Nokia N900 Maemo – unboxing in nagradna igra za telefon Nokia N900

Nokia N900 Maemo je trenutno najnovejši telefon iz Nokie. Nokia si z N900 želi narediti korak v njim dokaj neznano smer – platforma je Maemo – teče na Linuxu in s tem želijo narediti telefon “ljudski”, oz. tako odprt, da bo lahko vsak naredil aplikacijo zanj in jo objavil na OVI Storu.
Precej podobna zgodba kot jo je naredil Apple z iPhonetom že dolgo časa nazaj – no, njim ni bilo potrebno uporabiti odprtokodnega sistema, ampak so ljudje začeli razvijati svojega (jailbreak) in na njihovi platformi (AppStore ima že preko 100.000 programov).

In če pozorno pogledate, na fotografijah vidite dve škatli v katerih se skriva Nokia N900 Maemo. Ena je zame, ena pa za bralca, obiskovalca, ki bo sledil spodnjim navodilom, po katerih bom nekomu podaril mobilni telefon. Moja ideja, kako naj poteka izbor zmagovalca nagrade igre Nokie je bila povsem drugačna – sam bi naredil “tekmovanje, kjer bi udeleženci pokazali fotografijo najbolj uničenega telefona, kjer bi naredili najbolj noro fotografijo z mobilnim telefonom, kjer bi posneli video kako se sesuje mobilni telefon ko prileti v steno… Ampak organizator je hotel svoja pravila.

Da bo vse skupaj bolj jasno – sodelujemo trije blogerji iz Slovenije – Anej, Žiga in trije blogerji iz Hrvaške – Ribafish, Bojan, Boris. Nagradna igra N900 traja 3 tedne – v tem času po spodnjih pravilih beležimo točke in na koncu podelimo vsak en telefon N900.

Če komu pravila niso jasna, naj v komentarjih povpraša za razlago – tudi meni niso povsem, vendar se bom potrudil in dobil odgovor!

Pravila (preberi natačno!):

 1. Privrženci se prijavljajo na blogerjev natečaj prek komentarjev na blogerjev članek o N900. Prijava mora vsebovati:
  1. Besedo »PRIJAVA«
  2. Ime in priimek (obvezno, največ eden)
  3. E-poštni naslov (obvezno, največ eden)
  4. URL naslov svojega bloga, kjer piše članke o N900 (obvezno, največ eden)
  5. Twitter ime (neobvezno, največ eden)
  6. Privrženci zbirajo točke z aktivnim sodelovanjem. Po zaključku natečaja se bodo vse točke seštele in med tistimi, ki so dosegli najboljših 10 rezultatov, bo naključno izbran zmagovalec.
  7. Točkovanje aktivnega sodelovanja in dodatne točke:
   1. Privrženec napiše članek o N900 in vanj vključi povezavo na blogerjev (Hadov, Anejev ali Žigov) članek o N900. Nato objavi povezavo svojega članka v komentarju na uporabljeni blogerjev članek in zraven pripiše besedo »ČLANEK«. (5 točk, največ enkrat dnevno).
   2. Privrženec komentira članek kot v a. ali blogerjev članek o N900: 5 točk (največ enkrat dnevno). Avtorjevi komentarji lastnega članka, prijave na natečaj in komentarji komentarjev članka se ne točkujejo.
   3. Privrženec napiše tweet, katerega tekst vsebuje blogerjevo oznako (#N900SLOH zame) in povezavo na blogerjev članek o N900. (5 točk, največ enkrat dnevno).
   4. Privrženec je prvi pravilno odgovoril na vprašanje, ki ga je na Twitterju postavil bloger. (5 točk, največ enkrat dnevno).
   5. Kreativni natečaj traja 21 dni. Nagrada je novi Nokia telefon N900.
   6. V tem kreativnem natečaju lahko sodelujejo le državljani Republike Slovenije. Sodelovati ne smejo blogerji, ki vodijo natečaj in njihovi ožji družinski člani, zaposleni v Nokii in njihovi ožji družinski člani ter vsi ostali, ki so kakorkoli sodelovali pri organizaciji tega natečaja.

Mehanizem točkovanja:

 1. Privrženec je napisal članek: neposredno štetje povezav , ki vsebujejo besedo »ČLANEK« in se nahajajo med komentarji blogerjevih člankov.
 2. Privrženec je napisal komentar na blogerjev članek: neposredno štetje komentarjev in preverjanje povezav ter blogerjevih člankov.
 3. Privrženec je napisal tweet: iskanje (search.twitter.com) s pomočjo iskalne verige (»#N900SLOH from:<privrženec nick> since:2009-11-18 until:2009-11-18«), preverjanje povezav in neposredno štetje.
 4. Privrženec je prvi pravilno odgovoril na zastavljeno vprašanje: neposreden vpogled v tweete po zastavljenem vprašanju

#N900SLOH

 1. jeap.. na zalost :(
  recimo takole:

  prijava
  roni kordis
  e-mail – vpisan pri komentarju (da ni javno viden)
  blog: http://www.had.si/
  twitter: @hadhad

  vem, cudna pravila, vendar jih nisem pisal jaz :(

 2. Super telefon, ampak da bi o njem pisal za voljo nagradne igre, to pa ne. ;)

  sicer pa je res malce nerodno zastavljena nagradna igra

 3. Se strinjam z Aleksijem. Svoje podatke napisat na blog, da boš na koncu “mogoče” dobil telefon….i’ll pass…

 4. 21dni posvečenih samo temu.. na koncu odloča žreb. Upam, da bo sploh kdo želel sodelovati. ;)

  Pisati o nečem, česar ne poznaš, ne probaš .. (cp drugih)- brez veze.

  lp

 5. ok, pol pa začnimo :D

  prijava
  jan sušnik
  e-mail – vpisan pri komentarju
  blog:
  twitter: @jodlajodla

  sej tolk podatkov pa tud ni, da jih neb mogu pod komentarje napisat :D

 6. hm in na koncu odloča žreb? ne, da zmaga tisti z največ točkami, ampak žreb med 10imi? v čem je smisel potem?

 7. @all: zanimiva vprasanja, ki sem jih tudi sam zastavil organizatorjem.. namrec namesto da bi dosegli nek resnicen namen, bodo dosegli ravno nasprotno..

  ampak, kdo hudica sem jaz, da bom govoril kako naj se delajo nagradne igre..

 8. @had: ravno ti nekaj si med blogerji, zato so ti tudi dali to “nalogo”. lahko bi malo pritisnil nanje or what ;D

 9. @jan: verjemi mi, da sem.. no, na zacetku, ko sem sprejel to nalogo ni bilo nobenega govora o teh pravilih, sicer bi jo gladko zavrnil..

  ampak do koncno sem se odlocil po tistem, ko sem jim parkrat napisal, da se ne bo to koncalo najbolj pozitivno za njih, pa so vseeno zeleli to..

  in nisem samo jaz poskusal spremeniti pravila igre.. tudi anej in ziga.. :(

 10. Zakaj bi on se bunil, če je dobil npr. free phone?? res je zgrešena ta nagradna igra, vendar podarjenemu konju se ne gleda v zobe!

  lp

 11. @joker: pa sem se bunil.. v bistvu jaz ne potrebujem telefona – blackberry in iphone (pa se ena nokia n96 je nekje) sta mi dovolj.. sem pa zelel, da se naredi zanimiva akcija.. ampak ce nimas prostih rok, potem vse skupaj izpade precej smesno..

  upam, da se bo dovolj kritike, da se lahko naredi drugacna akcija.. in da mi dajo proste roke, kjer bom lahko sam dolocil kriterije :)

 12. Še en dokaz da marketingarji še vedno nimajo ne vem kolk pojma o novih medijih. 100% drži da bo to imelo kontra efekt od zaželjenega.
  Mene sam zanima če je touch zaslon zares capacitive touch kot pri iPhonetu ali je še vedno “press instead of touch” varijanta…

 13. @bligladen: ko poskusas razloziti, kaj in kako naj bi vse potekalo, pa te nihce ne uposteva, se ne sekiras vec.. v bistvu sem bil preprican, da bo takoj padel cel kup “sranja” name, pa so bralci se dokaj “prizanesljivi”..

  po prvih urah se mi zaslon ne zdi tako slabo, kot je bil pri blackberry stormu, vendar tudi ne tako dober, kot pri iphonetu..

  na zalost ni kapacitivni, ampak je rezistivni – prilozena je tudi palcka, s katero se da tipkati po zaslonu.. vendar ni potreben press, ampak deluje tudi pri povsem neznem dotiku :)

 14. kul, ampak imam samo eno vprašanje – who the hell is anej??
  mislim, da bi bilo bolj smotrno dat telefone blogerjem, ki imajo dejansko doseg, dvomim da bi se kaksen Jonas branil telefona … pa se odziv bi bil veliko boljši

  klientelizem strikes again, poleg slabo splanirane nagradne igre pa se taksni salabajzerizmi, neverjetno – tega pa res ne bi pricakoval od Nokie

 15. PRIJAVA

  Nejc Pantič
  e-mail vpisan zgoraj
  blog
  twitter @nejkonok

 16. Evo, jaz bi tudi sodeloval, če bi bilo kaj v stilu tvojega predloga, tole pisanje člankov in krosreferiranje pa mi ne diši. Polno nekega balasta, medtem ko bi s filmčki pritegnil še kakega pohajkovalca po internetih več.

 17. Telefon je fajn, nagradna igra pa res precej bedna. Recimo, a tole zdaj šteje 5 točk? A lahko sodeluješ pri vseh 3 blogerjih itd.?
  No, kakorkoli, v upanju na najboljše … LP

 18. @nejkonok: seveda lahko sodelujes pri vseh treh :) nikjer v pravilih ne pise, da ne bi smel :)

  ti imas po teh pravilih 10 tock sedaj :)

  @stric bedanc: ce mi po parih dneh telefon ne bo vsec, bom naredil razpis za mojega – v okviru idej, ki sem jih imel na zacetku.. in bo lahko sodeloval vsak obiskovalec, kajti verjamem da jih vecina ni blogerjev in ne bodo odpirali bloge samo za to!

  :)

 19. @had, popravek, imam jih 15 (še tweet) :D – joj, kako se prostituiram :)

 20. no, pa poskusmo…

  PRIJAVA

  Jan Ferme
  jan afna ferme pika si
  blog:
  twitter: @th0r

  Njok :)

 21. Z užitkom bi sodeloval v tej igri, ker mi je ravno blackberry začel razpadat :) ampak ne morem verjet, da si kdo lahko zmisli kaj tako bedastega kot so ta pravila. Res mi je uganka :).

 22. ČLANEK

  (glede na to, da je ura 00:57, prosim, da ta objava šteje za jutri – torej ponedeljek, 7. decembra – hvala!)

 23. Pol pa nej še kdo reče, da pri nas samo javna uprava komplicira ;D

 24. Za stvari, ki so težko dosegljive se je pač vedno vredno potrudit…lahko pa opravljamo in smo slabe volje ;)

  torej:
  PRIJAVA
  Manuela Kontor
  E-poštni naslov je viden Hadu
  http://www.macka.si
  @MACKAsi

  Good luck to me ;)

 25. “btw, telefon je spica, ga testiramo ze neki casa, hkrati pa ze razvijamo na njemu.

  Če ima na isti princip narejen display kot n97 potem že tukaj močno peša, škoda pa res ker ni capicative..

  lp

 26. a na koncu se nekoga izmed prijavljenih žreba za nagrado, al se po točkah ocen tistega, ki bo prejel N900?

 27. trenutni rezultati (ce sem kaksno tocko pozabil, me spomnite):
  Rezultati – Nokia N900 Maemo – nagradna igra
  # jodlajodla: 15, 5,
  # nejkonok: 15, 5,
  # th0r:
  # MACKAsi: 15,

 28. Prijava

  Tomaž Pezdirc
  tomaz pika p afna gmail pika com
  twitter: tomazp

 29. hvala.. vaju dodam na spisek!

  itak se na koncu zreba med desetimi, ki bodo prisli po tockah v “finale”..

 30. ampak obstaja podtocka
  Privrženec napiše tweet, katerega tekst vsebuje blogerjevo oznako (#N900SLOH zame) in povezavo na blogerjev članek o N900. (5 točk, največ enkrat dnevno).

  :)

 31. @blaz: tocno to je bil moj pomislek.. kako lahko nekdo pise o telefonu, ki ga nima.. in kaj naj pise?

  ah ja :)

 32. Jebiga, za tok hud telefon se splača mal prostituirat, sploh če imaš doma 3 leta staro škripajočo na pol pokvarjeno Nokio 6234. Škoda, ker je pol še žrebanje – a število točk kej vpliva na tvoje šanse, da boš izžreban ali samo določi, katerih 10 sodeluje v žrebanju?

 33. @nejkonok: nope.. sej to je najbolj smesno.. pa se vsak od nas treh ne bo imel 10 ljudi, ki bi se lahko potegovali za telefone :(

  tocke dolocijo da gre 10 v “finale”

 34. had…če prav razumem ti enega od N900 zdaj testiraš…in??? Kako je?

 35. @manuela: po dnevu in pol je bila prazna baterija in sem ostal brez enega telefona :(
  manjka se aplikacij in interface je precej drugacen in cuden :)

  hmm.. iphone fan sem :)

 36. torej zdej velja, da pri tebi in še nekomu sodelujem? :)

 37. PRIJAVA IN ODJAVA:
  bosstjanz

  Počasi se poslavljam od svoje Nokie. Popolnoma sem razočaran nad tem telefonom… N79 – no more…

  Pa tudi N900 ne bo prišla v hišo. Klinc jih gleda…

 38. PRIJAVA
  Matic Krajnc
  e-mail: matic {at} sdt {dot} si
  blog:
  twitter: @deveti

 39. Zgleda precej dober, koliko prostora pa dejansko v žepu zasede (mislim kot, ali je moteče velika)?

  LP

  (a ta komentar se tudi k točkam šteje?)

 40. @had: Slišal sem, da se baterija zelo hitro prazni – koliko tebi v povprečno zdrži?

 41. PRIJAVA

  Primož Zagoričnik
  pzagor2 at gmail.com
  blog: še ni končan:D
  twitter @Zagoricnik

 42. Nekje sem zasledil tole: “RAM: 256 MB RAM (up to 1GB virtual RAM)”.

  Torej, ali lahko nekdo rezloži na kak način se doda virtual RAM??

 43. PRIJAVA
  Kristijan Pukšič
  EMAIL: vpisan pri komentarju

  twitter ime nokia4me

 44. @kristijan: ti svetujem da isto stvar ponovis tudi pri aneju in zigi :) vec moznosti za telefon :) samo dodat bos moral se linke do njunega bloga v zapis :)

 45. Po mojem mnenju je ena od slabosti to da nima fizičnih gumbov za prekini in odloži klic.

 46. @had: super je! ednino baterija je zelo slaba … čeprav je pri takem telefonu to tudi pričakovati

  Resnično hvala ;) Jutri napišem potem še ostalo :)

 47. Ne vem kje moram odgovoriti na vprašanje:D

  Odgovor: Nokia 1100 ???

  LP

 48. Danes sicer bolj na hitro … ampak mislim, da mi bo jutri uspelo še napisati kar sem hotel.

  Meni se zdi zame super telefon – ker uporabljam splet konstantno in vsepovsod. Če pa bolj visiš na telefonu, je pa bolje da si zraven kake vtičnice … :)

  LP

 49. @had: si že poskusil napisat kakšen zapis na blog preko Nokie N900?

 50. Se mi zdi, da bo tale Maemo, počasi kar začel razturat :) Samo še malo se naj poveča skupnost, da bodo začeli kapljati kakšni uporabni programi, pa bo ;)

 51. @Matic: večina programov, ki je bla že predstavljena je kr uporabna, ja ;)

 52. Vedno pozabim vpisat url do svojga bloga v obrazec :)

  Še 7 dni … kdaj bojo pa potem končni rezultati?

 53. Danes malce drugačna objava …

  @Had: sem napisal tisto o natakarci ;)

 54. Res je, še malo pa se bo vedelo kateri srečnež bo dobil nokio:D

  LP

 55. še zadnji članek od mene na tej strani v tej nagradni igri

  lepo je bilo dokler je trajalo =)

 56. Gremo se zmenit, pa se finalisti dobimo nekje na eni pijači po novem letu? (lahko tut že prej če bo čas … :P)

  LP

 57. Hehehe…gled na naš razpoložljiv čas…smo lahko pa vsaj FB frendi ;) Zdaj pa pridno spat, da bo Božiček zadovoljen ;)

 58. Malo jezen, ker had ne sprejme moje prijave. Čeprav v pravilih igre nikjer ni opredeljen čas do kdaj se je potrebno prijavi. Razen, da nagradna igra traja 21 dni , kar je tehnično celo do 27.12…. :)
  Sicer pa sem sam, podobno razmišljal. Kako bi, ce bi prejel nagrado vse počastil vsaj s kuhanim vinčkom ;)
  (upam da ta komentar ne bo izbrisan)

 59. @marko: ravno zato, da ne bi prislo do taksnih problemov, kot je tvoj, sem v zapisu – https://www.had.si/blog//2009/12/21/nokia-n900-nagradna-igra/ napisal
  “Nokia N900 bo podeljena 24.12.2009! Oz. takrat bo potekalo žrebanje med tistimi, ki ste se do tega zapisa prijavili na blogu in pustili svoje podatke, tako kot zahtevajo pravila nagradne igre. Žrebanje bo potekalo s pomočjo spletne strani – http://www.random.org/

  ker tisti, ki so bili v igri od zacetka in so se trudili upostevati pravila seveda niso v enakem polozaju kot si ti.. ki si se odlocil, da bos sodeloval 23.12… zato sem zakljucil “prijave” 21.12.. ker se mi zdi tako fer do ostalih..

  sicer pa te lahko dodam na seznam in grem preveriti tocke :) glede na to, da imas samo en zapis in en komentar je to 10 tock.. kar pa je trenutno 11. mesto.. po tem, ko se zagoricnik ni prijavil s svojim blogom..

 60. @ matic

  jaz sem za … sam datum in uro uskladimo še =)

 61. @primoz: sem te dodal v finalni zreb:
  1. MACKAsi, 2. jodlajodla, 3. nejkonok, 4. deveti, 5. th0r, 6. tomazp, 7. blaziek, 8. nokia4me, 9. samastur, 10. friedcell, 11. Zagoricnik, 12. Markom

  moj zajeb je bil, ker nisem povezal eno z drugim :)

 62. @had Hvala in čestitke zmagovalcu. Zavedam se položoja in pravil, v katerih pač prijave niste omejili.
  Sicer pa kakšna bi bila razlika če bi se prijavil prvi dan in objavil samo en članek, ter zadnji dan in objavil enega? Upam, da bo hitro spet kakšna nagradna igra.
  ;)

 63. @marko: razlika je v tem, da sem pred parimi dnevi zakljucil prijave, ravno zato :) ker sicer bi se lahko v zadnjih dneh “pricel boj na noz”, cesar pa nisem zelel.. in zato sem tudi odlocitev, zreb, prepustil danijelu..

Komentarji so zaprti.