Slovenija je do tujcev prijazna država, saj jim omogoča brezplačen tečaj slovenščine, kar je zapisano v 82. členu
(pomoč pri integraciji tujcev) Zakona o tujcih (ZTuj):
(1) Republika Slovenija zagotavlja pogoje za vključitev tujcev, ki imajo v Republiki Sloveniji dovoljenje za prebivanje, v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje Republike Slovenije. Pri tem zlasti:

 • organizira tečaje slovenskega jezika za tujce;
 • organizira tečaje in druge oblike za nadaljnje izobraževanje in poklicno izpopolnjevanje tujcev;
 • Vendar to ne drži povsem. Namreč ti brezplačni tečaji so na voljo samo za državljane tretjih držav, ki zadostujejo določenim primerom (vir):
  Do brezplačne udeležbe v programih učenja slovenskega jezika so upravičeni državljani tretjih držav, ki:

 • v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje
 • v Republiki Sloveniji zadnje leto prebivajo na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje in imajo dovoljenje za prebivanje izdano z veljavnostjo enega leta in njihovi družinski člani, ki imajo izdano dovoljenje za prebivanje z razlogom združitve družine
 • v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje z veljavnostjo najmanj enega leta
 • so družinski člani slovenskih državljanov ali državljanov evropskega gospodarskega prostora in imajo izdano dovoljenje za prebivanje z razlogom združitve družine

 • Poskrbljeno je za državljane tretjih držav, vendar ni poskrbljeno za rezidente EU, ki pridejo v Slovenijo delati, živeti,….

  Nekako ne razumem “v čem je fora”, da se ne enači državljanov EU, ki zadostujejo enakim pogojem kot državljani tretjih držav. In definitivno bi sprememba tega, da bi tudi državljani EU imeli pravico do brezplačnega tečaja slovenskega jezika, za njih pomenila veliko!

  p.s.: če je komu bolj jasno, zakaj je tako, pa prosim, da mi razloži vse skupaj!

  17 Responses to Brezplačen tečaj slovenščine za tujce – če nisi državljan EU!

  1. Kariera pravi:

   Še ena cvetka je ta, da če hoče delodajalec zaposliti tujca ( iz tretjih držav ), mora po novem zakonu dokazovati da plačuje vse davke in prispevke, šele ko to dokaže lahko zaposli kandidata…seveda to za slovenske kadre ne velja, kar pomeni da so slovenski kadri manj zavarovani kot tuji v tem primeru…

  2. had pravi:

   @kariera: odličen podatek, ki dosti pove o tem, kako se tretira domače delavce..

  3. BBlack pravi:

   U, sedaj si mi pa stopil na živec! Ko bi vedel koliko nelogičnosti in bedaste birokracije zahteva naša država, tudi če je tujec poročen s slo. državljanom…moje izkušnje bivanja in zaposlitve v tuji državi /tretji, čeprav je butast naziv so bistveno bolj pozitivne kot pa obratno.

  4. had pravi:

   @bblack: mogoce pa je to dobro izhodisce, da kdaj dobimo celo kaksen odgovor na nelogicnosti zakonov, ki jih nasi “VOL”jeni sprejemajo..

   mogoce pa je cas za preprosto slovenijo, kjer bodo stvari logicne in smiselno urejene

  5. BBlack pravi:

   Misliš, da se bo to kdaj zgodilo??? No, upanje umre zadnje pravijo.

  6. Veter pravi:

   No, saj ko boste pospremili kakšnega tujca kdaj na referat za tujce boste videli da tam do njih niso ravno prijazni. Vsaj nekaj kar pa nam navadnim delavcem ni potrebno doživljati :).

  7. BBlack pravi:

   Niti najmanj niso prijazni, na pristojnih UE pa še manj. Tudi, kot že omenjeno, če gre za tujce, ki so poročeni s slo. državljanom. V Slo. res opažam veliko nestrpnost in precej diskriminacije. Seveda ne samo do tujcev.
   Kar se tiče pa tečaja – no, tudi pot do njega ni ravno rožnata.

  8. Slovenec na Tajvanu pravi:

   Po mojem je vprašanje denarja, nič drugega. Ta stvar se meni osebno ne zdi pomembna. Bolj pomemben je odnos države do tujcev, kjer pa ni ravno vse rožnato, na žalost.

  9. Felicita Medved pravi:

   Uredba o integraciji tujcev, ki se nanaša na omogočanje brezplačnih tečajev za državljane tretjih držav je edini pravni akt, ki v Sloveniji zakonito prebivajočim državljanom tretjih držav daje več pravic oziroma ugodnejši položaj kot državljanom EU. Problematiziranje nedostopnosti do brezplačnh tečajev tudi državljanom EU ni novo, problem sem, kjer sem mogla izpostavila tudi sama, enako kritične so številne NVO, ki delujejo na tem področju. Najverjetnejši odg., k bi ga dobili, so finančna sredstva in okvir EU, ki večinoma govori o integraciji priseljenih iz tretjih držav. Si pa upam trditi, da tudi za te slednje te možnosti ne bi bilo, če ne bi bilo Evropskega migracijskega sklada, torej finančnega instrumenta EU.

  10. daviD pravi:

   No v Avstriji tudi ne dobis dovoljenja za delo ce si drzavljan EU, vsaj ne iz V-EU bloka drzav EU. Pa na to noben nic ne rece. No vsaj znajo zascitit svoj trg delovne sile…

  11. Felicita Medved pravi:

   daviD, ne drži povsem, da na to nihče nič ne reče. O tem je bilo veliko govora, pa tudi o učinkih takšne zaščite (ali ‘nezaščite’) trga dela v EU, ne nazadnje tudi pri nas. Sicer bo pa sedemletnega prehodnega obdobja, ki so ga glede prostega pretoka delavcev koristile nekatere stare države članice EU (EU-15) z uveljavljavitvijo nacionalnih ukrepov, kmalu konec.

  12. markopigac pravi:

   Prevod: slovenščino se lahko zastonj učijo vsi soprogi slovenskih vodičk, da poleg zelene karte pridobijo še papir za znanje jezika.

  13. ___________ pravi:

   “Poskrbljeno je za državljane tretjih držav, vendar ni poskrbljeno za rezidente EU, ki pridejo v Slovenijo delati, živeti,….”

   Probaj se uštuliti na kakšen tečaj, da te naučijo namenilnika.

   Lahko pa skupaj z “rezidenti EU” gledate tisto oddajo, ki jo ponavljajo trikrat na teden, že samo zaradi une pi**e je vredno…

  14. had pravi:

   @___: hvala za popravek.. imam sreco, da nisi opazil, da tudi vejice niso pravilno postavljene..

  15. S pravi:

   Čisto tako, naši so manj vredni poleg tega pa podpiramo 3-svet, namesto EU. A ni bil point, da se ravno v EU naredi neka podpora, saj bi moralo kot “unija” to tudi omogočati – vsekakor veliko prej kot nekom iz “Kitajske ali Afrike”.
   …drugače pa je tale EU prej “korak nazaj” kot pa neka vizija za prihodnost (če že druga ne majo naši izgovor, da lahko zadeve peljejo kot jih).

  16. MAJA JAMA pravi:

   Grooooza….tudi jaz ne vem zakaj ta tečaj ni za EU…glede na to da poznam osebo, ki se je na to želela prijavit, in gospa na okencu za “tujce” ni znala ne Angleško ne Nemško, tako da so poklicali mene, da sva se pogovorili???? Obup….Slovenija je do tujcev popolnoma neprijazna!!!! ZAHTEVAM DA SE NE BAHAMO Z ČIM PODOBNIM, ker je za tujca, ki želi karkoli urediti v Sloveniji to skoraj nemogoče, če ne govori slovensko, ali nima svojih ljudi, ki bi mu pomagali, saj lahko iz lastnih izkušenj povem da angleško in nemško ne govorijo: na recepciji DAVČNE, zdravniki in sestre zdravstevenega doma Bežigrad, delavci na okencih za tujce na očini Tobačna-Tržaška, na Siolu, Mobitelu, ITD….LEPO VAS PROSIM – DA POTEM TA TEČAJ NI ZA EU-DRŽAVLJANE :) SRAMOTA!!!!!

  17. iztiktzi pravi:

   ta tecaj ni za nikogar ker tujec ki ima stalno delovno dovoljenje kar pomeni tudi sluzbo ze zna slovensko, mislim brezveze…do tujcev je pa drzava skrajno neprijazna tako da ne vem kako si drznejo tole napisat… to je jebanje ljudi u glavo

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.