Od kje podobnost človeka in hrčka? Hrček si v ustne mošnje spravlja hrano za zimo, ljudje pa spravljamo vse predmete, ki nas spominjajo na preteklost, oz. vse stvari, ki bi jih mogoče lahko še kdaj uporabili, ali pa bi nam prišle prav. Dejstvo je, da se zaradi tega začnejo kopičiti stvari, od katerih se ne moremo ločiti.

In potem pride vikend, ko se odločiš, da boš počistil stvari, ki si jih leta dolgo nabiral in shranjeval, čeprav je bilo že dolgo nazaj jasno, da jih ne bom nikoli več prijel v roko, oz. uporabil. Približno dva metra disket, ene 150 kaset (zadnji “kasetofon” sem uničil pred približno sedmimi leti), čevlje, ki bi mi mogoče še kdaj prišli prav, prvi članki ki so bili objavljeni v časopisih, zapiske iz srednje šole in faksa, cel kup zanimivih revij (ki niti ne vem zakaj sem jih shranil), “backupe” službenih stvari na CD-jih iz leta 2003, originalne Windowse 2000,… In še bi lahko našteval vsa odkritja, ki sem jih ta vikend našel v škatlah, vrečkah in ostalih zadevah v garaži.


Dejansko se je težko posloviti od takšnih stvari, ki te spominjajo na določen čas in je veliko lažje ta balast nositi s seboj, ko se seliš, ali pa ga samo prestavljati iz ene škatle v drugo. Zakaj? To je povsem drugo vprašanje, kot bi bilo vprašanje zakaj ženska potrebuje dvajset črnih čevlje z enako visoko petko, ali pa deset torbic, ki so skoraj enake!

Dejstvo je, da ljudje zbiramo stvari in jih ne znamo zavreči. Dokler se ne odločiš in sam ne narediš tega koraka, je vse ostalo samo filozofiranje. In jaz sem naredil ta korak. Poskušam se znebiti balasta, ki sem ga nosil s seboj in je samo povečeval kupe “stare šare” v garaži.

Ali bom katero do teh stvari pogrešal kdaj v življenju? Mogoče. Vendar večine teh stvari se nisem dotaknil zadnjih sedem let, torej je verjetnost da bi mi kdaj kaj od tega prišlo prav zelo majhna, oz. nična.

Življenje gre naprej in tudi stvari, ki so nam blizu se spreminjajo. Čez par let bom metal v “staro šaro” trde diske, kjer sedaj hranim vse svoje podatke, oz. bom imel spet novo čiščenje po katerem se bom počutil veliko boljše, predvsem pa z veliko manj balasta.

Sedaj se moram samo še odločiti da spraznem omare in se znebim cunj, ki so mi prevelike, ali pa ki sem jih kupil na razprodajah in so bile cene ugodne – pa jih nisem še nikoli niti oblekel. Prav tako pa moram prepričati boljšo polovico da vseh čevljev res ne potrebuje in da bi bi bilo mogoče dobra ideja – troje vrže stran in si kupi ene nove! Definitivno bo za, čeprav s težkim srcem.

Kdaj si nazadnje čistil omare in predale in se znebil polpretekle zgodovine??