Zadnje tedne je bila zgodba o deložaciji družine Vaskrsić naslovna tema naših medijev. Družino Vaskrsić naj bi deložirali zaradi zneska 124 eurov, ki so ga dolgovali že kar nekaj časa podjetju VO-KA.  Zgodba je z vpletenostjo medijev dobila epske razsežnosti in ni minil dal, da ne bi v časopisih brali člankov o tem primeru in da ne bi bila ta zgodba omenjena v poročilih. Vsi so se spraševali, kako se lahko zgodi kaj takšnega v pravni državi, kot je Slovenija.

No, šlo je tudi dlje, družina Vaskrsić je protestirala pred parlamentom, podporo so ji ponudili člani organizacije 15O in v bistvu je bila vsak kridva na sodnici, ki je odredila deložacijo in prodajo njihove nepremičnine. Mediji so precej dobro podpirali ta dogodek in mimo nas je šla v tem času kakšna precej bolj pomembna stvar, kot je ta deložacija.

Danes se je zgodila deložacija in mediji so zopet poročali o tem primeru, ki se je dotaknil marsikaterega državljana Slovenije in ki je sočustvoval z njimi – ker je država tako nefer, da dovoljuje, da se takšne stvari dogajajo v Sloveniji, da rubijo hišo zaradi zneska 124 eurov! No, zgodba je mogoče “malce” drugačna kot so nam jo naslikali mediji – ki jim seveda vse verjamemo in le redki so bili tisti, ki so v bistvu podpirali to dejanje deložacije in predvsem, ki so se dejansko vprašali zakaj je do tega primera in na takšen način sploh lahko prišlo. Za razjasnitev zgodbe ni namreč dovolj samo ena stran, ampak je potrebno pogledati celotno zadevo iz malce druge perspektive.

Danes je ministrstvo za pravosodje in javno upravo objavilo dokument, kako so potekale stvari v tem primeru in celotna slika je precej drugačna – pdf dokument o zadevi Vaskrsić. Celotna zgodba sega v leto 2007, ko ni bil plačan račun z zapadlostjo 5.1.2008. Majhen znesek, vendar v tem primeru je bilo izmikanje “oškodovancev” precej dobro, tako da je celoten postopek še vedno potekal. Izgovori, da je bil v času, ko bi bilo potrebno plačilo računa v znesku 124 eurov, njegov oče na smrtni postelji so sicer dobri, ampak ali je to res lahko dejanski razlog, da nekdo ne plača računa? Ne.

Vmes je proti “oškodovancu” potekalo še par različnih postopkov, s precej podobno zadevo, ampak to je bilo nepomembno za poročanje medijev, kajti v končni fazi so nam prikazali, da je to boj malega človeka z Goljatom. In če v treh letih ni bilo moč plačati računa, potem je tukaj nekaj hudo narobe. Verjetno ni nihče pomislil na to, da se bo res zgodilo kaj. Pa vendar se je zgodilo. V dokumentu je točno zapisan redosled dogodkov, ki so bili dejansko pomembni, pa vendar jih ni nihče ravno na veliko omenjal, oz. razmišljal o njih in kako je bil postopek pravilno voden.

Torej v bistvu tukaj ni padla pravna država, ampak je šlo zgolj za izigravanje pravne države in posledično je iz tega nastala ta zgodba, ki smo jo bili priča v medijih. Pač mediji znajo manipulirati z informacijami in jih prikazati ravno tako, da naredijo iz kriva pravo žrtveno jagnje. In ljudje jim še vedno vse sveto verjamejo,

Včasih je potrebno zgodbo pogledati iz druge perspektive in ne iz takšne, kot nam jo zapakirajo mediji. Ampak je težko, ker ostali deležniki nimamo dostopa do vseh teh informacij, predvsem pa se ne ukvarjamo s stvarmi, ki se nam ne zdijo pomembne za naše življenje.

Verjamem, da je hudo, če se ti zgodi to, kar se je zgodilo družini Vaskrsić in verjamem, da ni prijetno biti na njihovem mestu, vendar obstajajo določena pravila življenja, ki se jih moramo držati in ne moremo spreminjati stvari, ker se nam zdijo tako boljše in ker imamo mi občutek, da se nam ne bo nič zgodilo. Medijem pa en nasvet – poskusite gledati na stvari iz drugačne perspektive kot samo iz tega vidika kako narediti celotno zadevo čim bolj teatralično in čim bolj aferaško. Kar v dotičnem primeru dokazuje tudi dokument ministrstva!!