Včeraj je potekel “rok trajanja” oranžni vinjeti, ki je veljala v letu 2009 in za katero smo plačali 55€. Od danes naprej, za leto 2010, pa velja modra vinjeta, ki stane (letna vinjeta) 95€. In predvidevam da bodo DARS-ovci danes kontrolirali vinjete na avtocestah in s tem polnili prazno “cestno” blagajno!

Kako odstraniš/zamenjaš vinjeto? – zopet sem si pomagal na enak način – z žiletko s katero čistim steklokeramično ploščo. In rezultat? Steklo brez najmanjše praske, vinjeta popolnoma odstranjena (kljub temu, da za to ni predpisane kazni in bi jo lahko mirne duše pustil na njej).

vinjeta 2010


Pa še par misli o ceni vinjete!
Slovenski kupci vinjet bodo drago plačali Vlačičevo ustrežljivost so lani marca zapisali na spletni strani SDS in se sami “ustrelili v koleno”.

Če naredimo še dodatno primerjavo. Avstrija ima 2000 km avtocest, kar pomeni, da kupec vinjete plača 0,0369€ za 1 km avtoceste na leto. Ker ima Slovenija 472,2 km avtocest, bomo kupci po novem vinjetnem sistemu plačali kar 0,20€ za 1 km avtoceste na leto. To pomeni, da bomo slovenski kupci za 1 km vožnje po avtocesti plačal kar dobrih PETKRAT več od avstrijskih.

Kupci vinjet po starem sistemu, ko smo dali za letno vinjeto 55 eurov, smo torej plačali za prevoženi kilometer 0,11€ za km avtoceste na leto. V primerjavi z Avstrijo, kjer plačajo 0,0369€ za 1 km avtoceste na leto, je to precejšnja razlika, kajne?
Da ste vi postavili ceno, ki je bila 3x višja od avstrijske? Hmm. Redko kdo sam sebi v skledo pljuva?!?

Jeap, predvolilne floskule drago stanejo državo in povsem normalno je bilo dejstvo, da se bo cena vinjete precej povišala. In tudi s tem zvišanjem DARS ne bo dobil toliko denarja, kot ga potrebuje za samo obnavljanje cest, ki so ponekod katastrofalne.

Vsi, ki se dnevno vozimo po avtocesti, smo hudičevo na boljšem po uvedbi vinjet! Ali je tak sistem fer ali ne, pa je drugo vprašanje!

9 Responses to Modra vinjeta za leto 2010 – jo že imate?

 1. Abaddon pravi:

  Ti pa nauš reku da ti lim ni gor ostal. Jst sm tud z britvico za steklokeramično pucal sam sem moral tud mal s fenam segret. AMpak lim pa gor ostane.. jst sm tanovo kr čez star lim dal pa je rešen :)

 2. had pravi:

  @abaddon: zamrznjen avto, k sem ga ogrel, pa je slo dol k po putrcku :) je pa res, da je dobra britvica :) k tut steklokeramicno, k jo jaz napacam spuca :)

 3. kr'en pravi:

  Lani vinjete nisem skoraj nič izkoristil, ker sem se zelo malo peljal po avtocesti.
  Letos pa, “majke mi”, da se bom peljal čim večkrat po njej, da jo “ponucam”.
  50€ se mi je še nako dalo, ampak skoraj 100€ je pa huda.

 4. Tomaž pravi:

  Ker smo bolj pufarski narod, bi bi bilo lažje, če bi nam vsak mesec vzeli po 10 EUR (skupaj 120 EUR). 95 EUR dat na enkrat pa ni kar tako :)

 5. had pravi:

  @tomaz: trzna nisa :) prodam vinjeto na obroke – 12 obrokov po 10€ :)

 6. Black_ICE pravi:

  Jaz sem na pumpi kupil tisti odstranjevalec za vinjete, stane 1€ in gre čist lepo dol, tudi lim zraven. Me pa zanima, če se je pri novi letni vinjeti še komu odtrgal spodnji vogal, ko je odstranjeval folijo.

 7. had pravi:

  @black_ice: sam sem vinjeto “prelomil” in je slo povsem brez problema narazen.. sem pa ze nekje bral, da se je dosti ljudem zgodilo, da se je odtrgal del vinjete, oz. da se ni odlepil pravilno.. :(

 8. dr. Onyx pravi:

  Jaz bom počakal z nakupom pol leta. Če bo trg deloval tako kot bi moral in bodo Darsovci prodali manj kot pol milijona letnih vinjet, bo cena julija strmoglavila na 50 €. Potem si bom pa vzel teden dni za razmislek, ker bo takrat že pol leta za mano. :)

 9. Black_ICE pravi:

  @Onyx: kaj že naredi svizec? :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.