Se spomnite videospota skupine Faith No More – Epic, ki je povzročil zgražanje javnosti, predvsem pa skupin proti mučenju živali, zaradi posnetka, kjer bilo v počasnem posnetku posneto kako riba skoči iz akvarija in vse kar sledi…

Spodnje fotografijo niso provokacija, niti niso namenjene ljudem z občutljivim želodcem. Vendar so del življenja, pred katerim nihče od nas ne more pobegniti. Smrt je pač del vsakdana. In zgodba gre približno takole.

Fantič, verjetno star okoli 6 let na roke (s trnkom na laksu) lovi ribice na obali. Seveda mu par ur nobena ribica ne pokaže niti najmanjšega interesa, da bi se ujela na njegovo vabo. Vendar ima fantič srečo in potegne ven precej “luštkano” ribico, ki ji odstrani trnek iz ust in jo pusti ležati na suhem. Ker sem bil blizu njega s fotoaparatom in sem ravno fotkal sonce, sem ga vprašal če ga moti, če pofotkam njegovo ribo. Seveda je bil vesel in je dovolil.

Ko sem fotkal ribo, ki se je metala v zrak, sem ga vprašal kaj bo z njo? Odgovor je bil preprost – odnesel domov in pojedel. Vendar nisem mogel mimo tega, da ga ne bi vsaj poskusil prepričati, da je škoda tako majhne ribe, od katere se ne bo niti najedel, niti ne bo imel nobene koristi. In fantič je očitno razumel, kaj namigujem in mi je sam rekel, če bi bilo boljše, da jo vrne v vodo. In ko jo je vrgel v vodo, ne ni mu izpolnila treh želja, je ribica zaplavala… In upam, da jo ni v istem dnevu ujel kakšen drug nadobudni ribič in jo spekel doma na žaru!

Še filmski disclaimer: za potrebe fotografiranja te ribe, ni bila ubita nobena riba!