Naslov je iz spletne strani SDS (kot tudi del citiranega teksta v nadaljevanju), kjer se anonimni pisec (očitno so še vedno navajeni načina iz brezplačnikov, ki so po volitvah poniknili) spravi na novinarja, ki je kot 178. podpisal novinarsko peticijo.

In seveda, v tipično njihovem slogu so za vse krivi drugi, v tem primeru Jože Bonča in Patrick Vlačič. To, da so jih strokovnjaki pred volitvami, ko se se odločili za uvedbo cestnin opozarjali, da bo s tem otežkočeno delovanje DARS-a in s tem gradnja avtocest, pa mirno zamolčijo.

Vsak, ki je vsaj malce “priseben” v tej držvi, se zaveda da se s 55 euri, kolikor stane letna vinjeta za avto, ne more kriti stroškov ki nastajajo z našimi avtocestami. In tudi podražitve vinjet, ki naj bi se zgodile poleti, ko naj bi letna stala 95 eurov in tedenska 15 eurov, ne bodo napolnile prazne DARS-ove blagajne! Mogoče pa ljudje, ki sedaj vodijo DARS niso dovolj sposobni in kompetentni, kajne?!
Ali pa predvolilne puhlice niso bile uspešne in je sedaj potrebno ljudem, ki so pristali v “vinjetnem sranju”, metati še kolena pod noge?!

Da ne bom “zganjal demagogije”, kot jo poskušajo nekateri: – članek iz Avto Magazina – Cena letne vinjete za zdaj ostaja 55 evrov

Kot je znano, je Evropska komisija zaradi vinjetnega spora že zamrznila sredstva za avtocestni odsek Slivnica-Draženci v višini 88 milijonov evrov, enaka usoda pa bi lahko doletela tudi odsek Draženci-Gruškovje. V Bruslja trdijo, da Slovenija krši evropski pravni red in da mora uvesti kratkoročne vinjete ter njihovo ceno določiti po načelu sorazmernosti. To pomeni, da morajo biti cenejše od letnih in polletnih vinjet.

Prometni minister Radovan Žerjav
meni, da gre v tem primeru za nekorektno izsiljevanje Bruslja, po njegovi oceni pa bo nova vlada morebitne spremembe lahko uvedla šele 1. julija 2009.

Dars je pred kratkim podal analizo vinjetnega sistema cestninjenja, v katerem ocenjujejo, da jim bo z vinjetami po trenutnih cenah že prihodnje leto zmanjkalo denarja za odplačevanje dolgov, če bodo uvedene vinjete za krajši čas, pa naj bi se dolg še povečal.

Verjetni novi prometni minister Patrik Vlačič pred nastopom funkcije o tem še ne daje izjav.
Vir: Dnevnik, RTV Slovenija, STA, Dars

Torej SDS, kdo ima torej vinjetno figo v žepu??

Ko sem že pri tem, da pri SDS pišejo nebuloze:


jernej-pavlin

Če naredimo še dodatno primerjavo. Avstrija ima 2000 km avtocest, kar pomeni, da kupec vinjete plača 0,0369 € za 1 km avtoceste na leto. Ker ima Slovenija 472,2 km avtocest, bomo kupci po novem vinjetnem sistemu plačali kar 0,20 € za 1 km avtoceste na leto. To pomeni, da bomo slovenski kupci za 1 km vožnje po avtocesti plačal kar dobrih PETKRAT več od avstrijskih.

Kupci vinjet po starem sistemu, ko smo dali za letno vinjeto 55 eurov, smo torej plačali za prevoženi kilometer 0,11 € za km avtoceste na leto. V primerjavi z Avstrijo, kjer plačajo 0,0369 € za 1 km avtoceste na leto, je to precejšnja razlika, kajne?
Ali kaj ste hoteli povedati? Da ste vi postavili ceno, ki je bila 3x višja od avstrijske? Hmm. Redko kdo sam sebi v skledo pljuva?!?

Ali pa je bil ta zapis objavljen, brez da bi ga kdorkoli preveril!?! To se vam do sedaj ni dogajalo!?

Ker je v Properties od Wordovega dokumenta zapisano ime Jernej Pavlin (še pomnite – Pavlin je poslal elektronsko sporočilol predstavnikom za stike z javnostjo na ministrstvih in vladnih službah, v katerem je zapisal, naj do nadaljnjega ne komunicirajo s tednikom Mladina oz. komunikacijo zreducirajo na minimum) in firma Telekom Slovenije, me zanima če piše takšne tekste on in v službenem času? Saj Telekom je držvna firma, ali se motim?!?