Prejšnji teden sem pisal o propadanju Medijskih Toplic, ki so sramota za Zagorsko dolino. Med komentarji pa sem videl, da se nekaj podobnega dogaja tudi z bazenom v Zagorju!

Seveda mi ta informacija ni dala miru in sem se odpeljal do bazena v Zagorju, ki leži varno skrit za nogometnim stadionom in kjer se je pred leti precej dogajalo. Vrata na bazen so bila odprta, zato sem vstopil in si ogledal sramoto od blizu in naredil fotografije. Zraven pa sem se spraševal, če je res vse tako v “pizdi”, da je boljše da vse propada, kot da bi se naredil nadomestni objekt, če že ni denarja za bazen?!

Namesto vode v bazenu, rastejo drevesa. V kotu, kjer je bila globina bazena 4 metre in mi je kot mulcu predstavljala neskončno globino, ležijo stoli in mlakuža, ki ne pronica iz bazena, ki že leta in leta spušča. Tam kjer je bil gostinski obrat in kjer smo preživeli veliko večerov med srednješolskimi počitnicami, je vse sesuto in zažgano.

Najboljši od vsega je grafit na steni propadajočega objekta – HOČ’MO BAZEN! Za razumevanje vsega, se je treba vrniti malce v preteklost.

Klik na fotografijo za celotno galerijo propadajočega bazena Zagorje
bazen zagorje fotografije


Bazen v Zagorju ima dolgo zgodovino. Za razliko od Medijskih Toplic, tukaj voda ni termalna in ni bila nikoli topla. Ravno nasprotno. Prva kopanja ob otvoritvi sezone so bila vedno podobna knajpanju – skok v ledeno vodo. Vendar mularije/nas to ni nikoli motilo.

Glede na to, da smo imeli v občini dva bazena, je bila izbira na katerega iti, vedno težka. Vsak je imel svoje prednosti in slabosti. Ampak imeli smo dva bazena, sedaj NIMAMO niti ENEGA! Glede na to da sem Zagorja, ki je zadnja štiri leta hodil v osnovno šolo na Izlake, mi je bilo popolnoma vseeno na kater bazen grem. Povsod je bila družba in povsod je bilo fajn. V tistih časih naše zahteve niso bile velik – voda, kolegi, mogoče kakšna žoga in pomfrit.

Ko sem malce prerastel to obdobje, mi je bazen v Zagorju postal odlična točka za preživljati poletne večere – Žerko je imel gostilno, dogajali so se koncerti in vedno je bila super družba. No, včasih je kakšen stol poletel v vodo, ali pa kakšen pijan mladenič, ki se je tako prebudil. Ampak to ni bilo moteče.

Vendar že od nekdaj “se je govorilo”, da bazen spušča. Da so naprave stare in da bi bila potrebna velika investicija v vse skupaj. Skozi leta se je spreminjalo tudi število obiskovalcev na bazenu, vedno manj jih je bilo in posledično manj denarja za vlaganje v infrastrukturo. Ker je bazen očitno prevelik strošek za občino, oz. stran vržen denar, so se očitno “veljaki” odločili, da ga prepustijo zobu časa in da se uniči še tisto, kar je bilo nekoč uporabno. Glede na videno, sklepam da tole propada že vrsto let – jeap, že dolgo časa nisem bil na tem mestu.

In tako smo prebivalci občine Zagorje ostali brez dveh bazenov in se morajo otroci hoditi učiti plavati v Hrastnik (kjer obstaja tudi zaprt bazen). In še enkrat. Sedaj, ko se bo volilo župane, me zanima, kakšne načrte imajo kandidati s tem bazenom, oz. prostorom ki propada v Zagorju?

Ali prebivalci Zagorske doline nismo vredni niti enega bazena? Verjetno bodo vsi polni lepih obljub do dneva volitev, potem pa nas bodo spet pozabili in življenje bo šlo po ustaljenih tirnicah naprej.

Klik na fotografijo za celotno galerijo svinjarije v Medijskih Toplicah
medijske toplice fotografije