Jaz sem za šolske uniforme! Razlogov za to je veliko in jih bom razložil kasneje, vendar moram sedaj narediti uverturo v ta zapis. Vsak od nas se spomni časov, ko smo prvič prestopili “prag učenosti”. Mame so nas oblekle v najlepša oblačila, nam kupile nove šolske potrebščine in mi smo “uka željni” odšli v šolo. Prva malica in smo se popackali po “pražnjih” oblačilih, prvi odmor in smo si strgali nove kavbojke in domov prišli s povsem drugimi čevlji, kot smo jih imeli, ko smo odšli od doma. Takšni so moji spomini. Tega, da so nekateri prišli v šolo v trenirkah niti ne bom omenjal.

Zgodba se je vedno znova ponavljala in za šolo sem pač moral biti urejen in “zlikan”. Navade, ki me spremljajo še sedaj. V sedanjem času je vse več razlik med mladimi generacijami – nekateri starši so premožni in lahko svojim otrokom kupijo vse, kar si ti želijo. Drugi starši nimajo teh zmožnosti in v šolah se poznajo razlike med “kastami”. Mladi so s tem zaznamovani že zelo zgodaj. Veliko takšnih zgodb sem slišal od mami, ki je bila razredna učiteljica 2. razreda in ki je opažala vse večje razlike med učenci. Medtem ko so nekateri nosili Lacoste majice, drugi niso imeli niti za malico. Medtem ko so nekateri imeli najnovejše mobilne telefone, so drugi z začudenjem zrli v te njihove naprave. In v večini primerov so se slednji počutili manjvredne.

Zakaj bi bile meni všeč šolske uniforme?

 • ker ne bi bilo več razslojevanja med učenci v šolah
 • ker bi bil to precej manjši strošek za družino
 • ker bi učenci pokazali pripadnost šoli in ne znamkam, katere so za nekatere nedostopne
 • ker so uniforme preprosta rešitev za vse mlade, ki vsako jutro razmišljajo, kako bi se oblekli, da bi izstopali od drugih
 • ker bi v šoli postalo merilo spet znanje in ne to, kar nosiš

Če bi imel stroj, ki bi me vrnil nazaj v čas osnovne šole, si prav predstavljam pogled na sošolce, ki smo vsi v uniformah in kjer se ne vidi razlika že na prvi pogled. Jeap, otroci se med seboj ne bi več izključevali po oblačilih in znamkah. Predvsem pa bi se gradilo nekaj, na kar smo v času “tranzicije” že povsem pozabili – da so vsaj otroci lahko med seboj enaki. Pa čeprav samo v šolah in v času pouka. Vsaj toliko dostojanstva bi lahko imeli vsi.

Verjamem, da je v večjih mestih tega precej manj, ampak pogled na osnovne šole v malce bolj ruralnih območjih je drugačen. Družine, ki komaj krpajo mesec za mesecem so v precej nezavidljivem položaju, ko pride otrok domov in pove, da bi tudi on rad imel oblačila znamk, ker jih imajo njegovi sovrstniki. In ko starši poskušajo razložiti, da ni denarja, je to za odraščajočega otroka zelo težka situacija. Kamoli za starše.

Mogoče pa bi se lahko spet jasno in glasno začelo govoriti o šolskih uniformah tudi pri nas. V tujini, v nekaterih državah, ta praksa odlično deluje in otroci imajo vsaj enako mladost – v šolah.

kaj meniš? šolske uniforme – da, ali ne?

uniforma

16 Responses to Šolske uniforme – da, ali ne?

 1. bjacky2004 pravi:

  Se popolnoma 1000% strinjam s teboj!

 2. Božena pravi:

  Mislim, da je tole ene 10 let za časom (kar se tiče razslojevanja in stroškov). Prvič, ne predstavljam si, kako bi lahko bile uniforme poceni (javni razpis, pa slovensko podjetje, pa lepljivi prsti). Verjento bi starši morali kupiti zimsko in letno varianto. Dva kompleta. Zgornji del najbrž pereš (in likaš, če si omislijo kakšno lepo kravatarsko srajco) tudi vsak dan. Torej morda 2×2 zgornja dela? Še manj poceni. Vse skupaj verjetno bistveno več, kot če otroka oblečeš za celo leto v H&M.

  Blagovne znamke – minili so časi, ko si bil kul, če si nosil blagovne znamke. Kaj pa so blagovne znamke za obleke ZA OTROKE? Dajte no, lacoste? Otroci je povohajo ne, še poznajo je ne in definitvno ni kul. Kul je nosit ene in iste copate poleti in pozimi, dokler se ne zdrajsajo ali postanejo premajhne. Kul niso blagovne znamke, kul je tudi med otroci STIL. Ki je lahko poceni. Iz H&M ali Newyorkerja ali Hoferja. Mislim, da še nikoli v preteklosti revni otroci niso bili tako podobno oblečeni kot tisti iz družin, ki zmorejo več.

  Morda je edini kos, ki podleže blagovnim znamkam, obutev. No, ta pa najbrž tako ali tako ne bo del uniform.

  Razslojevanje se danes kaže vse kje drugje kot pri oblačilih. Pri BISTVENO dražjih stvareh. Pa tudi ne samo pri računalnikih in telefonih. Pri izvenšolskih dejavnostih (na vasi jih niti z denarjem ne moreš kupiti), poletnih jezikovnih počitnicah in še kje.

  In tega uniforma ne reši. Proti. Tudi zato, ker bo na koncu DRAŽJE za starše (saj najbrž nihče ne verjame, da bi jih plačala država?)

  P.S. Mama 11-letnika in teta 10,11 in 14-letnikov. Iz podeželja. No, morda prav zato drugače gledam na to. Tako je vsaj pri nas.

 3. Tomaz Z. pravi:

  Kaksne buce pa to prodajas ? Pripadnost soli ? Manjsi strosek za starse ? Ne bi bilo razslojevanja ? A ne ga biksat no, buce so za na trznico. :)

 4. anony pravi:

  Jebeš vso komercialo. Pfuj! Jebem** reklame vsepovsod. Kakšni bedni časi otroci na igricah, drogah itd.. se še znamo sploh igrati in družiti kot nekoč ? To je večje vprašanje.

  Drugače sem pa ZA!

  Tudi pri tem se kaže kako eni mečejo ven telefone. Jaz sem spoznal telefon komaj v 9 razredu. Pa še to sem se ga lahko samo dotaknil ;). Tisti cajti so bili tako boljši… Da sploh ne govorim kako se sedaj otroci “igrajo” niti ven ne gredo več. Res dobro otroštvo in spomine bodo imeli zagotovo dobre… od igric ipd… pizdarij.

 5. Matej pravi:

  Stari spomn se nas v 90’s … street wear, grunge, … bolj grdo volneno jopco si mel al pa star plašč večji frajer si bil :DDD … al si v piđam, obleki al pa kavbojkah, karizma zmaga ne pa cote … to jih je treba naučit … long live r’n r ;)

 6. Alen pravi:

  Malo kisle, velike in mehke! Get real Haaaaad!

 7. BB pravi:

  Jaz sem za, pa ne zaradi tega, ker naj bi to pripomoglo k manjšemu razslojevanju med otroci ampak predvsem iz praktičnih izkušenj. Zato, ker sem leto dni preživela kot varuška dvema otrokoma v Londonu (8 in 11 let) in vem kako praktično je bilo. Je pa seveda od posameznika odvisno, koliko oblačil še otroku kupi zraven. Vsi vemo, da se da preživeti tudi z manj oblačil…čeprav je najlepše (najprej za starše, kasneje pa za mladostnike) v trgovinah (NewYorker, H&M, itd…) nabrati cel kup stvari, saj je tako ali tako vse poceni. Glede likanja in pranja, pa ne bi niti izgubljala besed, ker je to en popolnoma brezvezen argument.
  In še zato, ker je moj otrok hodil dve leti v vrtec v Italiji, kjer so nosili haljice, pred tem, pa leto dni pri nas. In vem kako praktično je bilo zame, koliko manj oblačil sem mu kupila zadnji dve leti….konec koncev tudi pranja in likanja je bilo manj. Da ne govorim o ceni, mislim, da je bila cena haljice cca. 10€..
  Zdaj pa naš 10-letnik hodi v šolo in vsak teden umaže neprimerno več oblačil, kot prej v vrtcu.

 8. Tomaž pravi:

  Nobena uniforma ne pomaga otrokom, če imajo neodgovorne in nesposobne starše. Teh je pa precej.

 9. vinta pravi:

  glede razslojevanja – raziskave so pokazale, da so šolske uniforme DAAAAAAAAALEČ najboljši način zmanjševanja razrednih razlik v šoli.

  • Tomaz Z. pravi:

   No, kar nalepi povezavo do teh raziskav; sam namrec trdim, da solske uniforme ne odpravljajo socialnih razlik, temvec jih prikrivajo–kar je dosti slabsa opcija od obeh nastetih.

   • vinta pravi:

    kaj ti trdiš, je popolnoma nerelevantno.

    obsežne raziskave na to temo je naredila Clintonova administracija, ki je to celo omenil v State of the Union nagovoru, kasneje pa še Stanford, Wesleyan in Michigan.
    to je dovolj podatkov.

    zdaj lahko narediš 2 stvari (ker do zdaj nisi naredil še nič, samo kozle streljal):
    1. poguglaš, najdeš v petih minutah in prebereš
    2. ohraniš svoje mnenje in ostaneš bumbar do konca življenja

    your choice.

    • Tomaz Z. pravi:

     Ker Americani znajo pa tako superduper odlicno skrbeti za svoje ljudi. *snerk*

 10. Janč pravi:

  Sem za, pod dvema pogojema ;-)
  – da bodo Nike obuvala in Android mobilni telefon + tablica del “uniforme”
  – da “uniforma” ne bo konzervativna (kot na zgornji obliki), ampak sodobno starosti primerno oblačilo

 11. XY pravi:

  Praviš da je razlogov za uvedbo uniform veliko. Številne objektivne raziskave pravijo povsem nasprotno. Zakaj misliš, da je tvoje mnenje bolj pravo od vseh izvedenih raziskav?

  “The vast majority of empirical research hasn’t found any positive effects of school uniforms … They don’t raise achievement. They don’t decrease interpersonal violence. They don’t decrease substance abuse. They don’t increase attendance or classroom engagement. They don’t increase attachment to community. All the things [educators] thought [uniforms] would do have not happened.”

  —Sociologist David Brunsma, author of Uniforms in Public Schools: A Decade of Research and Debate

 12. asdf pravi:

  1.Razslojevanje to ne bo eliminiralo ampak zamaskiralo
  učiteljem otroci bodo še naprej dobro vedeli kako stvari stojijo
  2.Kako bo manjši strošek, če rabiš normalno 3 uniforme (ok vsaj 2,
  ampak že to je nepraktično) in to v obdobjih ko otroci hitro
  rastejo 3.Argument da bo učni uspeh naenkrat narastel če vse
  oblečeš v iste cunje je idiotski Pa nisem avtomatsko proti
  uniformam samo dajte že no kakšne realne argumente ven, ne pa ta
  nesmiseln balast

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.