Lansko leto smo imeli roza vinjeto (upam, da barve ni izbiral minister za promet??), za leto 2012 pa je vinjeta rumene barve. In od danes naprej je obvezna za vožnjo po naših odličnih avtocestah in po obvoznici okoli Ljubljane! Cena vinjete za leto 2012 ostaja nespremenjena – 95 eurov.

Kazen za vožnjo brez vinjete znaša od 300 do 800 evrov, če želite nadaljevati vožnjo po avtocesti, pa morate tudi kupiti novo vinjeto – torej znesek vseeno ni tako majhen, kot če jo kupite že kar takoj!

In še ena stvar, ki sem jo odkril že leta 2009 – Kako odstraniš/zamenjaš vinjeto?

Odgovor na vprašanje, kako odstraniš vinjeto je bil včeraj drugačen kot je v tem trenutku! Včeraj sem se trudil z WD-jem, oljem, mokro krpo, vendar ni šlo!

Zelo težko, bi odgovoril včeraj.
Danes sem se lotil odstranjevanja malce drugače. Avto zapeljal v garažo, počakal da se je ogrel, dvignil streho in si pri odstranjevanju pomagal z žiletko, ki jo uporabljam za čiščenje steklokeramične plošče. In stvar je bila odstranjena za “tren oka”.
Zelo preprosto, bi odgovoril danes.

Glede na to, da nisem ravno vešč opravkov z morilskim orožjem, se lahko pohvalim, da si nisem porezal rok (torej nisem EMO), kot tudi to, da nisem poškodoval vetrobranskega stekla.
p.s.: pa še zjutraj bo topel avto! zdajle pa sem opazil da ervinator priporoča razredčilo mellerud!

8 Responses to Rumena vinjeta za leto 2012 in kako odstranim staro vinjeto!

 1. markopigac pravi:

  Nozek za steklo, in stelex. Pa nic druga. Preskocis fen.

 2. Marko pravi:

  In zakaj ne kupiš odstranjevalec na petrolu, postrgaš, vzameš mokro krpo in zdrgneš doli preostanek lepila? Včeraj naredil na dveh avtih v parih minutah. Ta odstranjevalec je vbistvu samo kos plastike za ročko ter malo železa, da lahko strgaš. Podobno kot tista zadeva za čistit steklokeramične šporhete…

  • Matty pravi:

   x2 za odstranjevalec vinjet z bencinskih pump…

   je pa tako… sem istočasno odstranil tudi avstrijsko vinjeto… in glej ga zlomka… sploh ni “razpadla”, šla je s tem odstranjevalcem v enem kosu in tudi precej manj lepila je ostalo kot pa pri slovenski…

   slovensko sem odstranjeval na dveh avtomobilih… pomagalo je, če sem pred odstranjevanjem malo pošprical z vitrexom ali kaj podobnega (samo da je bilo malo vlažno)… in je šla “skoraj” v enem kosu dol…

 3. podplat pravi:

  Meni ob tem pomagajo vlažni robčki (za dojenčke), ki navlažijo vinjeto in odstranijo ostanke in lepilo.

 4. Anonymous pravi:

  Matr ste majstri. Pri meni so bili problemi samo z oranžno, vse ostale, posebej še zadnja roza, so šle dokaj lepo dol. Najprej zunanji del (zunaj kroga), potem še dokaj lepo tisto znotraj kroga. Nekaj je ostalo, ampak tisto navlažiš in se da lepo postrgati. Res pa ne bi imel nič proti, če bi jih Dars namesto pri prijateljskih firmah naročil pri istem proizvajalcu kot Avstrijci. Njihovaa (10 dnevna) gre pa res lepo dol, le tisti “ungültig” ti ostane na šipi.

 5. eKomentator pravi:

  Moj avto je bil celo noč zunaj. Zjutraj sem vinjeto na enem od robov načel in lepo potegnil dol. Bila je tako zmrznjena, da je ostala cela :) Samo lepilo je bilo potrebno odstraniti z alkoholom.

  Ne vem čemu vsakoletna fama.

 6. Anonimno pravi:

  Z nožom gre komot. Če pa rabiš celo nalepko jo pa z zunanje strani s fenom segreješ in skor pade dol …

 7. Matjaž pravi:

  Jaz uporabim fen. Z njim segrejem nallepko in steklo pod njo, da je že kar vroče. Po nekaj minutnem gretju lepilo popusti ni nalepka se brez problema odstani kar z roko. Še en brizk stekla s čistilom za steklo in odstrani se še preostanke lepila, sledi še suho brisanje in steklo je kot novo. Vse skupaj pet minut, saj gretje zahteva nekaj časa. Res pa rabite električni podaljšek za priključitev fena, če v blišini ni vtičnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.