Če sem bil v včerajšnjem zapisu Dost’ Mamo – Štafeta norosti – protestni shod Zasavcev proti sežiganju odpadkov precej skeptičen – očitno zaradi napačnih informacij, ki sem jih dobil, sem bil zvečer ponosen, da sem se udeležil protestnega shoda pred Vlado RS in bil del več kot 2000 glave množice Zasavcev.

Poleg Orlekov, ki so odigrali par svojih komadov, so za glasbo poskrbeli tudi “pleharji” (sicer Svee, ampak ker jim je to njihov direktor prepovedal, so se včeraj izmenovali VseZasavskiPleharji) in Loški Glas. Skandiranje Dost Mamo je bilo precej podobno dogajanju na večjih športnih tekmah, prav tako pa je bila starost obiskovalec od par let do preko 70, kar pove dovolj, da je tokrat prebivalcem Zasavja res prekipelo in da se ne bo dopustilo, da se to nadaljuje!

Med glasbo so sledili govori, ki so jih imeli Matjaž Švagan, Uroš Macerl in pripadnica Civilne iniciative iz Trbovelj in ki so se vedno končali s skandiranjem Dost Mamo!

Transparenti, ki so danes ovekovečeni na naslovnicah tiskanih medijev so poglavje zase in so dovolj močno sporočilni, da ne potrebujejo dodatnih razlag: Zasavci umirajo mlajši, Kapital ubija življenja, Zadihaj s polnimi pljuči in umrl boš mlad,


Protest je minil mirno, brez jajc v fasadi Vlade RS, prav tako pa je bilo vse skupaj res organizirano na nivoju in dejansko se je šlo, da se končno pove, da nam je Zasavcem “tega sranja” dovolj!

Seveda ni šlo mimo Štafete Norosti, ki so jo fantje, ki so pritekli iz Zasavja hoteli izročiti našemu predsedniku Vlade Borutu Pahorju – pa vendar očitno on nima toliko jajc, da bi se soočil z Zasavci in jim povedal kaj si misli o vsem, oz. da bi obljubil, tako kot to zna (še pomnite, on bo rešil vse – Slovenske Železnice,…., samo države ne more rešiti, ki samo tone in tone).

V bistvu se je Borut Pahor znašel, saj je odšel preko zadnjih vrat vladne palače in se tako galantno izognil soočenju z razočarano množico, ki ji je sam dal zanko okoli vratu – podpis na dovoljenje o sežigu 100 ton “odpadkov”, ki ga ima Lafarge!

In če se vrnem sedaj k temi, ki sem jo začel včeraj. Tudi drugje v Sloveniji obstajajo cementarne, ki kurijo marsikaj in okoli živijo ljudje, ki to vdihavajo – ali ni že čas, da se tega problema loti država in ga tudi reši v korist ljudem, ki živijo v tistem okolju in ne samo v korist kapitala, kot se to dogaja zadnja leta?!?!