, pa meni ne bo nikoli vzor. Denarja se pa v raznih firmah in parlamentu meče z lopato skozi okna. To pa žalostno.

 22. @robert: in zakaj ne komentiras nekaj cesar ne razumes? zakaj potem ti komentiras ti zapis, ce ne razumes, kaj sem zelel povedati?

 23. Sram naj vas bo, da razpravljate o denarju! Sebičneži sebični!
  Prepričan sem, da je z vami nekaj hudo narobe. Ste eni tistih, ki niste zadovoljni v življenju in ste jezni nase in na cel svet. Predlagam vam obisk psihitra. Mogoče vam lahko še pomaga.

  Čeprav mislim, da ni primeren trenutek, bom pa še jaz rekel dve besedi ceni reševanja. Vsekakor ne morejo biti stroški reševanja tudi 1%, kolikor je Tomaž Humar naredil dobrega za Slovenijo.

  Tomaž počivaj v miru!

 24. @janez: in vsak ima pravico do svojega mnenja, kali? in kdo si ti, da bos nekoga posiljal k psihiatru? wtf?

 25. Zelo mi je hudoin mi je strašno žal,da se je tako končalo.Izživel je svoje sanje,pustimo ga na miru in ohranimo na njega lep spomin.

 26. Ej Had, jaz ti pa svetujem, da tale post pobrises, ker je ekstremno nespostljiv, pa se vtikas se nekam, kamor res ni produktivno in niti malo tvoja stvar.

 27. pa se vtikas se nekam, kamor res ni produktivno in niti malo tvoja stvar.

  Isto velja za tvoj komentar, pač odvisno, kako gledaš.

 28. @misa: do koga je nespostljiv? dej, pokazi mi, kje sem bil nespostljiv do kogarkoli?

  funkcionalna nepismenost?

  kam se bom jaz vtikal je pa zgolj in samo moj problem.. ali se pac motim? pa ce se postavis na glavo!

 29. Upam, da imate sedaj vsi tisti, ki jamrate zaradi denarja in podobnih vsakodnevnih neslanosti, že kaj od tega, da Ga ni več več med nami; itak ste pokazali, da si Ga nismo zaslužili. Smo premajhni, preveč sebični in nevoščljivi … slovenceljni. Ne, STE, mene in še marsikoga, ki ga poznam, ni z vami in mi prav lepo dol visi za vaš davkoplačevalski denar,še na to, kam bo šel moj, nimam vpliva; če bi ga imela, bi vsega dobili taki, kot On.

 30. @bb: ah ja, ljudje ki ne razumejo demokracije.. tako kot imas ti moznost pizdakat nad nami, tako imamo tudi mi enako moznost, kajne?

 31. @segi: in kdo si ti, da se postavljas v vlogo razsodnika, kaj je kdo?

  p.s.: le cevlje sodi naj kopitar?!

 32. Imaš prav, fotkanje motošovov res obvladaš. Preberi knjigo pa bova nadaljevala diskusijo.

 33. @segi: v bistvu ne razumes napisanega.. kdo si ti, da bos povedal, kdo je bebo?

 34. Had najbolje je da ne razmišljaš kaj je narobe z ljudmi, da so že enkrat okusili vonj smrti pa bi ga radi še in še, ukvarjaj se sam s seboj… Tomaž najbrž nikoli ni mislil na smrt, ko se je podajal h gori ampak je ravno takrat mislil na življenje, kot je sam govoril klicala ga je gora sama. Upam da boš tudi ti kdaj slišal kakšen klic (ni nujno klic gora ampak svojega poslanstva), potem ga boš razumel. In če bi ga še enkrat rešili bi ga gore zopet poklicale. In verjemi Tomaž je živel…pa ti?

 35. odvisno kaj je zate zivljenje? to, da hodis po robu? da se igras s svojim zivljenjem? ce je to smisel zivljenja, potem sem ta smisel ze pred leti zavrgel iz povsem preprostega razloga – ne zato, ker ne tvegam rad, ampak ker zivim z nekom.. in s tem nisem potlacil svojih sanj, ampak jih zivim na drugacen nacin..

  in tudi mene klice marsikaj v zivljenju, ekstremno gornistvo sicer ne, ampak vseeno delam stvari na nacin, ko ne prizadanem nikogar..

  in ne vem po cem sklepas, da se ne ukvarjam s seboj? ali pa je preprosto bogokletno, ce se kdo vprasa nekaj, za kar ne pozna odgovora.. se motim?

 36. Segi… se strinjam… vsi ki se sprašujete kaj žene alpiniste na take odprave,si morate obvezno prebrati knjigo POT (Nejc Zaplotnik) ali pa Humarjevo NI NEMOGOČIH POTI, da boste vsaj približno razumeli kaj pomeni biti s srcem in dušo predan goram….

 37. Demokracija gor dol, dejstvo je, HAD, da si kmet in da bi te pač polomu, če bi vedu, kdo si. Čist preprosto in čist primitivno. Jebiga, tko je. Tuki si neki pameten kao svoboda izražanja misli. Aja pa pridrž si pravico, da zbrišeš ta post..

 38. @nebra: roni kordiš sem.. ti dam se naslov?

  ups.. ti mi dobesedno grozis, al kako? ves da je to zrelo za prijavo na policijo?

  in ja.. povedal si bistvo o sebi.. anonimnez, ki si na netu marsikaj upa, kajne? ampak drugic preveri kam vodijo zapisi, preko katerih komentiras??

  http://www.robtex.com/dns/rudic.net.html

 39. @nebra: s svojimi izpadi kažeš ravno to, za kar druge govoriš, da so!

 40. Oh lookie, internet tough guys. nebra ves glasen na internetu, IRL pa tiho ko miska ker se boji, da ga bo kdo po gobcu, a? ;>

 41. Kako vas nije sram tako pisati o jednom divnom čovijeku kao što je bio naš Tomaž?
  To je čovjek tvrdoga kova kojega se nebi posramila niti jedna nacija, a kada je uspijevao i pozitivno reklamirao Sloveniju svijetu onda ste bili ponosni na sebe kako imate jednog vrhunskog sportaša.
  Nije mi jasno kako ste svi tako hladnokrvni, jer pojma nemate kako ružno zvuči da hoćete da mu zaračunaju spašavanje. Zašto niste bar mrvicu humani (bar 0,5% kao što je bio Tomaž) pa mu izrečete sućut na lijepši način jer on je to radio zbog sebe i zbog svih nas jer je s takvim zadovoljstvom pričao svima nama kako je “tamo gore”.
  Žao mi je što ga nisam osobno upoznao, i žao mi je da nas je napustio veliki čovjek i sportaš.
  Isto tako je vrlo tužno zašto Slovenski mediji nisu više pažnje posvećali njegovom radu kao i humanitarnom, nego su govorili samo tad kad bi mu se nešto dogodilo, da bi ljudi to razumijeli kao trošenje poreznog novca.
  Nitko nije napisao koliko se je novaca prikupilo za humanitarne svrhe jer to vas ne zanima. Zanima vas da će “vaš” porezni novac plaćati spašavanje. To je sramota za Sloveniju i za takve ljude koji osuđuju čovjeka iz tople fotelje uz računalo.

  Tomaž Humar, počivao u miru. Neka ti je laka crna zemlja – napustio si nas ali si barem bio na “lipom mistu”.
  Pozdrav od dalmatinca.

 42. @tomaz: kao sto ti pravis zakljucke, tako jih mi pravimo.. ali ipak.. mi jih ne smijemo, ali ti jih smijes?

  zar ne?

  i kako mi se cini, ti znas vise o tome nego mi.. tako da nam mozes da napises i objelodanis koliko humanitarnog novca je prikupio.. sam si poceo sa tom temom..

  i mozes mi odgovoriti na pitanje, koje je bitno u tom blog zapisu.. zasto covjek, koji je vec bio na grani smrti, ide jos jednom na isti put?

  jer ti si sada komentirao komentare, a ne zapisa.. i bas zbog toga dolazi do “svadja” medu ljudima.. svako ima pravo do svog misljenja, ti, ja, i svaki drugi, koji je napisao komentar.. razlika je u tome, da neki ne dopusta/te/ju, da bi imao covjek svoje misljenje, jer ako nije tako, kako bi ga ti/neki zeljeli, onda to nije pravo misljenje..

  nadam se, da moj hrvatski nije previse zahrdao :)

  pozdrav iz slovenije!

 43. Had: naravno da svatko ima pravo raći i napisati ono što mu drago, samo treba je poreg svega biti i čovjek zar ne?
  Humanitarnog novca neznam koliko je prikupio, ali čini mi se da bi prije nego bi napisao blog, potrudio se i nabavio informacije o svemu što mislim napisati jer osuđivanje nekoga radi jedne stvari i nije baš humana stvar (ako je to danas još bitno).
  Ne krivim tebe kao blogera, koji osuđuje čovjeka koji je več bio pred samom smrću, krivim vas koji nemate ni trunka humanosti i slijepo gledate na čovjeka koji si zastavlja ciljeve. Po isti strani imate političare koji su primili više novca (vašeg novca) od korupcije i kupnje patrija, nego si to možete zamisliti, a Tomažu hoćete fakturirati spašavanje jer je već bio spašen.
  Kako bi tebi bilo to čitati da je (bože nedaj) netko od tvojih bio gore na planini?
  Satko od nas zastavlja svoje ciljeve i nisu i nesmiju ništa manje značiti kao ciljevi jednog “modernog” biznismena koji doslovno gazi po tuđim leševima kako bi došao do svog uspjeha i do svojega vrha.
  Tko odgovara SLoveniji da u vrijeme krize nekoliko tisuća obitelji dobije otkaz na poslu? Hoćemo li i njima ukinuti socijalnu pomoć jer su već jedanput bili zaposleni.
  Ne želim miješati politiku i stvarno stanje, ali mislim da bi ste svi skupa mogli ipak mali više dati poštovanja čovjeku.

  P.S. – Hrvaščina ti pa še kr dobr gre, moram priznat.

  LP

 44. Pa da ti udovoljim želji, i da komentiram na blog.
  Koliko novaca košta spašavanje?
  Koliko sam ja uspio čuti, navodno je Tomažev prijatelj i human čovjek predsjednik spasilačke službe rekao da ne treba nitko plaćati spašavanje i da će oni poskrbiti za to.
  Sad neznam, što te muči, ako tako ili onako pojma nemamo gdje na novci idu i koliko bismo i ti HAD i JA bili bogatiji od svega toga pustog spašavanja.
  Mislim da je svađa ta koja je bila cilj ovog bloga i samo razmišljanje hladnokrvnih ljudi kako reagiraju na činjenicu raspolaganja poreznog novca o kojem VJERUJ MI NA RIJEČ pojma nemate i nemožete ni imati.
  No, svatko svoju politiku vodi, želim samo istuknuti da treba biti čovjek i human, jer tako pomažemo ai i mlađim pokažemo kakav treba biti zar ne?

 45. Tomaž je nadaljeval plezanje zato, ker je po Nangi doživljal ponovno rojstvo. On ni videl, da je bil skoraj ob življenje, ampak, da je še v tako nevarni situaciji “nekdo” pazil nanj in da so ga rešili. Razmišljal je pozitivno in ne negativno. Ne zdi se mi smiselno, da sodimo njegovo početje, saj vse kar prikazujejo mediji je več ali manj metanje peska v oči državljanom. Kakšna oseba je bil vedo le tisti, ki so ga poznali. Glede denarja- alpinisti so za takšne primere zavarovani, kar pomeni,da denar da zavarovalnica. V vsakem primeru pa mislim, da je vsak človek vreden in upravičen, da se mu pomaga.Kar se pa tiče nevarnosti…tudi krovci, ki so vsak dan na strehi niso varni, tudi gozdarji niso varni,…tudi jaz nisem, ko se vsedem v avto. Vem pa, da če nebi bilo Tomaža in njemu podobnih, nebi nikoli videla lepot Himalaye, nikoli njenih vrhov, sončnih zahodov. Morda bi kdo rekel, da mu je vseeno. Meni ni. Vem da nisem sposobna sama plezat, sem pa hvaležna, da si lahko kljub temu predstavljam in vidim lepote sveta.
  In prosim ne se v takšni temi prepirat,Had in ostali, pametnejši vedno odneha. Prav je, da imate svoje mnenje, vendar morda tema ni primerna za kregarijo.
  Lep pozdrav.

 46. Zaradi lastne zaplankanosti ne vidimo velikih ljudi med nami.
  Velikih v malih dejanjih.
  Ko nas zapustijo je prepozno za vse.
  Zato povejte si danes, da se imate radi,
  ker kritika lahko še vedno počaka kak dan :-)))

Komentarji so zaprti.