Slovenija se je v zadnjih dveh dneh spremenila v deželo ledu! Ice age, kot smo si ga lahko predstavljali iz vseh fotografij, ki so zadnji mesec krožile po spletu, ali pa iz istoimenske risanke. Kar je za nekatere veselje (sneg), se je v teh dneh za tiste, ki so ostali brez elektrike in vode, spremenilo v vse prej kot prijetno doživetje. Ledeni dež, predvsem pa zmrzovanje drevja in lomljenje le tega v gozdovih so stvari, ki jih lahko opazujem skozi okno. Daljnovodi so okovani v led in žice se trgajo. To, da smo tako močno odvisni od električne energije je precej “spooky” dejstvo, ki se ga bomo počasi spet začeli zavedati. Brez elektrike lahko zdržim določen čas, potem pa ni več tople vode, niti toplih radijatorjev – na srečo imam kamin, ki pride prav v takšnih primerih. Vendar ljudje v blokih nimajo te možnosti, niti nimajo plina, da bi si karkoli skuhali. In z vozili ne morejo priti ravno daleč, ker so ceste neprevozne – tudi pri meni je vse ledeno.

Kot vedno, se je tudi sedaj na družbenih omrežih pojavilo par strokovnjakov, ki pametujejo o tem kaj vse bi morali storiti, da do takšnih primerov ne bi prišlo, kako bi morali biti dimenzionirani daljnovodi, kako bi morale cestne službe čistiti ceste.. Vedno se najdejo ljudje, ki obvladajo celotno zadevo – na žalost so verjetno celotno dogajanje spremljali zgolj skozi okno in jim ni zmanjkalo električne energije, ali vode!

Zunaj so ekipe, ki se trudijo odpraviti napake, do katerih je prišlo. Sam sem govoril z ekipo Elektra, ki je prišla preveriti, kje se je pretgrala žica – glede na to, da so že celo noč in dan na terenu so fantje utrujeni, premočeni in poskušajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi ljudem pomagali. In takšnih ljudi, ki so zadnja dva dneva na terenu, je zelo veliko – na njih se pogosto pozabi, da so kljub temu, da delo opravljajo prostovoljno (gasilci) pripravljeni pomagati in pomagajo tudi preko svojih zmožnosti.

V mestu ne znajo ljudje ceniti takšnih stvari, saj so jim same po sebi normalne – to, da bodo imeli splužen dovoz do hiše po parih minutah sneženja, da bodo ceste očiščene, da bodo lahko sprehodili svojega psa… Na vasi, ali v manjših krajih je drugače – tam se ljudje zavedajo takšnih stvari, predvsem pa znajo spoštovati delavce, ki so sedaj zunaj na terenu. Znajo ceniti male stvari, ki niso same po sebi umevne. In kljub temu, da so brez elektrike že skoraj 24 ur, zaradi tega ne grozijo in pizdijo, kot se dogaja v mestih. Ja, tudi sam sem brez elektrike že precej časa – na srečo obstaja mobilni internet, ki ga izkoristim za to, da preverim stanje, kaj se dogaja in na srečo baterija pri MacBook Airu zdrži precej časa, čeprav moram varčevati z njo.

Hvala vsem ekipam zunaj na terenu in upam, da bo noč mirnejša, predvsem pa da bo čim manj škode – tako na drevju, kot tudi na sami infrastrukturi!