had blog roni kordis had blog roni kordis

Dost Mamo – včerajšnji protest pred Vlado RS in Borut Pahor, ki se je skril pred Zasavci!

Če sem bil v včerajšnjem zapisu Dost’ Mamo – Štafeta norosti – protestni shod Zasavcev proti sežiganju odpadkov precej skeptičen – očitno zaradi napačnih informacij, ki sem jih dobil, sem bil zvečer ponosen, da sem se udeležil protestnega shoda pred Vlado RS in bil del več kot 2000 glave množice Zasavcev.

Poleg Orlekov, ki so odigrali par svojih komadov, so za glasbo poskrbeli tudi “pleharji” (sicer Svee, ampak ker jim je to njihov direktor prepovedal, so se včeraj izmenovali VseZasavskiPleharji) in Loški Glas. Skandiranje Dost Mamo je bilo precej podobno dogajanju na večjih športnih tekmah, prav tako pa je bila starost obiskovalec od par let do preko 70, kar pove dovolj, da je tokrat prebivalcem Zasavja res prekipelo in da se ne bo dopustilo, da se to nadaljuje!

Med glasbo so sledili govori, ki so jih imeli Matjaž Švagan, Uroš Macerl in pripadnica Civilne iniciative iz Trbovelj in ki so se vedno končali s skandiranjem Dost Mamo!

Transparenti, ki so danes ovekovečeni na naslovnicah tiskanih medijev so poglavje zase in so dovolj močno sporočilni, da ne potrebujejo dodatnih razlag: Zasavci umirajo mlajši, Kapital ubija življenja, Zadihaj s polnimi pljuči in umrl boš mlad,


Protest je minil mirno, brez jajc v fasadi Vlade RS, prav tako pa je bilo vse skupaj res organizirano na nivoju in dejansko se je šlo, da se končno pove, da nam je Zasavcem “tega sranja” dovolj!

Seveda ni šlo mimo Štafete Norosti, ki so jo fantje, ki so pritekli iz Zasavja hoteli izročiti našemu predsedniku Vlade Borutu Pahorju – pa vendar očitno on nima toliko jajc, da bi se soočil z Zasavci in jim povedal kaj si misli o vsem, oz. da bi obljubil, tako kot to zna (še pomnite, on bo rešil vse – Slovenske Železnice,…., samo države ne more rešiti, ki samo tone in tone).

V bistvu se je Borut Pahor znašel, saj je odšel preko zadnjih vrat vladne palače in se tako galantno izognil soočenju z razočarano množico, ki ji je sam dal zanko okoli vratu – podpis na dovoljenje o sežigu 100 ton “odpadkov”, ki ga ima Lafarge!

In če se vrnem sedaj k temi, ki sem jo začel včeraj. Tudi drugje v Sloveniji obstajajo cementarne, ki kurijo marsikaj in okoli živijo ljudje, ki to vdihavajo – ali ni že čas, da se tega problema loti država in ga tudi reši v korist ljudem, ki živijo v tistem okolju in ne samo v korist kapitala, kot se to dogaja zadnja leta?!?!

 1. joj tale naša država. Res upam, da se najde rešitev/kompromis. Jaz zadnje čase bolj malo verjamem, da bo naša država uspešno reševala takšne in podobne probleme. Če samo pogledam “kup salonitk”, ki sem jih opisal pred časom na očistimo Trbovlje blogu ( http://goo.gl/RkyE ) in so (majčken) “problem” države že pol leta in več, pa se ne premakne nič, nikamor … kako je potem šele pri reševanju tako velikih problemov, sploh v našem Zasavju… upanje umre zadnje!!! Akcije in pobude naroda so nuja za premike dandanes!

 2. tud jz sem navdušena nad civiliziranostjo shoda – nobenga sranja, nobenih jajc, nobenih frajerjev, sam jasno&glasno “ne nas jebat”.

  in ne glede na to, da se je pahor mogoče kratkoročno res znašel in našel zadnja vrata, se je na dolgi rok po mojem mnenju zajebal do nezavesti. namesto, da bi lepo prišel ven, se malo nasmejal, vzel tist raufnk, pomahal množici in se izgovoril na zaplet z zalarjem in brezigarjevo, bo verjetno naslednjič, ko ga kdo vidi, dobil štafeto v glavo. ha.

  in če ne bo zadeve s sežiganjem smeti iz cele evrope rešil, lahko na volitvah levičarji verjetno prvič v 60-ih letih v zasavju popušijo. kar je pa hudo nizek udarec. in prav nič zabavno.

 3. MinistAr za okolje in prostor

  Tole je objavljeno na tej strani http://www.rtvslo.si/okolje/foto-video-zasavci-pred-vlado-pahor-usel-pri-drugih-vratih/243555

  Minister zatrjuje še, da izpusti, ki nastajajo ob sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu, količinsko niso najbolj problematični v Sloveniji. Po njegovih besedah je Lafarge Cement v letu 2009 ustvaril 12.000 ton izpustov, medtem ko jih je Termoelektrarna Trbovlje v enakem obdobju ustvarila 51.000 ton, IGM Zagorje pa 62.000 ton. Prav zato bo ministrstvo po njegovih besedah tudi druge onesnaževalce pozvalo, naj izpuste zmanjšajo.

  Sedaj pojdi pa na stran

  In odpri datoteko »Emisije snovi v zrak iz industrijskih obratov za leto 2009.xls« (spodaj), poišči IGM Zagorje in glej ga zlomka, tam je podatek 1.850 ton celotnega prahu.

  Kar se pa TET tiče, je pa tako, da je koncentracija prahu na kv. m iz tega rufnka (360 m višine) manjša kot iz Lafargeovega.

  P.S. v naslovu ni naključno veliki »A« namesto malega »e«. Naključij ni, so pa lahko pametne »napake«.

 4. Šele sedaj sem opazil, da so podatek takoj popravili. Sedaj je zapisano:
  Minister zatrjuje še, da izpusti, ki nastajajo ob sežiganju odpadkov v Lafargeu Cementu, količinsko niso najbolj problematični v Sloveniji. Po njegovih besedah je Lafarge Cement v letu 2009 ustvaril 12.000 ton izpustov, medtem ko jih je Termoelektrarna Trbovlje v enakem obdobju ustvarila 51.000 ton, IGM Zagorje pa 2.300 ton. Prav zato bo ministrstvo po njegovih besedah tudi druge onesnaževalce pozvalo, naj izpuste zmanjšajo.

  Samo upam, da ima niso izrezali še prispevka, ko ministAr te podatke predstavi javnosti.

 5. Ne moreš verjet, posnetka, ko minister Roko Žarnić na tiskovni konferenci poda napačne podatke onesnaževalca IGM, enostavno ne najdem več.

  Važno, da so zagorjanom dali vedeti naj se ukvarjajo z lokalnimi onesnaževalci (IGM) in naj se ne vtikajo v sosednjo občino Trbovlje.

 6. Najprej hvala za naklonjeno pisanje.
  Dodal bi par “insiderskih” pojasnil. Ko je v sredo delagacija (Macerl, Doberletova in Švagan) pred protesti obiskala Pahorja, da bi mu predstavila problem, jih je minister Žarnić grobo zaustavil z besedami: “Ni tako!!! Sedaj vam bom JAZ povedal kako je!” in na plano povlekel kup papirjev, ki so mu jih napisali na ARSO (verjetno ob pomoči Lafargea) in začel klatiti take neumnosti, da so ga samo debelo gledali. Povsem očitno je bilo od kje podatki prihajajo, saj se tudi Lafarge kar naprej izgovarja, da so v Zasavju (še) hujši onesnaževalci kot so oni. Kar seveda ni res (pa s tem nočemo zanikati drugih problemov, ki so zelo resni) ampak to je Lafargeova strategija, da usmeri pozornost stran. Hvalabogu je Žarnić te iste trditve kasneje povedal tudi po TV in medijem tako, da lahko vsak preveri kak pajac je naš minister: za IGM Zagorje je minister za leto 2009 navedel emisijo 62.000 ton, medtem ko je uradni podatek na strani ARSO 1.849 kg! Dan kasneje se je sicer opravičil, da je “pomešal” tone in kilograme, ampak tudi če mu to opravičimo se je še vedno zlagal in povedal skoraj 34-krat višjo vrednost v korist Lafargea (prej se je zlagal kar za 34.000-krat!). In ta zavajujoč podatek je bil povedan po TV in z velikimi naslovi natisnjen po časopisih. Naslednji dan objavljeno opravičilo pa je šlo mimo praktično neopazno…
  Da nima pojma kako stojijo stvari v Zasavju je dokazal tudi s tem, da je primerjal emisije izpuste iz TET z Lafargeom. TET ima dimnik visok 364 metrov. In to zato, da dimnik prebije t.i. “inverzijsko plast” in se plini nato bolj “pravično” razporedijo po širši Sloveniji. (še vedno jih seveda ogromno ostane v Zasavju, ampak o tem drugič…) Lafargeov dimnik je visok 100 m. Zračni inverzni tokovi vse potisnejo nazaj proti tlom. Nič ne gre v stratosfero! Vse ostane Zasavcem!
  Poleg tega je Žarnič govoril o emisijah prahu kar na splošno. Seveda vemo, da prah ni podoben prahu. Prah, ki prihaja iz IGM-a, kjer kurijo na zemeljski plin je seveda povsem drugačen kot prah iz Lafargea kjer kurijo gume, plastiko, odpadna olja (na ta prah se lepi benzen, dioksini, furani, težke kovine…).
  V glavnem- v Eko krogu se s takimi abotnostmi, prikrivanjem podatkov in izkrivljanjem soočamo že leta. Najprej smo mislili, da so državni uradniki pač nesposobni in nevedni. Ampak na to smo jih že neštetokrat opozorili tako, da se na svojo nevednost ne morejo več izgovarjati.
  Veseli nas, da počasi čedalje več ljudi dojema kakšna svinjarija se skriva zadaj.

 7. Še nekaj moram nujno popraviti. Pleharji so bili dejansko vsezasavski! Po tistem, ko je je SVEA dobila ukaz, da se dogodka ne sme udeležiti, so se samoiniciativno povezali pleharji iz Hrastnika, Trbovelj in Zagorja. V simbolnem smislu to pomeni ogromno, ker so prvič zaigrali skupaj.

 8. Ja.. to s pleharji si mimo vsekal.. večina jih je bilo iz trbovelj, pa še nekaj iz hrastnika.

 9. “Pleharji” smo bili izključno člani Delavske godbe Trbovlje in Rudarske godbe Hrastnik.

Komentarji so zaprti.