Največji problem, ki ga imam na svojem blogu je velikost fotografij, ki jih je že preko 170.000 – namreč okoli 25.000 fotografij je v originalni velikosti in potem cel kup pomanjšanjih, ki so potrebne, da jih vsaka tema prikazuje pravilno. Glede na to, da sem temo spreminjal že precejkrat, mi je tudi ostalo precej fotografij na strežniku. Včeraj, ko sem dolpotegnil celoten arhiv, sem ugotovil, da je teh fotografij za okoli 7 Giga! Številka ni majhna. In če se zavedam, da je večina teh fotografij “nekompresiranih”, je tudi poraba pasovne širine, ki se potrebuje za nalaganje teh fotografij precej velika in nepotrebna.

Svoje čase sem uporabljal WordPress vtičnik Smush.it, ki je bil del razvojnega okolja Yahooja, vendar so ga ukinili, oz. ne deluje več tako, kot je deloval nekoč. Ne kompresira fotografij, kot bi jih moral in javlja napake. Sicer je bila “loseless kompresija” zelo dobra, saj so se fotografije zmanjšale tudi za 10 in več odstotkov.

Zadnje čase sem malce več časa posvetil iskanju rešitve za kompresijo fotografij (ker se ne morem igrati s konfiguracijo serverja in tega niti ne obvladam, sem iskal bolj preproste rešitve) – tudi na disku imam trenutku okoli 140 Giga fotografij, ki so nekompresirane – in naletel na odlično orodje Jpeg Mini, ki je v različici do 20 fotografij dnevno zastonjski, sicer pa je njegova cena 17,99 eura in omogoča neomejeno uporabo.

Trenutno mi je fotke, ki so objavljene na blogu skompresiralo za več kot 1 Giga, pa vendar še nisem prišel do konca – sem nekje na polovici. Potem se lotim še kompresije vsega na disku! In razlike, med originalnom in tudi do parkrat manjšo fotografijo niti ne opazim!

Your photos on a diet! Reduce the file size of your photos by up to 5x, while keeping their original quality and JPEG format!

jpeg_mini_mini