Spomladi sem par dni zapored opazoval dve kuni, ki sta se igrali pred balkonskimi vrati. Lovila sta ena drugo, spuščali simpatične glasove, predvsem pa mi je bilo všeč, da se upata tako približati hiši.

V nedeljo pa me je pričakalo malce večje presenečenje. Namreč pred hiško je ležala kepica, ki je nežno cvilila in se povsem počasi premikala. Mlada kuna, ki še niti ni imela odprih očk. Ker je kar nekaj mačk v bližini, sem se ustrašil za njo in poklical na dežurno veterinarsko postajo, kjer so prijazno razložili, da je to pač narava in da naj kunico dam nazaj v gozd, kjer bo preživela, ali pa tudi ne. Da je to samo del življenja in da sicer se da vzgajati kuno v “ujetništvu”, vendar da je možnost da preživi, ker je tako majhna, minorna.

In tako sem jo odnesel v gozd (seveda sem si nadel rokacije) v upanju, da jo bo našla mama kuna in jo odnesla v svoj “brlog”. Je pa precej grenak priokus, ker nisem mogel 100% pomagati mali kunici.

13 Responses to Kuna – mladiček na obisku pred hišo

 1. niklaus pravi:

  Mislim???, kakšen nasvet so ti dali in to na vetenirarski postaji..po moje bi bilo boljše, da kontaktiraš zavetišče za divje živali v Muti..tam ti sigurno ne bi rekli, da nebogljenega pravkar skotenega mladiča vrneš nazaj v gozd, ker tole se bere kot obsodba na smrt..

 2. DJ pravi:

  “spuščali simpatične glasove”?
  Skratka vasa bajta ima urejene vse protiukrepe, da se ta zalega ne naseli na podstresju in ponoci zurke pripravlja? :)

  • had pravi:

   pred dvemi leti sva gostila eno kuno na podstresju.. po zimi je odsla naprej.. in luknja, ki jo je naredila in je bila neopazna je bila zapolnjena :)

 3. Si. R. pravi:

  Haha, Roni = Kunji fotr :-)

 4. rozinca pravi:

  Drugič kontaktiraj zavetišče za divje živali Muta in ti vse povejo in razoložijo, kar narediš, dokler oni ne pridejo iskat.. jaz sem tako lani spravila k sebi mlado lastovičko, ki je pristala na zgreti pločevini. Poslali so me po črve v zoo štacuno in po hranjenju dva dni in hlajenju z vodo, je lastovička veselo odletela in živela upam, da še dolgo… bi jo pa prišli z Mute iskat, ampak smo je že zrihtal :)
  Veterina pa itak reče, da je to narava, ker se nobenem ne da z živalmi ukvarjat, ne vem zakva so šli študirat kar so šli… Narava gor al pa dol, lahko kdaj tud ljudje kej naredimo a ne.

 5. kunaver pravi:

  Zasavski veterinarji se spoznajo samo na krave in konje. Kar je manjše od tega, jih spravi v zadrego. Meni bi pred leti skoraj ubili mačko. V Ljubljani so se potem čudili, kaj so sposobni nespretni naši veterinarji.

 6. Anonimno pravi:

  Tko je to v naravi, rešitve ji itak ni, hrčki palijo sam na ene druge kune…, torej ostane le še roštilj

 7. Desty pravi:

  Kunaver, ne mlati prazne slame. Poznam enega privat veterinarja v Zasavju, ki je zelo profesionalen in korekten. Po vsej verjetnosti bi had dobil boljši nasvet, če bi klical tja.

 8. za naslednjič pravi:

  Ne morem verjeti, da daje katerikoli veterinar tako zelo neprofesionalne nasvete, kot je to da se naj zavrženega sesnega mladiča odnese v gozd?!?

 9. Kosovir pravi:

  Se opravicujem, ker odgovarjam na par let staro objavo, želela bi samo opozoriti, da živalica z zgornjih slik ni mlada kuna, ampak mlada veverica.
  Lp, m.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.