Če ste kolesar, se vam je verjetno že zgodilo, da vas je med vožnjo po prometni cesti prehiteval osebni avtomobil in vas je “zgrešil” za par centimetrov, čeprav je imel še vsaj meter in pol prostora do črte ki loči pasova? No, vseeno bi rajši upal, da se takšne stvari dogajajo samo meni in da nima nihče drug takšne “sreče” s tem, saj je občutek, ko začutiš ogledalo kako se dotakne “kocin” ki plapolajo v vetru, precej neprijeten.

Sam se sicer poskušam izogibati vožnje po prometnih cestah, kajti vseeno je v naravi veliko lepše, predvsem pa varneje kolesarit. Vendar se zgodi, da je treba voziti tudi po cesti, kjer poteka promet in posledično se soočati z vozniki ki nimajo občutka kako široke so njihove škatle, oz. ki nimajo občutka kje vozijo. Ponavadi se to dogaja ob nedeljah, ko so na cestah nedeljski vozniki, ki enkrat tedensko zapeljejo svoj avto iz garaže in naredijo en krog po okolici.

Če vozim po cesti, potem se držim svojega pravila, da vozim popolnoma po robu med asfaltom in bankino, v primeru da poleg ceste poteka pot za pešče, potem vozim tako, da se skoraj dotikam robnika (če ni previsok!). Oz. z drugimi besedami, ne vozim v dvoje po cestah, ne vijugam sem ter tja, če pogledam nazaj ne naredim ovinka do polovice cestišča, ampak poskušam biti čim bolj neopazen udeleženec v prometu, saj vem katere stvari mene motijo, ko sem v vlogi voznika in opazujem druge kolesarje.

Vendar to ni dovolj. Namreč vozniki vozijo precej drugače, kot bi pričakoval – hudiča, zakaj bi sploh kaj pričakoval se sprašujete? In prav imate. Manjša so pričakovanja, boljše je vse skupaj. In predvsem je vse skupaj precej lažje.

V nedeljo sem kolesaril po prometni cesti od Zagorja do Izlak in bil trikrat deležen vožnje na milimetre mimo moje roke. Dvakrat sta bila to tujca, enkrat pa domačin. In nihče od njih ni imel širokega, oz. velikega vozila. Vendar so se ti trije vozniki očitno rajši držali “notranje strani” cestišča, kot da bi se približali sredini, kjer ni bilo nobenega drugega vozila.

Mogoče pa je problem samo v meni? Namreč da se sploh ukvarjam s takšnimi stvarmi, kajne? Pač dokler me nihče ne zbije, naj bom srečen, šele potem pa naj začnem “jamrati”!