Minister Žerjav: Vinjete bomo uvedli za osebna vozila, tovorna vozila po obstoječem sistemu (vir).
Pred dvemi leti, 13.4.06, ko sem pisal o Darsu, ministrih v oddaji Trenja in vinjetah je bilo njihovo stališče povsem drugačno. Sedaj se je situacija spremenila. Dars ima velike kredite, ki jih bo odplačal z novimi krediti, ki bodo cenejši in sedaj je potreben svež denar in to na hitro. In vinjeta je idealna rešitev za to.

Glede na to, da sem bil vedno za vinjete, ker bi bil moj letni prihranek pri vožnjah po avtocestah izredno velik, se sedaj zavedam, da bomo še dolga leta naprej davkoplačevalci plačevali kredite za Dars. Letna vinjeta naj bi bila pri nas 213€ (vir)
Najbolj bomo privarčevali tisti, ki smo zelo veliko na avtocestah, ostali bodo plačali veliko več, ali pa bo več prometa na uničenih magistralnih cestah, kjer je tudi več prometnih nesreč. Ampak za to so že poskrbeli s povečanjem kazni za prometne prekrške.

Ampak to je sedaj drugotnega pomena. Vmes se bo uvedel še sistem satelitskega pobiranja cestnin, ki verjetno ne bo ravno majhen strošek, ampak bo vsaj pravičen. Plačal boš toliko, kot boš res prevozil po avtocestah. Zanima me, koliko % so delovanja takšnih sistemov v praksi in kdo bo kril stoške v primeru težv z napravami?

Še zanimivo bo tole!

Priporočam branje: Rekorden program Darsa in vprašljiv vir za odplačilo kreditov