Odkar obstaja Facebook, so se spremenile določene stvari na internetih. S prijatelji smo veliko bolj povezani, kot smo bili nekoč (kao!), točno vemo kdaj ima kateri od naših prijateljev rojstni dan in mu lahko preko Facebooka enostavno čestitamo, predvsem pa točno vemo kaj se s kom dogaja. Pa je res temu tako?

Do sedaj sem že večkrat pisal o tem fenomenu – o smrti in kaj vse se dogaja s podatki o ljudeh po smrti:

Da imamo vsi cel kup uporabniških imen in gesel za dostop do blogov, za dostop do FTP strežnikov, za dostop do različnih stvari na internetu, ki jih seveda ne odkrijemo nikomur, niti najbližjim ne in da se zgodi tudi, da jih pozabimo sami.
Kaj se zgodi z vsemi podatki, ko človek umre, ki nekje v prostranem vesolju interneta čakajo na lastnika, vendar ga več ni?

Internet je prostor, kjer si lahko vsak človek da duška in dela karkoli hoče (takšno je vsaj očitno prepričanje večine uporabnikov interneta). Facebook pa je celotno interneto krajino še dodatno spremenil in naredil še več sranja, ki ga lahko uporabniki konzumirajo. Medijski portali dodajajo Facebook Like gumbke svojih novicam in pridemo do čudnih situacij.

In ravno to sem včeraj opazil na Facebooku, pri kolegu, ki je sicer že dve leti pokojen. In v tem času mu še ni nihče odstranil njegovega FB profila, oz. ga vsaj zaprl. Ljudje, ki naj bi bili njegovi prijatelji – vsaj tako jaz razumem Facebook prijateljstva, mu čestitajo za njegov rojstni dan z besedami: VSE NAJBOLJŠE, vse naj naj, itd… (na spodnji fotografiji sem odstranil imena in priimke ljudi, ki to počnejo!) in to kljub temu da je pokojen. Nekateri to počnejo vsak leto, kljub temu, da jih drugi opozarjajo na to!

Nisem tukaj da bi sodil o teh ljudeh, niti nisem poklican da bi pizdil čez njih, verjetno pa tole ni edini primer, ko nekomu, ki je pokojen ljudje še vedno čestitajo za rojstni dan, ker v bistvu človeka sploh niso poznali, ampak je bilo fajn, ker so bili Facebook prijatelji! In ker te Facebook opozarja, kateri od prijateljev ima rojstni dan, je vse skupaj še precej lažje.

Malce pietete do umrlih, predvsem pa če so ljudje, ki jih imate na Facebooku dodane kot svoje prijatelje, potem jih namesto da jim virtualno čestitate, to narediti v realnosti. Občutek bo veliko boljši, predvsem pa boste čestitali resnično samo živim ljudem!