Svet na Kanalu A je čedalje bolj populistična oddaja, ki poskuša biti senzacionalistična na račun nepreverjenih in velikokrat tudi precej dvomljivih izjav. Vendar gledalci so željni nesreč, afer, poročanj v živo iz kraja dogodka, kjer njihovi “novinarji” poskušajo teatralno prikazati kaj vse se je zgodilo in se tako vživijo v vlogo, da včasih podvomim, da niso bili oni na kraju, še preden se je vse skupaj zgodilo. In dokler gledalci gledamo to zadevo (jeap, takrat ponavadi pridem domov in prižgem TV in mi je prav smešno, ko gledam njihove “novinarske” prispevke), bodo oni ustvarjali takšno vsebino, kot jo znajo! Pa čeprav bo v njihovih poročanjih veliko neresnic, podtikanj in predvsem zavajanj. Hu kers, bi rekla Alma Brdžanovič!

Včeraj je voditelj Uroš Slak, v poročanju o ceni vinjet povedal sledeče (vir):
In to sploh ni mačji kašelj, ob tem, da letna vinjeta po novem stane 95€. Vlada jih je podražila iz petinpetdesetih eurov, češ da je to bolj pravično. Za navadne ljudi, s katerimi smo danes govorili, je to le bolj krivično. Mnoge družine so lahko kupile samo eno vinjeto, pa čeprav imajo dva avtomobila. Tega stroška, ki družino naenkrat stane skoraj polovico minimalne plače, preprosto ne zmorejo.


Družine imajo dve vozili, lahko plačajo cestni takso za dve vozili, lahko plačajo registracijo za dve vozili, lahko plačajo zavarovanje za dve vozili, lahko plačajo servis za dve vozili, lahko kupijo gume za dve vozili, vendar jim problem predstavlja nakup dveh vinjet? WTF? No, v žaru senzacionalizma, bi človek tudi to preskočil in ne bi niti opazil, če ne bi taisti voditelj izrekel še eno kolosalno neresnico.

Tega stroška, ki družino naenkrat stane skoraj polovico minimalne plače, preprosto ne zmorejo.

Torej, moje razumevanje tega stavka: vinjeta stane 95€, dve vinjeti 190€. Trenutno je v Sloveniji minimalna plača za delo s polnim delovnim časom, opravljeno od 1. avgusta 2009 dalje, 597,43 evrov (vir).

Skoraj še ni nikoli ujel zajca! In takšno poročanje, vsaj po mojem mnenju ne sodi v informativne oddaje! Zakaj bi potem sploh potrebovali novinarje in novinarski kodeks:
11. Novinar mora ločiti informacije od komentarjev. Razlika med poročilom o dejstvih in komentarjem mora biti jasno razvidna.

Ali v oddaji Svet na Kanalu A komentirajo ali podajajo informacije, pa je povsem drugo vprašanje, kajne?!

22 Responses to Svet na Kanalu A – komentirajo, podajajo informacije, ali lažejo?

 1. (jm) pravi:

  Na tvojem viru berem da je minimalna neto plača 431,23 EUR neto. Dve vinjeti sta 190EUR. Polovica minimalne neto plače je cirka 215 EUR. Ali je 190 skoraj 230? Meni se zdi da je.

  Seveda je pa vse skupaj trapasto. Če je nekdo na minimalni plači, in ima dva avtomobila, potem si namesto vinjete zasluži plaketo za idiota.
  ———————
  Kakorkoli, mediji nam postavljajo ogledalo. Sploh komercialni predvajajo predvsem to, kar se glede. Če neka oddaja nima pričakovane gledanosti je ukinjena po zelo hitrem postopku. Namesto zgražanja nad mediji je boljna mestu razmislek o svojih sodržavljanih. In pa preklop na kakšen drug kanal, če že mora TV laufat.

 2. MKL pravi:

  Ok, morda je Had malce zamoču glede računice z polovico minimalne plače, res je, da neto znaša 430 in polovica je 215. Pa vendar, point je ravno v tem, da če ima družina dva avtomobila, ne more biti revna in zato je primerjava s polovico minimalne plače cinična.

  Kanal A, sram vas naj bo, kaj nam p(r)odajate.

 3. had pravi:

  @jm: ce gremo v neto znesek, potem je ta 459,23 evrov neto.. in zanimivo je, da se v teh primerih vedno govori drugace.. ce gre za visoke place so zneski v bruto, ce gre za nizke place, so zneski v neto.. seveda, saj je rezultat bolj kontrasten..

  strinjam se glede plakete :)

  jeap.. se bom resnicno moral navaditi, da preklopim na kaksen drug program, kot na kanal a.. vendar ima ta svet eno zelo dobro lastnost.. cloveku pospesi prebavo :)

 4. had pravi:

  @mkl: zanalasc sem napisal bruto znesek, kot ga kanal a “podaja” vedno, ko mu to pase..

 5. manja pravi:

  ja keri bogi reveži no, imajo dva avta, pa ne morejo dveh vinjet kupit, ja ti reveži no

  pa sej ljudje niso normalni no s takimi izjavami, resno. Slak pa vedno tako rad potencira vse zadeve, da je že včasih prav za bruhat. In potem ni čudno, da je folk ves depresiven in se smili sam sebi, ker gledajo Slaka, kako jamra o vseh in vsem in kako smo vsi tko bogi, ker moramo tistih 95 eur plačat za letno vinjeto. Pa jaz res ne razumem, saj ti ni treba, pa se vozi po lokalnih cestah a ne. Pa kje piše, da je treba obvezno to kupit, boš pa pač razmišljal, kje se boš vozil. Katastrofa res. Če nimaš dnarja za eno vinjeto, pol nimaš sploh denarja za avto.

 6. Bimbo pravi:

  Had, za prebavo vzemi zdravilni jogurt znamke svetovnega slovesa ali kakšno od močno oglaševanih arcnij ali pa Donat Mg, za svetovno kanalizacijo razreda A pa uporabi daljinec. Za prve tri pripomočke sploh ne dam roke v ogenj, zadnji pa zanesljivo pomaga. :lol:

 7. Matty pravi:

  To je bil res zanimiv prispevek na Kanalu A in prodajanje buč. “Skoraj” :-)

  Bolj zanimivo je, da bodo najbolj prizadeti tisti revni, ki imajo pri minimalni plači dva avtomobila… Ne vem, ampak zdi se mi da je z našo družbo kot tako nekaj narobe. Nekateri nimajo denarja za preživetje, za vrtce, ampak za avto… pardon za dva je vedno denar. Ok, pa zmanjka ga za vinjeto, ki je pa res obiranje.

 8. (jm) pravi:

  Koliko od tukaj prisotnih komentira to, kar poznajo? Sepravi gledajo (prostovoljno) Svet na Kanalu A. How comes? kako lahko tako razgledani ljudje gledajo nekaj, kar jim povzroča prebavne motnje? Morda iz klasične slovenske potrebe po gledanju (branju, poslušanju) nečesa, nad čemer se potem lahko zgražaš?

  Jaz ne komentiram Sveta na kanalu A, ker ga ne gledam. Obregnil sem se le ob navedene podatke Hada, kjer se mi ne zdi navedena napaka Slaka velik.

  PS: Vsaka podobnost z kmetijo je zgolj naključna. Tudi tam se je na dolgo in široko razpravljalo o VSEBINI oddaje, ki je ne bi nihče gledal niti pod prisilo. Kako sicer lahko razpravljaš o vsebini nečesa, kar ne bi gledal niti pod prisilo, se mi še kar zdi znanstveno-fantastični fenomen.

 9. MKL pravi:

  @(jm): Mi doma nimamo slovenskih programov, niti SLO1 in 2 ne, ker smo v eni zabačeni dolini blizu meje z Avstrijo in nam ne lovi. Imamo satelit z nemškimi kanali že 20 let in sploh ne pogrešamo naših kanalov. Vse, kar vem o naši televiziji je preko Hada.

  Had, upam, da govoriš resnico, haha. Ne zaupam več nobenemu razen tebi ;)

 10. had pravi:

  @jm: zelo ocitno gledam oddajo.. in budno spremljam neumnosti, ki jih povedo.. zakaj? ker se ocitno rad sam mucim.. in ker prostovoljno gledam oddajo, z vsemi oglasnimi bloki (btw.. vceraj so imeli tri oglasne bloke zaporedoma, ker je ocitno prislo do tehnicnih motenj), lahko tudi povem mnenje o njej..

  ker vecina ljudi ne spremlja pozorno taksnih oddaj, jim ostane v mislih samo dolocen del oddaje.. recimo, laz, korpucija, kraja, …. ampak v celi oddaji je bolj malo porocanja, vse je le njihovo komentiranje..

  no, glede kmetije in sveta bi se sicer strinjal.. vendar zakaj ne.. vsak ima moznost da pove svoje mnenje.. tako kanal a, ki to ocitno s pridom izkorisca, kot tudi vsak uporabnik spleta :)

  volk sit, koza cela..

 11. had pravi:

  @mkl: ti imas sreco.. jaz bom ocitno moral to stvar narediti prostovoljno.. da se namrec izognem “stresom” ob gledanju taksnih oddaj :)

 12. MKL pravi:

  No ja, odkrito rečeno, Nemci niso nič boljši. Edino to je drugače, da je večja izbira in tu in tam se najde kaj dobrega. Sincer pa ne gledam kaj dosti TV. Se mi zdi, da je internet prehitel TV kot Ferrari fičota v zadnjih letih. TV je imel svojo zlato dobo v devetdesetih, dan danes pa je vse skupaj bolj borno (seveda je par izjem) :)

 13. Centrifuzija pravi:

  Had, prehitel si me. Sem hotela enako poanto izpostaviti. Dobro, da si jo.

  Sicer pa ostalim:
  Da, gledam Smet, ker jo moram. V nasprotnem primeru bi morala naslednji dan brati klipinge, ki so pa v primeru Kanala A hudo tečna zadeva. Obenem se zavedam, da je ta (pogosto fiktivna) informativna oddaja močno gledana in manipulativna, zaradi česar je še toliko bolj pomembno, da opozarjamo na napake in se jo učimo gledati z distanco. Jaz se sicer na vse močno trudim, da bi tudi mojo babico prepričala, da Kanal A nič tako bistvenega ne “raziskuje” in “odkriva”, kar ni bilo že odkrito tega dne. Prav tako bi jo rada prepričala, da so le prvi na sporedu, ne pa tudi prvi po kakovosti podajanja novic. A žal mi ne uspeva najbolje. Zato se mi zdi pomembno, da pokažemo s prstom na taka jajca, kot je zgoraj opisani primer. Na Kanalu A jih namreč gledamo vsak dan.

 14. smoger pravi:

  Had: Za nacionalkine trojčke, Kanal A, POP TV, Roza TV in ostale reklamne panoje jaz uporabljam Channel manager. Od ne vem cca 50 programov tako gledam le kakih 10…ja žal preplačujem kabelsko naročnino.

  Bo pa seveda praznik, ko bom odkril način POPOLNE odjave z nacionalke.

 15. FinPeriskop pravi:

  Ta oddaja očitno želi pri gledalcih izvabljati čustveno reakcijo (najpogosteje jezo in zgražanje, redkeje odobravanje ali ponos). Informativna vrednost ni v prvem planu in z ločevanjem med informacijo in komentarjem se ravno tako ne obremenjujejo. Za velik del gledalstva ta koncept, kot kaže, deluje.

 16. Miha pravi:

  Bravo had! Super napisano. Vse resnično. Dva avta in ena vinjeta… haha

 17. Matty pravi:

  @jm… jest priznam da ga včasih gledam, bolj kot spremljanje “zvoka” v backgroundu ob kuhanju večerje… in kaj… včasih je še bolj slaboumno spremljati poročila ob 19h, ki so tudi že kot počena lajna…

 18. markopigac pravi:

  Hmmm.. jaz na teve opazim le tisto kar me zanima. Sveta nisem gledal ze dolgo ne, ker me ne zanima. Naceloma pa ne gledam prav pogosto Kanala A, ker ga nimam med prvimi petimi kanali teve sprejemnika.

  Očitno ti je Svet všeč. Pa še nekaj je – kolikor so mi znana pravila igre, se Svet pozvizga na novinarski kodeks.

 19. dr. Onyx pravi:

  Včeraj je Svet na kanalu A objavil prispevek o ponarejenih vinjetah, ki naj bi celo presenetile Dars, tako kvalitetni so ponaredki. Šefica pravne službe Cetisa je zatrjevala, da njim matrice sigurno niso ukradli. Med ljudmi naj bi se širil mrežni marketing, ponarejeno vinjeto lahko dobiš za vsakim vogalom.

  Posnetek je bil nekaj časa tudi na internetu, ampak potem je vse skupaj izginilo. Jaz ga ne najdem nikjer več.

  Je zgodba izmišljena, je nekdo to informacijo namerno zablokiral, ker grozi sicer bankrot Darsa, ali se meni blede?

 20. (jm) pravi:

  dr. Onyx

  1:10 minuta

  Si si vse skupaj izmislil in namerno klevetal?

 21. sd s pravi:

  Nekaj mi pravi, da tale Skret na Kanalizaciji A ni prav lepo govoril o uvoznici brizgalnih brizg in imitatorki bore Đorđevića.

 22. dusan pravi:

  glede na to da sem od leta 91 služil domovini in na to da nas je erjavec 196 odpuszil brez razloga imam dokumentacio ki bi bila za novinarje zanimljiva.prosim vse ki so z mano nepošteno odpuščeno da se se mi javijo kajti moramo se združiti ket stvari na sodišču se stvari predolgo vlečejo leppozdrav renko dusko lokve 8 trnovo pri novi gorci 070 721 887

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.