Naslov je povzet po resničnem dogodku, ki se mi je zgodil v eni izmed trgovin v večjem nakupovalnem središču in je bil del dialoga med mamo in njeno hčerkico.

Ta stavek je dejansko stanje, ki ga živimo v Sloveniji. Mogoče bi bilo tu na mestu vprašanje – a smo se za to borili? Da ne bo pomote, nisem “hohštapler”, niti nimam nič proti akcijam, ki jih imajo trgovine in omogočajo ljudjem cenejše nakupe.

Bolj kot to me moti nekaj drugega – da si ljudje s svojimi prihodki ne morejo več privoščiti življenje dostojno človeka! Namreč da svojim otrokom ne morejo kupiti stvari, ki si jih otrok želi – pa to niso gradovi v oblakih, oz. nedostopne stvari, ampak hrana, ki je hudičevo draga. V bistvu imam vsakič ko grem v trgovino občutek, da se je vse podražilo in da za isti denar pripeljem iz trgovine veliko manj stvari.


Če sem nekoč šel v trgovino in metal v voziček vse kar mi je prišlo pod roke, se sedaj odločam precej bolj racionalno. Vendar še vedno premalo, saj mi tudi to ne pomaga, da ne bi prinesel domov mlečnih izdelkov, ki jim isti dan poteče rok trajanja – vedno sem bil prepričan da trgovci takšne izdelke dajejo na police spredaj, vendar so verjetno ugotovili da ljudje jemljemo izdelke iz zadnjih vrst in to sedaj tudi počnejo.

Ampak če se vrnem k uvodnemu delu tega zapisa. Žalostno je, da morajo ljudje varčevati pri hrani – pri drugih stvareh so verjetno začeli že pred tem – tudi pogled na trgovine v trgovskih centrih da takšen občutek. Prodajalke v trgovinah z oblačili se dolgočasijo, tehnično robo ljudje samo ogledujejo in jo potem naročajo preko spleta (ker je cenejša), da ostalih trgovin niti ne omenjam.

Ja, ljudje kupujejo samo še osnovne stvari in še pri tem izbirajo izdelke po ceni. In to je žalostno v naši deželi. In naša ljuba vlada se rajši ukvarja s stvarmi ki za “malega” človeka niso pomembne in pozablja na nas, ki smo jih izvolili. Mogoče pa je sedaj pravi čas, da tudi mali ljudje začnemo odločati o stvareh in nismo samo “volivci”, ki se jih oblastniki spomnijo vsake štiri leta, ko potrebujejo naše glasove!

Mogoče pa se morajo stvari začeti spreminjati v smer, ko ljudem ne bo treba več v trgovini čakati akcije, da si bodo lahko privoščili osnovne dobrine in ko bomo “vsaj” imeli občutek, da nas nekdo ne nateguje na vsakem koraku!