12,44 kg Zlata Palica, ki stane več kot 330 tisoč eurov v Ljubljani

Družba Moro, ki se ukvarja s trgovanjem z naložbenim zlatom in drugimi plemenitimi kovinami, je na sejem COLLECTA – 4. Mednarodni sejem zbirateljstva – filatelije, numizmatike, kartofilije, antikvitet, militarije, mineralov in fosilov pripeljala zlato palico London Good Delivery Bar, ki je težka 12,44 kg in trenutno vredna preko 330.000€.

Klik na fotografijo za ostale fotografije zlate palice
sejem collecta - zlata palica - london good delivery bar


Te zlate palice kupujejo predvsem banke in kovnice. Po podatkih združenja World Gold Council ima Slovenija v lasti 257 takšnih zlatih palic – London Good Delivery Bar.
Največ zlatih palic je v trezorjih ZDA, in sicer 653.253, sledijo Nemčija z 273.655 in IMF z 241.559. Velika Britanija je na 16. mestu s 24.900 palicami.

Good delivery je mednarodni standard kvalitete zlatih in srebrnih naložbenih palic. Kovnicam plemenitih kovin ga ob zadostitvi visokih standardov podeli neodvisno združenje LBMA (London Bullion Market As.), ki deluje v okviru Londonske borze.

Ah ja. In če ceno te palice – 330.000€ preračunam z našo povprečno neto plačo januarja (936€), potem bi lahko “brezskrbno” živel naslednjih 29 let, samo vsak mesec bi moral odrezati kos palice in jo prodati.
Če preračunam z minimalno plačo (562€), bi to zadostovalo za 48 let! Khmm..
Seveda ob predpostavki, da cena zlata ne bi drastično padla. Če bi narasla, potem bi lahko užival še dlje časa!

  1. He he pa si prepričan, da je še v zda trezorjih največ zlata?

Komentarji so zaprti.