Prejšnji teden sem pisal o propadanju Medijskih Toplic, ki so sramota za Zagorsko dolino. Med komentarji pa sem videl, da se nekaj podobnega dogaja tudi z bazenom v Zagorju!

Seveda mi ta informacija ni dala miru in sem se odpeljal do bazena v Zagorju, ki leži varno skrit za nogometnim stadionom in kjer se je pred leti precej dogajalo. Vrata na bazen so bila odprta, zato sem vstopil in si ogledal sramoto od blizu in naredil fotografije. Zraven pa sem se spraševal, če je res vse tako v “pizdi”, da je boljše da vse propada, kot da bi se naredil nadomestni objekt, če že ni denarja za bazen?!

Namesto vode v bazenu, rastejo drevesa. V kotu, kjer je bila globina bazena 4 metre in mi je kot mulcu predstavljala neskončno globino, ležijo stoli in mlakuža, ki ne pronica iz bazena, ki že leta in leta spušča. Tam kjer je bil gostinski obrat in kjer smo preživeli veliko večerov med srednješolskimi počitnicami, je vse sesuto in zažgano.

Najboljši od vsega je grafit na steni propadajočega objekta – HOČ’MO BAZEN! Za razumevanje vsega, se je treba vrniti malce v preteklost.

Klik na fotografijo za celotno galerijo propadajočega bazena Zagorje
bazen zagorje fotografije


Bazen v Zagorju ima dolgo zgodovino. Za razliko od Medijskih Toplic, tukaj voda ni termalna in ni bila nikoli topla. Ravno nasprotno. Prva kopanja ob otvoritvi sezone so bila vedno podobna knajpanju – skok v ledeno vodo. Vendar mularije/nas to ni nikoli motilo.

Glede na to, da smo imeli v občini dva bazena, je bila izbira na katerega iti, vedno težka. Vsak je imel svoje prednosti in slabosti. Ampak imeli smo dva bazena, sedaj NIMAMO niti ENEGA! Glede na to da sem Zagorja, ki je zadnja štiri leta hodil v osnovno šolo na Izlake, mi je bilo popolnoma vseeno na kater bazen grem. Povsod je bila družba in povsod je bilo fajn. V tistih časih naše zahteve niso bile velik – voda, kolegi, mogoče kakšna žoga in pomfrit.

Ko sem malce prerastel to obdobje, mi je bazen v Zagorju postal odlična točka za preživljati poletne večere – Žerko je imel gostilno, dogajali so se koncerti in vedno je bila super družba. No, včasih je kakšen stol poletel v vodo, ali pa kakšen pijan mladenič, ki se je tako prebudil. Ampak to ni bilo moteče.

Vendar že od nekdaj “se je govorilo”, da bazen spušča. Da so naprave stare in da bi bila potrebna velika investicija v vse skupaj. Skozi leta se je spreminjalo tudi število obiskovalcev na bazenu, vedno manj jih je bilo in posledično manj denarja za vlaganje v infrastrukturo. Ker je bazen očitno prevelik strošek za občino, oz. stran vržen denar, so se očitno “veljaki” odločili, da ga prepustijo zobu časa in da se uniči še tisto, kar je bilo nekoč uporabno. Glede na videno, sklepam da tole propada že vrsto let – jeap, že dolgo časa nisem bil na tem mestu.

In tako smo prebivalci občine Zagorje ostali brez dveh bazenov in se morajo otroci hoditi učiti plavati v Hrastnik (kjer obstaja tudi zaprt bazen). In še enkrat. Sedaj, ko se bo volilo župane, me zanima, kakšne načrte imajo kandidati s tem bazenom, oz. prostorom ki propada v Zagorju?

Ali prebivalci Zagorske doline nismo vredni niti enega bazena? Verjetno bodo vsi polni lepih obljub do dneva volitev, potem pa nas bodo spet pozabili in življenje bo šlo po ustaljenih tirnicah naprej.

Klik na fotografijo za celotno galerijo svinjarije v Medijskih Toplicah
medijske toplice fotografije

19 Responses to Bazen Zagorje – sramota Zagorja – fotografije – kandidati za župane, kaj boste storili z bazenom?

 1. rozinca pravi:

  Kakor jaz vem, ne dolgo nazaj je bil razpisan natečaj, kdo je zmagal, ne vem, lahko si kej pobrskate na ZAPS spletni strani. Če se pa kaj odvija v smeri projektiranja, pa nimam pojma :) Lahko bi se :)

 2. Manuela pravi:

  V bistvu je noro dobra scena za fotkanje. Si kar predstavljam tam sredi manekenke v bizarnih oblekah ;) Če že ni denarja za obnovo naj vsaj nekdo skuša prodat ruševine :P

 3. had pravi:

  @manuela: ce bi imel dober model, ki bi upal it v to svinjarijo bi bilo idilicno.. :) se javis?

  @rozinca: hvala za info.. sem iskal, pa nic nasel.. sem pa slisal, da naj bi bila tukaj teniska igrisca :) a ne bi imel rajsi golfa :)

 4. Tomaž pravi:

  A sta Zagorje in Vrhnika pobrateni občini? Ker tam imamo tudi nekaj podobnega. Občina seveda nima denarja tudi za podret objekta ne…

 5. had pravi:

  @tomaz: verjetno je se veliko obcin v podobni situaciji.. ampak zdajle, pred volitvami, se da marsikaj “doseci”.. ker bodo vsi “veljaki” veliko obljubljali in ce se jih potem prime za besede, se lahko celo kaj spremeni..

  no, upanje itak umre zadnje :)

 6. Inka pravi:

  Tole je pa res grdo….

 7. Matej pravi:

  Zakaj kandidati za župana, če je pa v zasebni lasti?

 8. had pravi:

  @matej: medijske toplice so res v lasti zasebnika.. vendar je treba opozoriti na to, da je ravno sedanji zupan naredil to dobro kupcijo :)

 9. had pravi:

  @rozinca: tolk dalec nazaj pa nisem sel gledat :)

  hvala za link :)

  sanja svinja kukuruz, da bomo mi kdaj to imeli :)

 10. Anonimno pravi:

  Presneta centralizacija! V Ljubljani pa Zoki mimogrede naredi še bazen v Stožicah

 11. Aktivist pravi:

  Če bi blo v mladih Zagorjanih kej iniciative, bi to zasquatal, pa uzel za svoje. Zgleda majo/mamo vsega polno rit.

 12. Anonimno pravi:

  ste prepričani, da ni tudi tole v zasebni lasti? :)

 13. had pravi:

  @Anonymous: loool.. v bistvu clovek res nikoli ne ve :) ampak na objektu je se vedno tabla KOP Zagorje (komunalno podjetje) :)

 14. Vidkun pravi:

  V Hrastniku imamo ‘samo’ zaprt bazen.

 15. had pravi:

  @vidkun: a ni zraven tudi odprt bazen? ups :(

 16. siničica pravi:

  Hm,v bistvu sem vesela, da naše – mimogrede, najstarejše kopališče v SLO – še vedno nekako životari in čeprav nima ogrevane vode in ne včasih kvota obiskovalcev enaka 0 – v vročih dnevih pa 20 :), mi je d best, da ga imamo in da so še norci, ki ga urejajo. Ni mi žal ne denarja in celo iz LJ prihajajo starejši kopalci, ki jim je odveč sodobna kozlarija od vodnih parkov in malo morje toboganov ter bi radi plavali.
  Objekti bi si zaslužili pozornost, čeprav so, kot so iztrgani iz nekega drugega časa (nenehno čakam, da mi bo kdo tam ponudil Bazooko :P, me pa zanima, kako dolgo bo še tako. Da bi nekje dobili denar je za sanjat, po moje.

 17. Vidkun pravi:

  had, v tistem še pes ne more plavati. Globoko je manj kot 40 cm, diameter je pa mogoče 3m. Pa še z blokov se vidi na tisto, tako da ni ravno privlačno za namakat. Poleg tega se pa ni zagnalo zunanjega ‘bazena’ že krepko čez 10 let.

 18. had pravi:

  @vidkun: ups.. nisem vedel, da je tolk majhno to.. se prav ravno za otroke “utapljat” :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.