Oglas za Nike iz leta 2001, v katerem Lance Armstrong izgovori precej zanimive besede, ki v sedanjosti dobijo povsem drugačen kontekst: This is my body and I can do whatever I want to it. I can push it, study it. Tweak it. Listen to it. Everyone wants to know what I’m on. What am I on? I’m on my bike busting my ass six hours a day. What are you on?

Če me kdo vpraša, kaj si mislim o Lanceu Armstrongu po vsej odisejadi, ki jo ima z uporabo nedovoljenih poživil, je moj odgovor dokaj preprost. Namreč dejstvo je, da doping v športu obstaja – razlika je v tem, da nekatere dobijo, druge ne. In Lancea v njegovi karieri, v več kot 250 odvzemih krvi niso dobili. Ja, nekateri so bili pred časom v teh stvareh. Drugo dejstvo, ki se ga zavedam je, da Tour de France ni možno prevoziti na “špagetih” – 3200 kilometrov “na polno”, saj ima človeško telo tudi svoje omejitve. In ne, dopinga ne uporabljajo zgolj in samo v kolesarstvu, ampak tudi v drugih športih, če želijo dosegati tekmovalci bolj vrhunske rezultate. No, v vsej tej zgodbi obstaja še eno dejstvo – to, da je Lance Armstrong preživel raka in preko fundacije Livestrong pomagal nebroju ljudem, ki so zboleli za rakom.

Ampak vsa ta zgornja dejstva ne zmanjšajo teže njegovega početja. Zavedal se, kaj počne, kot se je tudi zavedal, da če ga bodo dobili, bo z njim in njegovo kariero konec. Ampak on je dobil večjo bitko, kot je pa ta bitka za zlate medalje – dobil je bitko za življenje. In v tem kontekstu, bi moral kljub vsemu, kar se mu dogaja, biti pomirjen s seboj. Ne bom banaliziral njegovega početja s tem, da so tudi drugi jemali doping, oz. so tudi drugi zmagovali na nedovoljenih poživilih. Pa čeprav verjetno tudi to drži. Upam pa, da se bodo s tem, kar se sedaj dogaja z Lanceom, začele dogajati spremembe v kolesarstvu (med drugim), kjer bodo začeli razmišljati o športnikih in ne zgolj o “igri za množice”.

Seveda obstaja še druga možnost, glede na to, da je doping prisoten v športu (zelo neumen predlog bo tole!) – organizirajo se tekmovanja, kjer tekmujejo športniki na nedovoljenih poživilih in tekmovanja, kjer tekmujejo športniki na “špagetih”. Rezultati ne bodo nikoli med seboj primerljivi, ampak se bo lepo videlo, kaj zmore normalno človeško telo. Vendar je treba dodati tej ideji še dodatne člene – če športnika dobijo, da je dopingiran v kategoriji “špagetov”, je to izključitev in odvzem vsega, kar je dosegel. Tekmovanja za športnike na nedovoljenih poživilih  se ne prenašajo, niti nimajo nagrad – ampak imajo športniki zgolj možnost, da dokazujejo kaj je “njihovo telo” zmožno. Seveda bi srčno upal, da bi po parih mesecih športniki ugotovili, da so takšna tekmovanja nesmiselna, saj nimajo koristi od njih, niti medijske prepoznave in bi posledično jih lahko ukinili.

Ali obtoževanje in trganje Lancea Armstronga pomaga čemurkoli? Ne. In verjetno bi večina udeležencev toura povedala precej podobno zgodbo, kot jo je on pri Oprah. Ampak on nima več kaj izgubiti, saj je izgubil vse, kar je imel – dostojanstvo, osvojene lovorike, zaupanje.. Ampak se bo pobral, kot se je po raku in upam, da še ni rekel zadnje besede, oz. da je to šele začetek nečesa, kar bo prineslo spremembe v športu! Go Lance!!