Včerajšnji zapis Genspot – kraja avtorskih fotografij in komunizem na spletu je prikazal razmišljanje določenih uporabnikov spleta – vse kar je na internetu je zastonj in vse je last vseh. Poleg tega ljudje verjamejo, da se dajo slike “avtorsko zaščititi”, da jih nihče ne more kopirati in niti ne vedo kje so komentirali ali na na had.si ali na salabajzer.si. In če niso slike tako “avtorsko zaščitene”, potem je kriv lastnik fotografij, da jih ni sam tako zavaroval.

Bedak, oz. jaz, kot so me nekateri poimenovali, sem očitno dregnil v osir in bom nadaljeval zgodbo, ki jo peljem že odkar pišem blog. Namreč zavedam se, da tudi na internetu veljajo pravila in na to opozarjam. Prav tako pa se zavedam, da bi bilo treba marsikaj v zakonih spremeniti in avtorska dela precej bolj resno obravnavati tudi na spletu! Predvsem “user generated content”, ki ne more biti razlog za kršitev avtorskih pravic, kot je to urejeno sedaj!

Pa gremo po vrsti z mojimi zapisi na temo intelektualne in avtorske vsebine na internetu:

Intelektualna lastnina – 05.10.05

Internet, njegova brezmejna prostranstva, njegove prednosti povezovanja in pa vse tegobe ki pridejo z njim. In potem, ko clovek zacne objavljati svoje bloge, oz. razmisljanja in fotke z razlicnih prireditev se pojavijo prve misli o tem, kaksna pravila veljajo na internetu.

Je vsaka moja lahko kopirana, se vsaka fotka, ki jo naredim lahko pojavi na kaksni spletni strani, brez omembe avtorja, je vse kar je clovekova intelektualna lastnina v resnici na internetu od vseh uporabnikov?

Kaj pa ti menis o tem? Si se ze kdaj vprasal, ko si si skopiral fotko s kaksne strani, katera pravila oz. katere zakone krsis?
Jutri napisem kaj vec o vsem tem, kaj se sme in kaj ne!

Avtorske pravice na spletu – 26.10.06

Domen Savič je za Dnevnik napisal odličen članek, po resnični zgodbi, z naslovom Na netu je vse zastonj! – zgodba o avtorskih pravicah na spletu.
Bralci boste verjetno ugotovili za čigavo zgodbo gre, vendar je pomembnejša razlaga pravnika Jake Repanška, ki je razložil kako je z avtorskimi pravicami na spletu in potrdil dejstvo, da ni vse, kar je na netu, zastonj!

Oz. kot bi rekel Jonas: “Hudo se bo še treba boriti, da nas bodo (blogerje) počasi začeli jemati resno.”

Avtorske pravice na internetu – ni vse kar je na internetu last vseh! – 29.02.08

V Spletnih novicah je zanimiv članek o avtorskih pravicah na internetu. Napačno je mnenje uporabnikov interneta ki si predstavljajo, da je vsebina ki je na internetu, last vseh! Za internet veljajo ista pravila, kot veljajo sicer za !
Objava tujega avtorskega dela brez dovoljenja je nezakonita!” (vir)

Zadnje čase opažm, da se na blogih pojavljajo copy/paste članki iz drugih blogov ali portalov, fotografije, ki jih niso naredile osebe, ki so jih objavile, ampak so jih “ukradle” agencijam, ki plačujejo kupe denarja za te fotografije in da bi bila mera polna, nikjer ne vidim niti vira, od kje so bile “ukradene” informacije ali fotografije.
Definitivno je najlažje delati vsebino na internetu tako, da pobereš fotografije iz znanih strani in jih objavljaš pri sebi. Dopišeš še par stavkov in je stvar rešena!
Pa je res tako?

Res pa je, da so v spletnem okolju izrazito navzoče ideje o prostem pretoku idej in vsebin, zato je povsem mogoče, da avtor fotografije ali besedila na neki spletni strani pod določenimi pogoji dovoljuje prosto uporabo svojega dela“ najbolj znane so t.i. licence Creative Commons. A če avtor ni dal takšnega vnaprejšnjega soglasja, ga je treba pridobiti posebej. V nasprotnem primeru lahko avtor ali drug nosilec avtorskih pravic zahteva, da njegovo avtorsko delo s svoje spletne strani, bloga ali foruma umaknete ter mu plačate odškodnino za neupravičeno uporabo.” (vir)

In sedaj se bo našel kdo, ki bo trdil, da jaz kradem vsebino Spletnim novicam. Oni so zapisali v svoje pogoje uporabe:
Vsa vsebina, objavljena na spletni strani www.spletnenovice.net, razen vsebin, ki jih uporabniki vnesejo sami, je zaščiteno avtorsko delo družbe Spletne novice d. o. o. ali njenih pogodbenih partnerjev in se lahko uporablja le v nekomercialne namene ob pogoju, da uporabnik pravilno povzame vsebino s spletne strani in pri tem navede vir (www.spletnenovice.net) ter morebitno avtorstvo. Njihova reprodukcija in razširjanje brez predhodnega pisnega obvestila družbi Spletne novice d. o. o. in njenega pisnega soglasja ni dovoljena.” (vir)

Se pravi, da je dovoljeno citiranje, za razjasnitev situacije, z navedbo vira.

Ker pa so dokaj nejasni pojmi o avtorskem pravu, predlagam da si pogledate še:

Hvala Vini!

Dr. Maja Bogataj Jančič – Avtorsko pravo v digitalni dobi – 08.07.08

Dr. Maja Bogataj Jančič se je lotila zanimivega področja, avtorskega prava v digitalni dobi, ki je za vse nas, ki tako ali drugače “izkoriščamo” internet zelo pomemben. Sam sem v zapisu Avtorske pravice na internetu – ni vse kar je na internetu last vseh! že pisal o tem, vendar veliko bolj na laičen način, kot je v tej knjigi.
In definitivno priporočam branje vsakomur, ki se udejstvuje na internetu!

Knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi je izdana pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5 (priznanje avtorstva, nekomercialno brez predelav) in si jo lahko zastonj “dolpotegnete” TUKAJ.

Tv Tuba in Sanja Grohar – 21.09.09

Včeraj sem imel priložnost, upam da se več ne ponovi, gledati oddajo TV Tuba, ki jo vodi Sanja Grohar.

Ok, razumem da ljudje ne razumejo, da obstajajo tudi na internetu avtorske vsebine in da ni dovoljena objava tuje avtorske vsebine na svojih portalih, ali raznih YouTubih. Nekako tudi razumem da ljudje ne ločijo med funkcijo embed in hranjenjem vsebine na lastnih strežnikih.

Ampak naša zakonodaja omogoča očitno marsikaj! Priznam, bil sem totalno fasciniran, da se videoposnetki z watermarkom, ki jih ljudje “najdejo na internetu” vrtijo na Kanalu A (ki je komercialna TV postaja)! No, saj je tudi opis oddaje zanimiv – TV Tuba predstavlja najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt.

Torej. Obiskovalcem daš možnost da sami kontribuirajo vsebino in to s pridom izkoristiš v komercialne namene. Je.be.š avtorske pravice in licence pod katerimi so videoposnetki objavljeni. Itak je pomembno samo število klikov in ogledov. In potem takšne spletni portali sodelujejo v MOSS-u??!
Ja, pozabimo na avtorske pravice, kradimo kar se le da in tekmujmo, kdo bo imel daljšega! Pfuj, jebemti šalabajzerji!