Minister Žerjav: Vinjete bomo uvedli za osebna vozila, tovorna vozila po obstoječem sistemu (vir).
Pred dvemi leti, 13.4.06, ko sem pisal o Darsu, ministrih v oddaji Trenja in vinjetah je bilo njihovo stališče povsem drugačno. Sedaj se je situacija spremenila. Dars ima velike kredite, ki jih bo odplačal z novimi krediti, ki bodo cenejši in sedaj je potreben svež denar in to na hitro. In vinjeta je idealna rešitev za to.

Glede na to, da sem bil vedno za vinjete, ker bi bil moj letni prihranek pri vožnjah po avtocestah izredno velik, se sedaj zavedam, da bomo še dolga leta naprej davkoplačevalci plačevali kredite za Dars. Letna vinjeta naj bi bila pri nas 213€ (vir)
Najbolj bomo privarčevali tisti, ki smo zelo veliko na avtocestah, ostali bodo plačali veliko več, ali pa bo več prometa na uničenih magistralnih cestah, kjer je tudi več prometnih nesreč. Ampak za to so že poskrbeli s povečanjem kazni za prometne prekrške.

Ampak to je sedaj drugotnega pomena. Vmes se bo uvedel še sistem satelitskega pobiranja cestnin, ki verjetno ne bo ravno majhen strošek, ampak bo vsaj pravičen. Plačal boš toliko, kot boš res prevozil po avtocestah. Zanima me, koliko % so delovanja takšnih sistemov v praksi in kdo bo kril stoške v primeru težv z napravami?

Še zanimivo bo tole!

Priporočam branje: Rekorden program Darsa in vprašljiv vir za odplačilo kreditov

9 Responses to Vinjete za osebna vozila na naših avtocestah

 1. Herkul pravi:

  “Po neuradnih podatkih naj bi dnevna vinjeta stala 11, letna pa kar 213 evrov.”

  V bistvu to niso neuradni podatki ampak je samo eden od prvih predlogov raznih strokovnih služb in udeleženih subjektov (v tem primeru Urada za makroekonomski razvoj, ki s samimi cestemi in cenami nima nobene zveze), trenutno je to edini javno znan predlog cen, ki pa na koncu verjetno ne bo vzdržl, saj se UMARja pri določanju cen največkrat ne upošteva (oni vedno določijo za makroekonomske kazalce teoretično najbolj idealne vrednosti, npr. za ceno bencina, potem pa politika določi svoje, glede na klimo v držvi in socilano stanje, ki ga UMAR največkrat slabo upošteva).

 2. ŽonPjer pravi:

  A poleg vinjet ABC ostane? Če ostane, potem niti me ne skrbi…se mi zdi.

 3. had pravi:

  @zonpjer: abc odleti stran.. samo vinjete.. tako se najhitreje pridobi neka zadostna kolicina denarja.. naprej se ne razmislja.. :(

  @herkul: ravno tega se bojim.. da bo politika dolocila precej visjo ceno vinjete.. njim bi bilo to v interesu..

 4. JaJebiGa pravi:

  Pomoje je na sedanjem sisitemu cestinjenja več dobička. Tako, da ne bo čudno, če bodo uvedli vinjete za kakšno leto, za hitri zaslužek. Potem pa nazaj na star sisitem. :)Nekje sem slišal, da danes stane cestnina od vzhoda do zahoda cca. 40€.

 5. Abaddon pravi:

  @JaJebiGa: res je, bolj natančno 42,05 ) ampak za tovornjakarje. Tule ((http://www.cestnina.si/?mod=IzborIzracuni) lahko izračunaš, mogoče najdeš še dražjo:).

  Za tovornjakarje sistem ostane enak, tako, da bodo od njih dobili maximum od nas pa tudi. V sedanjem sistemu na relaciji Ljubljana-Zagorje plačam 1,55 potem bom pa 11 eur za 10 dnevno vinjeto. In kaj potem? Se bom fjakal gor in dol po avtocesti, da jo bom “izkoristil”? Ne, fjakal se bom po magistralkah, ker letne vinjete pa tudi ne rabim.
  Očitno so izračunali, da je volilcev, ki se redno vozijo po avtocestah, torej tistih, ki bodo kupili letno karto in prišli skozi ceneje, več, kot pa tistih, ki nas bodo zjebali s tem sistemom.
  Me prav zanima kdaj bodo satelitski sistem res začel delovati.
  Pizdarija zarad tele sfukane politike se čedalje večkrat strinjam z Jelinčičem, kar me obenem žlosti in skrbi…

 6. Nina pravi:

  Jaz pa za vožnjo od Kranja do Ljubljane plačam 1,6 evra. V Ljubljano grem, recimo, trikrat na teden – po grobi oceni se mi torej splača letna vinjeta že samo za to relacijo :) Å e posebej, ker so alternative avtocesti dokaj žlostne …

 7. dr. Onyx pravi:

  Zame pri takih cenah avtocestnega križ ne bo več. Samo nekdo bo pa kljub vsemu moral kriti izpad dohodka od tistih, ki so ves čas na avtocestah. Recimo da se nekdo iz MB vozi vsak dan v službo v LJ. To letno za cestnino znese koliko? In če bo sedaj dal na leto 213€ bo razliko pokril kdo? Jaz že ne… ;)

 8. Tadej pravi:

  Vinjete so verjetno najboljši kompromis … imajo jih tako že Avstrijci, Čehi, Slovaki in še kdo.

  Skrbi me samo, kam jo bom dal.

  Na službenem avtu imamo recimo zdaj recimo levo spodaj avstrijsko, desno zgoraj slovaško in desno spodaj češko.

  Hm :). Zdaj se zdi logično, da ne rabimo več tistih nalepkic za tehničnega =).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.