Genspot je spletna skupnost, ki se na MOP-u uvršča zelo visoko. Nikoli me niso zanimale njihove vsebine in viri, od kje črpajo vsebino – do včeraj, ko sem na iskani pojem Samanta Škrjanec, ki sem jo fotkal na Sejmu Erotike v Celju, ugotovil da imajo njene fotografije.

Seveda me je zanimalo, kakšne so fotografije! In sem bil presenečen, ko sem pri njih zagledal svoje fotografije, ki jih je “objavil” uporabnik Suno! No, niso bile samo fotke Samante, ampak 48 fotografij, ki so moje avtorsko delo in katere na blogu objavljam pod licenco – Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 3.0.:

Dovoljeno vam je:
reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem in priobčevanje dela javnosti
Pod naslednjimi pogoji:
Priznanje avtorstva. Pri uporabi dela morate navesti izvirnega avtorja na način, ki ga določi izvirni avtor oziroma dajalec licence. Avtor had – povezava https://www.had.si/blog/
Nekomercialno. Tega dela ne smete uporabiti v komercialne namene.
Brez predelav. Dela ne smete spreminjati, preoblikovati ali ga uporabiti v svojem delu.

Seveda Genspot, oz. njihov uporabnik krši dve alineji te licence – kljub temu da je na fotografijah watermark www.had.si – ni označen izvirni avtor in fotografije so uporabljene v komercialen namen – število oglasov je precej veliko!


Ko sem poslal zvečer “pritožbo” na Genspot, so odstranili galerijo fotografij. Prav tako pa so me seznanili s pravili, ki jih imajo na portalu. Namreč oni imajo v pravilih zapisano, da ne odgovarjajo za vsebino, ki jo objavljajo njihovi uporabniki!

In tukaj pridemo do komunizma na spletu. V komunizmu se ne krade, ker ni lastnine. Komunizma, ki ga nihče noče, vendar na spletu bi ga imeli vsi – vse je naše! Namreč zakaj bi se kdorkoli trudil in objavljal svoja avtorska dela, če lahko ukrade vsebine drugje in jo objavi kot, da jih je naredil/ustvaril sam! In potem se sklicuje na to, da je vsebino dodal uporabnik, za katerega pa nihče ne odgovarja.
Torej moram biti watchdog in iščem po spletu svojo ukradeno vsebino! Oz. drugače. Naredim portal, kjer bodo uporabniki sami dodajali vsebino (seveda bom jaz to počel) in “pokradem” cel internet in od tega zelo dobro živim. Ampak to je že nekaj drugega.

In v tem primeru Genspot ni odgovoren za to kar počnejo njegovi uporabniki. Vendar pa je kriv uporabnik, ki je to naredil – uporabnik Suno je bil registriran Spot aktiviran: 5.11.2009 ob 8:47 in je v tem času Vseh objav: 627??? 9.8 objavljenih člankov na dan?! Hudiča. Zelo dobro kontribuira skupnosti!

In če Genspot pade pod 11. člen ZEPT:

11. člen
(odgovornost ponudnika storitev gostiteljstva)
(1) Kadar se storitev informacijske družbe nanaša na shranjevanje podatkov, ki jih zagotovi prejemnik storitve, ponudnik storitev ni odgovoren za podatke, ki jih je shranil na zahtevo prejemnika storitve, ki ne deluje v okviru njegovih pooblastil ali pod njegovim nadzorom, pod pogojem, da ponudnik storitev:
– ne ve za protipravno dejavnost ali podatek in mu v zvezi z odškodninsko odgovornostjo niso znana dejstva ali okoliščine, iz katerih izhaja protipravnost, ali
– nemudoma, ko mu je protipravnost znana, ukrepa tako, da podatke odstrani ali onemogoči dostop do njih.

Pod ta člen ne pade uporabnik Suno, ki je naredil to. In v tem primeru se sicer vse skupaj malce spremeni, vendar njemu ne morem dokazati da je uporabljal fotografije v komercialne namene (če nima ničesar s skupnostjo Genspot), ampak je objavil vsebino, za katero ni pravilno označil vira in avtorja!

Sicer sem iskal po spletu podobne primere, vendar jih nisem našel in me zanima, če kdo pozna kakšen tak primer, ko so bile komu kršene avtorske pravice! Hvala!

In še povezave do galerij, ki so mi bile “odtujene”: