Danes, 10. novembra 2010, ob 17h v Ljubljani bo pred Vlado RS potekal protest Zasavcev z “delovnim naslovom” “DOST’ MAMO! Zadnji mirni protest Zasavcev v Ljubljani”.

Več o samem protestu si lahko preberete na spletni strani Eko Krog – Novembrski protest pred vlado RS, med drugim je nekdo v komentar zapisal tudi tole:

govori se,da bi bilo poleg lafaržovskega dimnika potrebno zadrgniti tudi manekena, samovšečnega, narcisoidnega, prepotentnega, morilca zasavcev…


Ampak če se vrnem nazaj v preteklost. Zasavje je bilo od nekdaj pozabljena od vseh. Tega smo se zavedali Zasavci zelo dobro. In tako je bilo tudi po osamosvojitvi. No, Janez Drnovšek, svojčas naš sovaščan, je naredil precej za našo dolino, ki je poznana predvsem po izreku “mat kurba, fotr pa knap” in po onesnaženem zraku!

Vendar to so stvari, ki so tukaj prisotne že dolga leta – Termoelektrarna, Lafarge in še kaj bi se našlo, kar onesnažuje Zasavje. Vsake toliko časa pride kakšna “vladina” delegacija dat roke Zasavcem, vendar pri tem se ponavadi tudi neha.

Pobuda Eko Kroga o tem protestu pred Vlado RS je sicer fajn ideja, vendar je zame osebno že v samem bistvu zgrešena. Zakaj?

Zavezan “raufnk” na plakatih??? Omenjanje zahteve po zaprtju Lafarga?? Nope, napačna izhodišča. Zahtevati, da se firma, ki zaposluje okoli 150 ljudi posredno, neposredno precej več, v Zasavju zapre je hudičevo tvegana poteza, predvsem pa neumna – ni delovnih mest, prav tako pa je treba pomisliti da imajo ti ljudje tudi družine – in ne, argument da so tudi ostali delavci izgubili službe ne pride v upoštev!

Torej je treba narediti nekaj drugega. Namesto tega protesta bi bilo treba začeti zbirati podpise za referendum – jebiga, očitno je to edini način v Sloveniji, da Vlada začne razmišljati o tej smeri – ki bi spremenil, na nivoju države, nadzor nad takšnimi izpusti in posledično bi imeli za takšne prekrške tudi kazni. Če seveda navedbe Eko Kroga držijo, da se tako onesnažuje zrak in da je posledično toliko več bolezni v naši regiji.

Narod ima moč – vendar ne v zapiranju tovarn, ampak ima moč odločanja – če država ne naredi nič, potem je treba vleči poteze, ki bodo to spremenile in sprememba zakona na tem področju bi bila ena izmed takšnih stvari, ki bi dejansko lahko spremenile ta problem ki ga imamo Zasavci.

Upam, da bo tale protest minil v znamenju opozarjanja na težave Zasavcev, predvsem pa da bo minil mirno, brez kakšne trde “knapovske” pesti na kakšnem licu – saj bi si s tem naredili največjo levjo uslugo, ki bi jo bilo težko spremeniti v naslednjih letih. In predvsem priporočam razmišljanje o referendumu – ne o zaprtju!! ampak predvsem o strožjih merilih pri izpustih tovarn v zrak!

p.s.: se vidimo!