Lansko leto smo imeli rumeno vinjeto, za leto 2013 pa je vinjeta zelene (turkizne) barve. Od konca januarja je vinjeta obvezna za vožnjo po naših odlično vzdrževanih in ohranjenih avtocestah in po obvoznici okoli Ljubljane – kar marsikdo verjetno pozablja. Cena vinjete za osebni avto za leto 2013 ostaja nespremenjena – 95 eurov.

Vrsta vinjete in njena cena

  • Letna vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 95,00 EUR
  • Mesečna vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 30,00 EUR
  • Tedenska vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 15,00 EUR
  • Letna vinjeta za (enosledna) motorna vozila (motorna kolesa) 47,50 EUR
  • Polletna vinjeta za (enosledna) motorna vozila (motorna kolesa) 25,00 EUR
  • Tedenska vinjeta za (enosledna) motorna vozila (motorna kolesa) 7,50 EUR

Veljavnost vinjete

Letna vinjeta za tekoče leto velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta (skupaj 14 mesecev).
Polletna vinjeta velja šest mesecev od dneva njenega nakupa,oziroma do preteka zadnjega dneva v šestem mesecu, če v šestem mesecu takšnega dneva ni.
Mesečna vinjeta velja od trenutka nakupa vinjete do preteka dneva, ki ima isto številko en mesec po dnevu njenega nakupa, oziroma do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni. Tedenska vinjeta velja sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete.

Kazen za vožnjo brez vinjete znaša od 300 do 800 evrov, če želite nadaljevati vožnjo po avtocesti, pa morate tudi kupiti novo vinjeto – torej znesek vseeno ni tako majhen, kot če jo kupite že kar takoj!

In še ena stvar, ki sem jo odkril že leta 2009 – Kako odstraniš/zamenjaš vinjeto?

Odstranjevanje vinjete je vsako leto precej zanimivo delo! Na začetku sem se trudil z WD-jem, oljem, mokro krpo, vendar ni šlo! Kasneje sem se lotil odstranjevanja malce drugače. Avto zapeljal v garažo, počakal da se je segrel in si pri odstranjevanju pomagal z žiletko, ki jo uporabljam za čiščenje steklokeramične plošče. In stvar je bila odstranjena za “tren oka”.
Med predlogi, oz. komentarji je bil tudi nakup “odstranjevalca” vinjet, ki se dobi na bencinskih servisih, kot tudi odstranjevanje s fenom, s katerim se segreje vinjeta.

Letos bom že precej bolj zverziran in mi bo šlo odstranjevanje precej boljše od rok – upam!