Ema vsako leto buri duhove in ker sem zelo očitno mazohist, vsako leto vsaj z delčkom telesa (beri ušesa) tudi prisluhnem in pogledam in imam potem razlog da “pizdim”:

Ema 2010 je postregla z novostjo – o končnem zmagovalcu bodo odločali le gledalci s telefonskim glasovanjem. In vsaka telefonska številka lahko odda samo en glas tekmovalcu. Kar se mi zdi precej bolj smiselno, kot pa “kvazi” žirije, ki so se odločale povsem drugače kot pa ljudstvo in tako povsem spremenili voljo ljudstva. Ali je prav da narod izbira? Zakaj pa ne? Če je narod brez okusa in izbere takšnega izvajalca, ki na tekmovanju v Oslu ne bo zmagal, vsaj ne bo krivda na strokovni žiriji, ampak na tistih ki so glasovali in se tako znebili 0,8€ (in še nekaj zraven) za oddani glas (jeap, naša televizija služi tudi s tem!)


Mogoče samo ideja za drugo leto, ker nacionalka nima nobenega pametnega programa, bi lahko izbor za Emo raztegnili na vsaj 14 dni. In bi vsak dan imeli večer z enim izmed izvajalcev. Glede na to koliko dekoltejev, koliko dolgih nog in koliko kilometrov oblek je bilo letos predstavljenih, bi bilo to veliko boljše, kot pa program ki ga sicer dobimo serviranega.

Srečni finalisti, ki bodo naredili vse, da bodo prišli na tekmovanje v Oslo in tam zastopali Slovenijo, so:

 1. Moj si zrak – Marko Vozelj
 2. Sanjajva – Nuša Derenda
 3. Roko mi daj – Langa
 4. Kaj in kam – Tangels
 5. Para me – Brigita Šuler
 6. Nežna – Anastazija Juvan
 7. Tukaj sem doma – Manca Špik
 8. Črni konji – Hamo in Gal
 9. Dovolj ljubezni – Martina Šraj
 10. Daj mi en znak – Stereotipi
 11. Dež – Nina Pušlar
 12. Tudi fantje jočejo – Vlado Pilja
 13. Narodnozabavni rock – Ansambel Roka Žlindre & Kalamari
 14. Vampir je moj poet – Lea Sirk

Včeraj sem med tekmovalci pogrešal Rebeko Dremelj in Karmen Stavec, vendar je naša vrla nacionalna televizija poskrbela tudi za to. Namreč itak sta se obe pojavili na odru in zapeli (hmm, ja) vsaka svojo pesem.

Ali je na izboru za Emo potrebno imeti dobro pesem? Dobro peti? Ali je dovolj samo dovolj velika baza ljudi, ki oddajo glas za tekmovalca? Če sklepam po pesmi Brigite Šuler, potem samo slednje. Ampak jaz nimam posluha in pomembno je, da ima ljudstvo moč odločanja. O kuhinji se bo govorilo šele danes zvečer.

p.s.: imam dva zmagovalca.. pod številko 8. Črni konji – Hamo in Gal in 13. Narodnozabavni rock – Ansambel Roka Žlindre & Kalamari – slednje predvsem zato, ker je izbor v Sloveniji in ljudje, ki jim je všeč takšna glasba gledajo nacionalko ob nedeljah zvečer (Mario)..

Aja. Še k naslovu – Ema 2010 – ema10 – danes komaj čakam finale! Res je, ker potem bo eno leto spet mir! In ja, vem da obstajajo drugi kanali, ki ne prenašajo tega “dogodka”, ampak kot davkoplačevalec in kot mazohist iz prvega dela zapisa, rad pizdim in se mučim! In verjetno nisem edini!